Ediţia a treia a FILIT, ce ar fi urmat să aibă loc la Iaşi între 30 septembrie şi 4 octombrie cu o finanţare de cca 500.000 de euro din partea Consiliului Judeţean, a fost anulată pe neaşteptate de către organizatori – scriitorii Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici şi Florin Lăzărescu.
Într-un comunicat cam prea plin de generalităţi (adică prea lipsit de date concrete; ar fi fost mai utilă o analiză detaliată a motivelor pentru care organizarea acestei ediţii nu mai este posibilă), cei trei organizatori principali au reproşat intruziunea elementului politic local, manifestat prin atacuri în presa ieşeană dinspre majoritatea PSD-istă, precum şi „birocratizarea excesivă şi legislaţia rigidă“. Doar că „birocratizarea excesivă şi legislaţia rigidă“ erau de actualitate şi acum doi ani, neîmpiedicând succesul primelor ediţii. Cât despre componenta politică, îl citez pe Claudiu Komartin, prezent la prima ediţie: „Festivalul a început printr-o complicitate politică (Adomniţei era în lojă şi trona peste toată chestia aia, am văzut cu ochii mei cum se umfla-n pene pe-acolo)“. Adomniţei = Cristian Adomniţei, membru PNL, fostul ministru catastrofal al Educaţiei, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi (din care calitate a înfiinţat FILIT), actual puşcăriabil aflat în arest la domiciliu.
Intervenţiile ulterioare din mass-media ale lui Lungu, Teodorovici şi Lăzărescu, deşi numeroase, nu au oferit prea multe date noi. Dar, desigur, au atras numeroase mesaje de solidaritate din ţară şi de peste hotare – fiind vorba de un festival internaţional, fuseseră invitaţi mai mulţi scriitori şi jurnalişti din afara României. Această solidaritate arată că FILIT a avut, în cele două ediţii de până acum, un impact real. Dar, pe de altă parte, ea scoate la lumină o chestiune de principiu.
Şi anume: la ce foloseşte solidaritatea?
În mod sigur, nu unui interes public, adică nu mai bunei organizări a ediţiei FILIT de anul acesta – invitaţiile au fost contramandate înainte de lansarea comunicatului de anulare a festivalului, gest prin care organizatorii s-au asigurat efectiv că nu mai lasă cale de întoarcere. Or, tocmai aici este problema: că solidaritatea era utilă doar în măsura în care ar fi servit festivalului. Ea ar fi putut fi manevrată inteligent de către Dan Lungu & co. pentru a-şi negocia o poziţie mai solidă (adică mai puţin expusă, căci de bani nu a fost vorba că nu s-ar mai da) în raport cu forţele politice locale post-Adomniţei. Doar că singurul lucru cu care s-au ales Lungu & co sunt felicitările pentru primele două ediţii FILIT – felicitări cărora li se pot adăuga condoleanţele pentru închiderea festivalului. Căci membrii Consiliului Judeţean pot fi suspectaţi de multe, dar nu şi de imbecilitatea de a prelungi o finanţare de 500.000 de euro unora care tocmai şi-au bătut joc de ea.
Aşa că declaraţiile lui Dan Lungu cum că „Ediţia din acest an este suspendată, în sensul că nu se termină FILIT aici, noi de săptămâna viitoare, ne apucăm să lucram pentru FILIT 2016“ par uşor suprarealiste. Asta dacă nu cumva organizatorii vor reuşi să facă rost de o finanţare privată care să le asigure independenţa; sau dacă majoritatea PSD-istă nu va fi schimbată la anul prin alegeri cu o majoritate PNL-istă aptă să asigure FILIT apolitismul necesar.
Autor: MIHAI IOVĂNELApărut în nr. 524