Sari la conținut
Autor: VASILE RUS
Apărut în nr. 341

Gânduri despre nemurirea unui colt de lume

    Hic manus, ob patriam pugnando vulnera passi;

    Quique sacerdotes casti, dum vita manebat;

    Quique pii vates et Phoebo digna locuti;

    Inventas aut qui vitam excoluere per artes

    Quque sui memores aliquos fecere merendo:

    Omnibus his nivea cinguntur tempora vitta.

    VERGILIUS, „Aeneis“, VI, vv. 661-665

    Poate ca nicicând vreun poet nu a cântat mai bine in versurile lui nemuritoare razbirea peste moartea si uitarea unui neam decât poetul mantovan Publius Vergilius Maro, autorul poemului national al romanilor, „Eneida“. Si, la fel, poate ca, niciun poet n-a reusit sa transforme timpul istoriei in vesnicie plina de slava. De aceea, lui i se potriveste cel mai bine renumele de poeta vates, poetul profet, inspirat de zei intru nemurirea neamului descins din Enea. Dar totodata, in aceasta geniala proiectare a timpului istoric pe fundalul trainic al eternitatii mitului se gaseste si modelul oricarei incercari de memorizare intru vesnicie a membrilor unui neam care au creat istoria unui loc. Undeva, in tenebrele Infernului vergilian, eroul Enea, insotit de profetesa lui Apolo, Sybilla, observa cu uimire o multime de oameni care au fost si vor fi in multe momente in viitor si care, cu dragoste si dor de neam au faurit si vor fauri istoria glorioasa a locului de pe pamânt sfintit cu truda si sângele lor:

    „Aice sunt cei care-n timpul vietii

    Au sângerat luptând pentru mosie,

    Sunt preotii cei care-au fost cucernici,

    Poetii cei piosi, al caror cântec

    A fost de lira lui Apolo vrednic,

    Sau cei ce ne-au impodobit viata

    Cu artele de dânsii nascocite,

    Si cei care facând la altii bine,

    Au si ramas in amintirea altora:

    Toti au pe tâmple panglica cea alba.“

    Vergilius, „Aeneis“, VI, vv. 661-665

    Câteva coordonate, mereu aceleasi, care cu neostoita repetare fauresc istoria adevarata si autentica a unui neam si a locului lui de pe Pamânt: oameni, muritori in conditia lor prin destinul hotarât de zei, care lupta pentru slava si libertatea locului lor, fie cu arma in mâna, varsându-si sângele, fie cu iscusinta artelor si mestesugurilor nascocite de ei, sacerdoti care sfintesc locul prin cucernicia lor, poeti piosi, care prin cântecul lor nemuresc atât pe semenii lor cât si locul ce le revine lor, dar nu mai mult decât cei multi si anonimi, care „facând la altii bine“, au ramas in amintirea colectiva a posteritatii. Iata, in nuce, misterul demersului oricarui dictionar care porneste de la modelul antic al tabloului vergilian, precum este si „Oameni de seama ai Maramuresului. Dictionar 1700-2010“, tocmai „panglica cea alba“ pusa, in imensitatea si puritatea ei, pe fruntile tuturor celor ce au pulsat sângele lor in genus antiquum Maramorusii („gintea veche a Maramuresului“), de la 1700 la 2010, inter odoratum lauri nemus („Colo, -n mireasma crângului de laur“). Fara sa se piarda in amanuntele sofisticate si savante ale desemnarii si alegerii persoanelor care fauresc si dau sens istoriei unui neam, precum facea Tolstoi in „Razboi si pace“, fara a avea pretentia de a „menaja“ orgoliile celor care au binemeritat mai mult, prin carierele lor si prin opera lor pamânteana, de la istoria Maramuresului, mentorul si tesatorul acestei „albe panglici“ a incercat sa cuprinda sub strângerea ei maiastra, oarecum de-a valma, intr-un suvoi de dragoste navalnica pentru Maramuresul lui voievodal, pe cât mai multi urmasi ai voievozilor Dragos si Bogdan care „facând la altii bine,/ Au si ramas in amintirea altora“. Fidel propriei sale origini voievodale, autorului prezentului volum, Vasile Iuga, care isi pastreaza cu orgoliu nedisimulat si cu mare mândrie particula nobiliara „de Saliste“, are grija sa pledeze cu aplomb in fata tribunalului vesnicie pentru toti cei care, de la simpli tarani innobilati prin truda muncii lor, dar si prin glasul duios al cântecului maramuresean, la medici, ingineri, savanti, preoti si militari de cariera care au inaltat si au dus numele de maramuresean in toate colturile lumii. Tocmai de aceea, demersul lui Vasile Iuga de Saliste trebuie luat in lumina sinceritatii lui, nu prin prisma algoritmului ierarhic al personalitatilor care au faurit istoria Maramuresului istoric, asa cum reiese ea din „Diplomele maramuresene“ ale juristului de la Apsa, Ioan Mihalyi si o fauresc pe cea a judetului Maramures de azi. „Oameni de seama“ sunt toti cei pe care ii innobileaza intre multele pagini ale dictionarului „panglica cea alba“ a nemuririi. Laetabere, doctissime lector et ama!

