Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » Vaccinare – Vindecare – Renaștere. Rolul Armatei și, mai ales, al Bisericii

Vaccinare – Vindecare – Renaștere. Rolul Armatei și, mai ales, al Bisericii

Biserica, indiferent de confesiune, are șansa istorică de a contribui la vindecarea națiunii de virușii neîncrederii care tulbură sufletele și de a ajuta astfel la vindecarea trupului societății de năpasta pandemică.

Pandemia de coronavirus nu se va opri până când aproximativ 70% din populație nu va deveni imună. Deocamdată, procentul de populație care și-a format anticorpi din cauză că s-a infectat este departe de reperul indicat. În plus,  imunizarea prin contactarea virusului este temporară și oricum nu poate fi o soluție având în vedere rata mare de decese și perspectiva inacceptabilă de permanentizare a măsurilor de distanțare socială. Prin urmare, singura soluție viabilă în acest scenariu rămâne vaccinarea în masă a populației  într-un ritm care să atingă procentul de 60-70% până la finalul anului 2021. În acest fel, efectele pandemiei de coronavirus se vor manifesta timp de doi ani. Adică o perioadă rezonabilă comparativ cu unele previziuni care sugerează scenarii ultrapesimiste cu 5 ani de pandemie sau altele, de-a dreptul catastrofale, cu 10 ani de pandemie.
În ianuarie-februarie 2020, multe somități priveau cu detașare noul coronavirus și nimeni nu anticipa situția în care am ajuns astăzi. Sper că acum înțelege toată lumea că  scenariile cu 5 sau 10 ani „pandemici” nu sunt fantasme dacă vom ignora gravitatea situației și vom respinge vaccinarea, singura măsură serioasă care va elimina virusul într-un orizont rezonabil de timp.
Și pentru ca tabloul să fie clar pentru oricine, haideți să vedem  ce ar însemna 5 sau 10 ani pandemici pentru economie, pentru nivelul de trai, pentru drepturile și libertățile noastre.  Pentru economie, consecințele ar fi devastatoare. Turismul, transporturile de orice fel, construcțiile, producția auto, industria textilă s-ar prăbuși. Colapsul monedei europene din cauza diminuării comerțului comunitar ar completa peisajul cu efecte sociale inimaginabile.  Rate ale șomajului de 30-40% vor fi inevitabile, ceea ce ar lovi direct în drepturile și libertățile noastre, care s-ar dilua într-o prăpastie a sărăciei, depresiei și violenței sociale. Conspiraționiștii ticăloși care discreditează vaccinarea nu merită atenție, ci doar oprobriul societății sau măsurile legale. Dar oamenii decenți care nu sunt deocamdată convinși de vaccinare și cred sincer în dreptul de a alege nu pot fi tratați nici cu superioritate și nici cu respingere. Rațiunea și răbdarea trebuie să fie aici instrumentele de convingere. Această parte a societății noastre, fie sceptică, fie temătoare, trebuie să înțeleagă un lucru simplu. 5 ani de pandemie vor spulbera în mod natural multe dintre drepturile și libertățile pe care acum le considerăm firești.  O alegere needucată de a nu se vaccina, luată în numele libertății de decizie, va ciopârți cumplit însăși spațiul vital al drepturilor și libertăților. Sărăcia cronică, izolarea nesfârșită și năruirea speranței au aruncat întotdeauna societățile în haos și conflict, primele victime fiind tocmai drepturile și libertățile noastre, inclusiv cel mai important dintre toate, dreptul la viață.
Succesul campaniei de vaccinare este, așadar, vital pentru relansarea economiilor și vindecarea noastră, medicală și socială deopotrivă.  Vaccinarea în masă a populației va fi pentru multe țări, inclusiv pentru România, cea mai complexă operațiune logistică din istoria recentă. Dincolo însă de provocările logistice, vaccinarea în masă este o mare problemă de credibilitate a instituțiilor și sistemelor politice, o ecuație cu multe necunoscute pe care o pot rezolva medici, profesori, sociologi, psihologi, economiști, preoți, politicieni și, în final, toți oamenii rezonabili care cred în știință, în rațiune, în creativitatea umană.
Faptul că în România, Armata, cea mai credibilă instituție, coordonează efortul logistic este un lucru bun. De asemenea, cealaltă instituție majoră din topul credibilității,  Biserica, indiferent de confesiune, are șansa istorică de a contribui la vindecarea națiunii de virușii neîncrederii care tulbură sufletele și de a ajuta astfel la vindecarea trupului societății de năpasta pandemică.  În acest sens, reiau o poziție recentă, din păcate insuficient mediatizată, a unui înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, Mitropolitul Olteniei, IPS Irineu care, într-un mesaj luminos și pentru inimă și pentru minte, declara următoarele:  „Noi ne-am rugat la Bunul Dumnezeu ca oamenii de știință să primească luminare și să realizeze un vaccin, pentru ca oamenii să poată scăpa mai ușor de această pandemie. Evident că se vor realiza multe prin acest vaccin și noi ne rugăm acum să nu aibă reacții adverse. (…) Nu aș putea să spun că viața își va relua chiar cursul de dinainte, dar, în mod sigur, va fi o viață nouă, conștientă și oamenii se vor bucura în libertate, dar libertate în bine, nu în rău. Cel care se vaccinează și cu credință nu va avea de regretat absolut nimic”.
Vaccinarea este singura cale pentru a învinge virusul, pentru a ne vindeca și pentru a relansa toate aspectele esențiale ale vieții noastre: libertățile, economia și prosperitatea comunitară și individuală. Astfel, vom renaște cu toții. Iar sarcina de a-i convinge pe concetățenii noștri care încă nu sunt convinși de acest lucru ne revine nouă, tuturor. Și putem reuși acest lucru cu rațiune, cu bunătate, înțelegere și răbdare. Iar dacă niciunul din aceste „tratamente” nu funcționează, nu ne rămâne decât să ne vaccinăm pe noi și pe cei dragi atât împotriva virusului, cât și a ignoranței.
Articol publicat și pe platforma Psnews.ro

Remus Ioan Ștefureac este politolog,
coordonator al think-tank-ului STRATEGIC
Thinking Group (www.strategicthinking.ro)
și director al companiei de cercetare a
opiniei publice INSCOP Research (www.inscop.ro).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.