Autor: Cornelia Maria Savu
Apărut în nr. 425

Cum ne-a obisnuit de unsprezece ani incoace, si in acest inceput de vara Teatrul de Comedie din Bucuresti ofera publicului sau fidel o noua editie festCo. Opt zile de antren, de intâlnire cu vedetele genului, de concurs si de animatie a Centrului Vechi, asa, in ciuda crizei si spre contrazicerea celor care cred ca ea, comedia româneasca, si-a (cam) pierdut hazul si abia mai lupta cu divertismentul vulgar.
Premiile puse in joc la festCo 2013 si le disputa… 13 montari inscrise in concurs, montari care cu avut premiera in stagiunea trecuta pe scene bucurestene, de aceasta data, caci, dupa cum sustine juriul, in provincie, comedia autohtona nu (prea) s-a remarcat in 2012.
E neaparat de urmarit felul in care regizori de mare calibru concureaza foarte strâns intre ei, dar si cu ei insisi, cum nu prea se vede pe la alte festivaluri. La acest capitol se remarca Alexandru Dabija (cu „Capra cu trei iezi“, Teatrul Act, si „Doua loturi“, Teatrul National Bucuresti) si Dan Tudor („Gaitele“, Teatrul Metropolis si „Mostenitoarea“, Teatrul de Comedie).
Omul-orchestra al festivalului continua sa fie Horatiu Malaele – regizor – „Scrisoarea“ (Teatrul National Bucuresti), actor – in electrizantul recital „Sunt un orb“ (Teatrul de Comedie), autor de jumatate de carte, „Rataciri“ – cealalta jumatate, „O poveste cu Horatiu“ ii apartine criticului de teatru Doina Papp. Volumul aparut la Editura All, in 2012, va fi lansat in foaierul Salii „Radu Beligan“, la Teatrul de Comedie, vineri, 21 iunie, la ora 18.30. Tot Horatiu Malaele este si graficianul care semneaza desenul de pe afisul festCo, asa cum s-a intâmplat si la toate celelalte editii ale evenimentului.
Dramaturgul vedeta al festivalului ramâne I.L. Caragiale – patru montari, celor deja amintite li se adauga mult discutatul spectacol al Nationalului bucurestean „Conul Leonida fata cu reactiunea“, in regia lui Silviu Purcarete (in concurs) si „Lantul slabiciunilor“ – off – montare in care evolueaza studenti din anul II al Facultatii de Arte, Teatru, a Universitatii Hyperion. E binevenita aceasta iesire din laborator spre publicul mare a invataceilor, asa cum se intâmpla si cu spectacolul „Pisica verde“ de Elise Wilk, in regia lui Cristi Juncu, UNATC Bucuresti, Facultatea Marin Sorescu, Universitatea Hyperion, Facultatea de Arte, anul III – off si cu „Fotografii din viata ta“, dupa Ecaterina Oproiu, Universitatea „Spiru Haret“, Facultatea de Arte, Actorie, anul II. Acesti primi pasi ai tinerilor spre lumea larga a teatrului sunt adecvat gazduiti de Sala Studio si de Noua Sala a Comediei, foarte potrivite inovatiei si experimentului.
Alta noutate binevenita la festCo si, sa recunoastem, asteptata de ceva vreme, este Atelierul de Dramaturgie sustinut de doi tineri foarte inzestrati, regizoarea si dramaturgul Vera Ion si actorul Sorin Poama. „Scrie despre Tine“ (19-21 iunie, Sala Studio a Teatrului de Comedie) este o miniscoala de scriere dramatica bazata pe explorarea realitatii zilelor noastre. Cursantii selectati dupa ce li s-au citit propriile povesti pe tema „Un moment penibil din viata mea“ fac exercitii de scris si actorie sub atenta indrumare a celor doi traineri. Câstigul e dublu – participantii se instruiesc intr-ale dramaturgiei, improvizatiei si performance-ului, trainerii depisteaza posibile subiecte pentru noi piese de teatru. Atelierul, care isi desfasoara activitatea din 2010 in Bucuresti, a produs pâna acum 8 texte documentate pe realitati si experiente traite de participanti, texte prezentate la Festivalul de teatru independent „Scrie despre Tine“ din mai-iunie 2013. Organizatorii festCo promit o mai mare si sustinuta deschidere spre independentii din teatrul românesc la editiile viitoare.
Alte noutati de reamarcat in actualul festCo sunt cele doua piese in concurs „Fata din curcubeu“ (Teatrul National Bucuresti) si „O piesa desantata“ (Teatrul Luni), textele si regia apartinându-i  unei talentate actrite, Lia Bugnar, care, ca dramaturg si regizor, este unul dintre cei mai en vogue oameni de teatru ai noului val. La fel si montarile inscrise in concurs ale unor one woman show-uri cu priza la public, „Mostenitoarea“, text Lucia Verona, regia Dan Tudor (Teatrul de Comedie) cu Mihaela Teleoaca, vedeta a Comediei bucurestene si „Parfum de viata“, text Cristina Keresztes, regia Sorin Militaru, cu Teodora Stanciu si ea actrita in trupa teatrului organizator al festivalului.
