Sari la conținut

În cautarea copilului pierdut

Autor: LILIANA BARBORICA
Apărut în nr. 352

Personal Issues, solo show by Valeriu Schiau la Atelier 030202

 

Cine a spus ca nasterea e usoara? Cine întelege plânsul bebelusilor, cine pricepe nefericirea copiilor? Nici un început nu e usor, orice schimbare e dureroasa. Asadar îti trebuie curaj sa traiesti, sa-ti consumi suferinta cresterii, sa arzi. Pentru ca despre asta vorbeste Valeriu Schiau, despre ardere. Viata ca o ardere repetata. Ardere la care am asistat cu ocazia performance-ului  „Probleme Personale“ care a avut loc tot la sala Atelier 030202 în septembrie. Spuneam atunci ca video-performance-ul „Probleme Personale“ este parte dintr-o serie de lucrari ce vor face obiectul acestei expozitii.
Imaginile sale de bebelusi, realizate prin combustie pe o suprafata de carton, ne privesc. Ochii lor cer ajutor. Sunt strigate ale disperarii, dar si ale acceptarii. Ipostaze ale copilariei abuzate, cersesc întelegere cu mânutele si corpurile fragile. Vazându-le, te întrebi daca aceste chipuri de copii nu sunt chiar suflarea îngerilor care au pierit în timpurile istorice ale holocaustului sau ale crimelor comuniste sau poate ale altor razboaie si terori de care nici macar nu suntem constienti si cu care, din nefericire, de multe ori suntem contemporani. În mijlocul acestor stinse ruguri, troneaza un model din ipsos, reprezentând capul urias al bebeului perfect fericit, frumos, alb, imaginea copilului ideal. În fundal, se deruleaza în tacere video-perfomance-ul „Probleme Personale“.
În orice demers artistic al artistului Valeriu Schiau care poate fi pictura, desen, obiect sau video, personajul principal, este, cum spune curatoarea ambelor proiecte, Olivia Nitis, copilul, uneori în stadiu de avorton, parasit, abandonat, neasumat. Acest copil este expresia experimentelor sociale din anumite contexte socio-politice. Integram aici si proiectul „Lobotomia“ al carui vernisaj a avut loc Duminica 13 Noiembrie la Centrul Cultural Palatele Brâncovenesti Mogosoaia, Casa Artelor. De data aceasta, imaginile sunt ale unor papusi bebelusi, pictati într-un roz serafic, sclipitor, care prin luminozitatea lor acuza indiferenta unei societati lobotomizate. Lobotomia este o operatie de extirpare a unei zone din creier, care se practica în trecut pe subiectii sinucigasi, rezultatul fiind obtinerea unui individ legumizat, fara nici un fel de pareri sau dorinte proprii. În video-performance-ul „Lobotomia“, Valeriu îsi sterge de pe fata imaginile copiilor ucisi în perioada comunista în URSS. Orice stergere este echivalentul uitarii sau, în cazul nostru, al lobotomizarii, asa cum dincolo de rozul obsesiv al acestor capete de bebe papusa dezasamblata sunt exprimate vidul interior, dezumanizarea unei societati care asista la uciderea propriilor prunci.
Imaginea care ma bântuie din tot acest periplu de bebelusi, papusi, copii, avortoni spectrali este aceea a copilului fericit, rar întâlnita în demersul artistului. El este copilul pierdut pe care artistul Valeriu Schiau îl cauta obsesiv. Acest prototip urias al bebeului perfect fericit, frumos, alb, imaginea copilului ideal, ca un Buda copil, fara nelinisti, fara plânset, fara cosmaruri. Poate în fiecare dintre noi exista imaginea idealizata a propriei copilarii sau a copilului pe care orice mama viseaza sa-l nasca, copilul perfect. Numai ca odata nascut, acest copil este pierdut în labirintul unei societati care opereaza mutatii grave. Putem sa ne salvam? – par sa întrebe sufletele acestor copii. Exista o cale de scapare într-un timp si spatiu ideal, care sa ne rezolve problemele personale? – pare sa se întrebe artistul.

Valeriu Schiau este nascut în 1969 la Colibasi, Republica Moldova. A urmat cursurile Liceului de Arta din Chisinau, iar în 1991 a absolvit Universitatea de Arte, Bucuresti.
Expozitii personale recente:
Septembrie 2011 „Personal Issues“, solo show by Valeriu Schiau performance, pirografie, Sala Atelier 030202, Bucuresti
Noiembrie 2011 „Lobotomia“ la Centrul Cultural Palatele Brâncovenesti Mogosoaia, Casa Artelor
Noiembrie 2011 „Personal Issues“, solo show by Valeriu Schiau, Sala Atelier 030202, Bucuresti