Autor: MIHAI IOVANEL
Apărut în nr. 352
2011-12-01

Gasesc pe blogul lui Horia Gârbea urmatoarea informatie:
„Comitetul Nobel al Academiei Suediei a adresat o scrisoare Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor solicitând propuneri pentru Premiul Nobel (sectiunea literatura) pe anul 2012 – o operatiune de rutina de altfel.
Comitetul USR, întrunit la Alba Iulia ieri, în ziua de 17 noiembrie, unde a beneficiat de impecabila ospitalitate a Filialei USR Alba-Deva, a Primariei si Consiliului Judetean Alba (voi reveni) a recomandat Comitetului Nobel sa ia în considerare atribuirea premiului scriitorilor români Ana Blandiana, Mircea Cartarescu si Nicolae Breban.
Propunerea subsemnatului si a lui Gabriel Cosoveanu de a-l include în lista pe Varujan Vosganian, pe temeiul ca este un autor intens tradus, mediatizat în Europa si posesor al unul lobby semnificativ, a fost retrasa la cererea explicita a scriitorului“.

Trecând peste momentul comic oferit de dnii Gârbea si Cosoveanu pe spinarea autorului „intens tradus, mediatizat în Europa si posesor al unul lobby semnificativ“, sper ca onor. Consiliul Director a avut pe agenda si alte activitati; zic asta pentru ca „recomandarea“ facuta Comitetului Nobel nu are nici o valoare.
Conform regulamentului Comitetului Nobel, toate nominalizarile trebuie sã fie secrete.
Citez de pe site-ul Nobel:
„The statutes of the Nobel Foundation restrict disclosure of information about the nominations, whether publicly or privately, for 50 years. The restriction concerns the nominees and nominators, as well as investigations and opinions related to the award of a prize“.

Nimeni din România institutionala nu pare sa cunoasca acest regulament care invalideaza nominalizarile publice: dovada ca dupa 1989 media au fost inundate de „nominalizarile“ cu strigare  facute de ASPRO si USR; cred ca aceste institutii trimiteau lista cu „nominalizari“ ziarelor românesti înainte sa o trimita la Stockholm (asta daca o mai trimiteau la Stockholm…)

Desigur, nu acesta e motivul pentru care nici un scriitor de limba româna nu a câstigat Premiul, dupa cum altul e motivul pentru care Ana Blandiana nu va triumfa ca odinioara Alecsandri la Montpellier. Dar orisicât: nu poti contempla atât efort inutil fara a simti, cât de cât, un soi de mila.
…si iarasi Nobel
Nobelul e o tema draga celor care pastoresc destinele comune ale scriitorilor români, dovada ca ea reapare pe blogul lui Horia Gârbea la doar câteva zile dupa anuntul citat anterior.
Astfel, contrariat de lipsa de entuziasm aratata de unii comentatori fata de o gala a poeziei organizata de Uniunea Scriitorilor, dl Gârbea, presedinte ASR si membru al Comitetului Director USR, sanctioneaza pe propriul sau blog interventia unui, e drept, anonim, cu urmatoarele cuvinte mestesugit alese:
„Din cauza avortonilor jegosi ca tine nu avem un Nobel. Pentru ca în locul oricarei sustineri a culturii, noi ricanam si emitem pârturi. De ce nu semnezi, lasule? De ce nu iscalesti cu numele tau apt de Premiul Nobel, scursura?“.