Sari la conținut
Autor: CRISTINA RUSIECKI
Apărut în nr. 529
2015-08-31

HOP că vine!

    Tinereţe, bucurie, poftă de viaţă şi mai ales de joc. Pe scenă, desigur. Tinerii actori se concentrează şi se etalează. În câteva zile, dau tot ce au mai bun. Mai bine spus, în câteva zile şi nopţi, pentru că nu de puţine ori programul Galei HOP se prelungeşte până la miezul nopţii. De când director artistic e Radu Afrim, probele sunt multe şi candidaţii asemenea. La preselecţie vin sute de actori pe care să-i vadă regizorul-vedetă, acela care îi pune în valoare pe tineri cum numai el ştie să o facă. Dar vin şi ca să înveţe. Radu Afrim mai face o glumă, le mai dă câte un sfat, le mai spune o propoziţie, două. Şi numai ce-i vezi că se luminează. Se simt liberi şi fac ce le place. Cele câteva cuvinte scrise de regizor pe FB după preselecţie arată că şi în 2015 a fost impresionat de câte talente a văzut: „Anul acesta am riscat mult cu tema DADA la Gala Hop. Mulţi s-au speriat mai ales pentru că trendul pe actorie în România încă e micul realism din spatele blocului. Am văzut însă nişte exerciţii care ne-au tăiat respiraţia! Nişte actori tineri care nu numai că au CITIT literatura dadaistă (lucru în sine de premiat!), dar care şi-au petrecut săptămâni din vară lucrând minunate momente de actorie pe tema dată. Îi felicit pe toţi“.
    Între 8 şi 11 septembrie se va desfăşura la Vox Maris Grand Resort Costineşti cea de-a XVIII-a ediţie a Galei Tânărului Actor – HOP. Anul acesta, cei douăzeci şi şapte de tineri concurenţi care aspiră la titlul de „Cel mai bun tânăr actor“ vor fi priviţi şi notaţi de actorul, muzicianul şi compozitorul Tudor Chirilă, regizorul şi scenaristul Radu Jude, actriţa şi directorul Teatrului Evreiesc de Stat Maia Morgenstern, scenografa Iuliana Vîlsan şi cântăreaţa şi profesoara de jazz Luiza Zan.
    Aşa că cei douăzeci şi şapte de tineri actori selectaţi trebuie să-şi încarce bateriile, să tragă aer incandescent în piept şi să cucerească juriul şi publicul. Programul, de când director artistic e Radu Afrim, este zdrobitor: probe şi workshop, iar probe, iar workshop. Anul acesta, cu Florin Fieroiu. O altă vedetă iubită de toţi actori! Pe pariu că la sfârşit, premiaţi sau nu, tinerii vor fi sleiţi şi fericiţi. Vor simţi că în câteva zile au învăţat cât într-un an. Exact ca şi colegii lor de la ediţiile precedente care nu au contenit să-şi formuleze entuziasmul în fel şi chip. „HOP este un sărut pasional urmat de o palmă peste faţă!“ (Alexandru Ştefănescu, 2014), „HOP e un hazard verde cu buline roz. O oportunitate de a fura din arta aceasta, într-un cadru organizat“ (George Dometi, 2013) sau „HOP e un salt în neant fără paraşută“ (Cristian But, 2013). Cam aşa sună declaraţiile participanţilor. Atât de expresiv, încât TVR a realizat un film documentar care prezintă în 52 de minute drumul Galei HOP, o istorie vie redată în interviuri cu participanţii, cu critici de teatru, regizori şi producători.
    Să aşteptăm 8 septembrie cu convingerea că şi anul acesta Gala HOP va fi o sarabandă de talente în desfăşurare. Şi o bucurie! Căci ce loc de bucurie poate fi mai cald decât alături de cei aflaţi la început de drum? Din partea mea, baftă maximală! Să auzim de voi de mii şi mii de ori de acum înainte!