Chiar daca e inca timida, merita semnalata si incercarea de infuzare cu sânge proaspat a unor texte apartinându-le dramaturgilor de top din ultimele decenii ale secolului trecut. Acum, Dumitru Solomon, cu „Zapezile de altadata“, regia Mircea Cornisteanu (Teatrul de Comedie), spectacolul care a deschis festCo 2013 (duminica, 16 iunie) si Ion Baiesu, cu „Iubirea e un lucru foarte mare“, regia Marius Gâlea (Teatrul Arca). Ambele montari concureaza pentru un loc pe podium.
Acum 16 ani, directorul neobosit al Teatrului de Comedie, George Mihaita, fonda Festivalul de teatru pentru liceeni „Jos Palaria“. La toate editiile Festivalului National de Comedie câstigatorii Marelui Premiu al festivalului adolescentilor au urcat pe scena profesionista. Multi dintre ei, ca absolventi ai facultatilor de actorie si regie, au revenit. Un singur exemplu, Vlad Cristache, unul dintre cei mai inzestrati reprezentanti ai noii promotii de regizori, care a montat deja doua spectacole la Teatrul de Comedie si concureaza in actuala editie festCo cu „Crize“ de Mihai Ignat, dupa ce, in anii trecuti, a fost membru al juriului. „Aleea Soarelui“ spectacol pe un text al actorului  Gabriel Pintilei de la Teatrul Odeon, interpretat de Trupa „Zorba“, e cel mai nou Premiu „Jos Palaria“ care aduce avântul si talentul tineretii in Sala Noua a Teatrului de Comedie la festCo 2013.
De la o editie cu „repertoriu“ divers si bogata in evenimente nu putea sa lipseasa teatrul dans. E reprezentat la vârf de „D’ale noastre“, spectacolul plin de energie, haz de esenta tare si magnetism cu traiectorie directa spre public al unui maestru, Gigi Caciuleanu (Teatrul National Bucuresti), inscris in concurs, si „Rencontres“, un dublu cu nerv, poanta, inteligenta artistica si farmec, scenariul si regia Dragos  Huluba si Violeta Huluba (Compania  „Passe–Partout“) – off.
In afara de amintitul volum, la festCo 2013 se mai lanseaza „Tamara Buciuceanu-Botez–O viata inchinata scenei“ de Bogdana Darie, Editura Litera 2013, una dintre cele mai cautate carti la recent incheiatul Bookfest, si „Intre acte“ de Radu Beligan, Editura Alll, 2013, chiar in prefata Galei Comediei Românesti, duminica, 23 iunie, in prezenta seniorului scenei românesti, fondator al Teatrului de Comedie.
I-ati vazut pe strada, la metrou, la sediul teatrului din Militari. Sunt o trupa condusa de un magician, pentru care performanta e parola accesului direct spre inima publicului. „Fior d’amor in Bucuresci“, „Cosarii“, „Destin“, „Pierrot Lunatecul“, repertoriul de excelenta al Teatrului „Masca“ (regia Mihai Malaimare) de vazut si de revazut, cu aceleasi delicii, pe scena in aer liber (Strada Sfântu Dumitru) si in Centrul Vechi in serile festCo, animând Festivalul Comediei Românesti.
Si, in fine, sa onorez anuntul din titlul. Invitatul surpriza la festCo 2013 este Jeremy Stockwell. Un veritabil fenomen in lumea atât de diversa si in cotinua miscare a teatrului contemporan international. Actor, regizor, profesor si scriitor britanic, el a urcat prima oara pe scena la vârsta de 5 ani, alaturi de parinti, de fratele si de sora sa, ca membru component al trupei de teatru Stockwells.
Ca profesor de actorie la Royal Academy of Dramatic Arts s-a remarcat  prin creativitate, ca interpret este renumit pentru modalitatile inovatoare de comunicare cu publicul si pentru felul in care imbina limbajul verbal cu limbajul gestual. S-a spus despre el ca are inteligenta lui Jacques Tati si curiozitatea absurda a lui Jan Svankmajer. Colaboreaza de predilectie cu Royal National Theatre, dar a regizat teatru in intreaga Europa. Profesorul Jeremy Stockwell a avut ca elevi actori celebri, vedete de muzica pop, politicieni de renume, magnati din industrie. Este considerat un expert in comunicarea  interpersonala si lucreaza la fel de eficient cu actorii profesionisti cât si cu cei pentru care teatrul e un hobby. Insasi Regina Marii Britanii a asistat la cursurile lui.
Cel despre care „The Times“ titra ca e „extraordinar de spontan“, iar „The Guardian“ ca e „extrem de amuzant si foarte convingator“ va urca pe scena Teatrului de Comedie cu un one man show in Gala Comediei Românesti, duminica, 23 iunie, la ora 19.30.