    Pe de alta parte, se cuvine sa laudam, cu cinstea care i se cuvine, forma aleasa in care a iesit la lumina aceasta mare carte a Maramuresului. Editura Societatii Culturale Pro Maramures, pe numele ei sugestiv de Dragos Voda, a creat o bijuterie livresca in spiritul traditiei tipariturilor românesti cele mai frumoase si mai elegante, intr-o legatura artizanala desprinsa din legile artei si cu o coperta pe cât de solida, pe atât de eleganta care aminteste de vechile codice ferecate care au constituit gloria culturala a Europei medievale si renascentiste. In cele 1572 de pagini ale cartii este cuprins, in ordine alfabetica, un numar de 2355 „oameni de seama“, fie cu biografiile lor, fie cu semnul nemuririi lor care razbeste, dincolo de norii uitarii, prin vreun cuvânt tremurat prizarit intr-un colt de gazeta sau de sematism.

    Printre personalitatile de marca care au dus numele si renumele Maramuresului in lume amintim:

    – Buzura Augustin, Breban Alexandru, Birdas Emilian, Burzo Emil, Ceterchi Ioan, Mihalyi Ioan de Apsa, Porumb Marius, Vida Gheza, Vlad Ionel Valentin, Wiesel Elie – membri ai Academiei Române;

    – Andreicut Andrei, Pop Iosif, Mihalyi Victor de Apsa, Muresan Lucian – mitropoliti;

    – Chira Justinian, Pop-Bistriteanul Irineu, Jakubinyi György Miklós – arhiepiscopi;

    – Birdas Emilian, Hodea Justin Sigheteanul, Bizau Vasile, Mesian Al., Sisestean Ioan – episcopi,

    – Bizau Ioan, Buda Daniel, Bel Valer – preoti profesori universitari doctori, la care se adauga si personalitati ce s-au remarcat in domeniul istorie: Filipascu Al., Joódy Pál, Gavrila Iuga de Saliste,

    economic:

    – Blidaru Valer – presedintele Bancii Comerciale Feroviare Arad,

    – Pascariu Dan Corneliu – presedintele HVB Tiriac Bank si lista poate continua.

    In capitolul anexe al volumului se regasesc urmatorii indici:

    – Indice de personalitati pe localitati

    – Indice de personalitati pe domenii de activitate

    – Indice de nume politicieni si reprezentanti ai Administratiei publice locale a Maramuresului

    – Membri ai Academiei Române

    – Personalitati eclesiastice maramuresene.

    Indicele tematic al domeniilor de activitate a personalitatilor din dictionar este ordonat astfel: actori, regizori – 11; ingineri – 129; agronomi, medici veterinari, zootehnisti – 43; invatamânt (prof., invatatori, bibliotecari) – 140; arhitecti – 6; istorici, arhivisti – 51; arte plastice (pictori, sculptori, designeri, critici de arta, graficieni etc.) – 115; biologi – 21; chimisti – 16; delegati 1848 si 1918 – 12; economisti, contabili – 66; etnologi, folcloristi, muzeografi – 20; filosofi – 15; fizicieni – 12; functionari ai comitatului Maramures – 383; geografi – 9; geologi – 12; juristi – 124; literatura (scriitori, poeti, filologi etc.) – 191; manageri, patroni, bancheri – 13; martiri, militanti anticomunisti, partizani – 254; matematicieni, informaticieni – 32; medici, farmacisti – 144; militari – 64; muzica – 116; religie – 306; sociologi, psihologi – 9; sportivi – 19; ziaristi, jurnalisti – 22.

    Dintre acestia: Membri ai Academiei Române – 17; Laureat al Premiului Nobel – 1;

    Politicieni: Ministri – 10; Secretari de stat – 8; Ambasadori – 13; Senatori – 15; Deputati – 40; Prefecti – 11; Presedinti ai Consiliului Judetean – 7; Primari – 34;

    Personalitati eclesiastice maramuresene:

    Ierarhii bisericii ortodoxe române: Mitropoliti – 2; Arhiepiscopi – 3; Episcopi – 6; Arhierei vicari – 3; Arhimandriti – 8; Stavrofor – 1.

    Ierarhii bisericii române unite greco-catolice: Mitropoliti – 4; Episcopi – 13; Arhierei vicari – 11;

    Ierarhii bisericii romano-catolice: Arhiepiscopi – 1; Episcopi – 1.

    Volumul „Oameni de seama ai Maramuresului. Dictionar 1700-2010“ este creat cu migala si cu iscusinta pentru a intregi un tablou maret al unei carti care are toate componentele necesare pentru a deveni o lucrare de referinta a Maramuresului.

    Astfel judetul Maramures se poate mândri cu cel mai voluminos si prezentabil dictionar de „Oameni de seama“ aparut in România pâna in prezent.

    Aceasta carte trebuie lecturata si cercetata mai mult cu inima decât cu mintea.