Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » Vaccinarea în Israel

Vaccinarea în Israel

Activitatea „laboratorului Israel” este una grea, dar marea majoritate a populației susține efortul de vaccinare și, cu toții, sperăm să facem față datoriei de conștiință pe care ne-o cere statutul de OM.

Când citiți acest articol, 3 din cele 9 milioane de israelieni au fost vaccinați cu prima injecție. Dintre ei, 1,7 milioane au primit și a doua injecție. Pentru cei cu vârste de peste 60 de ani, proporția celor vaccinați este de 90%. Populația Israelului împlinește în mod direct funcția de laborator experimental pentru industria de medicamente Pfeizer și Moderna și, indirect, pentru întreaga populație a planetei. Israelul, prin sistemul lui de organizare pe cât de precis, pe atât de laborios, permite celor doi producători de vaccin să devină „laboratorul” menit să dea răspuns la următoarele întrebări impuse de pandemia Corona: 1) câți dintre cei vaccinați vor face boala; 2) câte fenomene secundare de tip grav, mediu sau ușor a produs vaccinul; 3) care sunt toate formele de manifestare ale bolii Corona; 4) care este procentul de bolnavi cu efecte secundare pe termen lung pentru grupele de vaccinați, nevaccinați, asimptomatici și simptomatici; 5) care sunt efectele secundare pe termen lung ale celor cu formele ușoare de îmbolnăvire; 6) care este relația dintre formele acute grave și formele cronice. Sistemul de organizare israelian a efectuat vaccinarea pe grupe de profesii și de vârstă foarte precise: 1) personalul medical; 2) grupa de vârstă peste 60 de ani; 3) personalul din învățământ; 4) în continuare sunt vaccinate grupele de vărstă în ordine descrescândă. Până la sfărșitul lunii martie este planificat ca cei 9,3 milioane de israelieni să fie vaccinați. În baza protocolului semnat între „laboratorul israelian” și delegații lui Pfeizer și Moderna, necesarul de vaccinuri, până la ora actuală, este asigurat la timp.
Apariția celor două mutații ale virusului Covid-19 complică situația. Efortul maxim la ora actuală este de a separa bolnavii infectați cu Covid-19 Wuhan de cei infectați cu „Covid-19 mutația sud-britanică” și „africană”. Trebuie ținut cont de faptul că mulți bolnavi infectați cu una din cele două mutații se pot afla în faza de incubație sau pot fi asimptomatici. În Israel suntem în faza incipientă de pandemizare a mutațiilor, deci trebuie dezvoltate metode, poate complicate, dar precise, de separare a grupelor. În paralel cu cei 150.000 de vaccinați pe zi, testele de separare a virusului Wuhan de mutațiile lui complică munca „laboratorului Israelian”, dar specialiștii sunt departe de a ridica mâinile.
Activitatea „laboratorului Israel” este îngreunată de prezența focarelor de maximă infectare din concentrațiile religioase și arabe. Amenzile de nerespectare a legislației antipandemie pentru instituții se ridică la suma de 14.000 de dolari și pentru persoane la 1400 de dolari. Conflictele dintre poliție și infractori capătă aspecte violente. Dificultățile sectorului micilor comercianți, care au fost obligați, în cele trei carantine instituite în Israel, să facă față la mari presiuni economice, au impus statului un program de evitare a situațiilor care pot conduce la faliment. Statul a asigurat, pe întrega perioadă a carantinării, mecanisme financiare adresate categoriilor afectate economic. Dar, chiar și așa, se înmulțesc manifestațiile contra birocrației statului.
Perioada 11-20 ianuarie a fost culmea întregii pandemii în Israel. Numărul de noi cazuri zilnice s-a apropiat de 10.000, iar pe 20 ianuarie a depășit acest prag. Ulterior, a urmat o perioadă de scădere, până la înjumătățirea numărului de noi cazuri. Încă nu se știe dacă acest apogeu se datorează mutațiilor sau Wuhanului. Totalul bolnavilor de Corona în Israel, de la începutul pandemiei, cu un an în urmă, a depășit deja 650.000. Avem până azi peste 4.800 de morți. Numărul celor spitalizați se apropie de 2.000, iar mai mult de jumătate dintre ei sunt în stare gravă. Câteva sute necesită respirație artificială. În fiecare zi sunt executate 81.000 de teste pentru depistarea Coronavirusului.
Activitatea „laboratorului Israel” este una grea, dar marea majoritate a populației susține efortul de vaccinare și, cu toții, sperăm să facem față datoriei de conștiință pe care ne-o cere statutul de OM.

Jean-Jacques Askenasy este medic neurolog
și cercetător în domeniul neuroștiinței.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.