Anual, la inceputul lunii noiembrie, Mexicul se pregateste pentru una dintre sarbatorile sale cele mai importante: Ziua Mortilor, ziua in care sunt comemorati cei decedati.
Prin filtrul dogmelor crestine se exprima si azi valorile culturilor prehispanice; azi, in Mexic, se pregatesc acasa altare incarcate de flori galbene – flor de cien petalos – ce amintesc de Omeyocan, paradisul soarelui, stapânit de Huitzilopochtli, zeu al razboiului. Omniprezentele Catrine, scheleti din caton sau lemn, povestesc despre zeita Mictecacihuatl, stapâna mortii, ce domnea in Mictlan -un loc fara lumina de unde nu se putea pleca.
Muzeul National al Taranului Român, in colaborare cu Ambasada Mexicului in tara noastra, prezinta publicului – in perioada 26 octombrie -5 noiembrie 2010-expozitia „Ziua Mortilor“, eveniment ce aduce mai aproape veselia ce caracterizeaza aceasta sarbatoare mexicana!
Declarata ca facând parte din Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanitatii in 2003 de UNESCO „aceasta sarbatoare este una din manifestarile cele mai relevante ale patrimoniului viu al Mexicului si al lumii, una dintre expresiile culturale cele mai vechi si de o importanta expresivitate intre grupurile indigene ale tarii“.
Ziua Mortilor este un moment ce permite reunirea familiei si evidentierea valorilor sale, un prilej de veselie in care muzica are un rol important, caci, asa cum aminteste un proverb mexican „si durerea se cânta atunci când nu poti plânge“ / „Tambien de dolor se canta cuando llorar no se puede“.
Apărut în nr. 2962010-10-21