Sala Noua a Teatrului de Comedie (Strada Sfânta Vineri nr.11) a fost inaugurata saptamâna trecuta cu primul eveniment gazduit de Atelier 030202 (Galeria de la parter), „Est/Vest.20“. Intr-un spatiu multifunctional, in care artele in sinteza pot valorifica, in cele mai bune conditii, inovatiile postavangardiste si noile media. Proiectul celor trei tineri artisti, Aurel Tar, Florin Tomescu si Mihai Zgondoiu, la care au fost invitati sa participe si Saddo&Other plus Lucian Munteanu face parte din categoria tributurilor culturale dedicate miscarii revolutionare de acum doua decenii care a dus la iesirea Estului european din lagarul comunist.
O poveste (inter)actiune reuneste lucrarile expozantilor intr-o instalatie sub emblema lui Berlin Mauer (Zidul Berlinului), cazut acum 20 de ani (9 noiembrie 1989), topos al revolutiilor anticomuniste, loc de pelerinaj, legenda pentru cea mai tânara generatie de europeni, dar si loc (si mijloc) de exprimare, fara frontiere, al artelor vizuale cu tendinta si cu mesaj. Ambele menite sa stearga interdictiile.
Instalatia, un zid suspendat deasupra pietrelor si placutelor ce marcheaza locul pe care a fost ridicat, in 1961, Zidul Berlinului (o banda de fotografii lipite pe podeaua galeriei), e un remember, un in-semn si o concluzie asupra a doua lumi, violent despartite si entuziast reunite, separarea si alipirea lor fiind, in fapt, doua socuri ale istoriei recente, cu urmari inca necuantificate deplin.
Partea dreapta a zidului „in aer“ grupeaza pânzele lui Mihai Zgondoiu. Sabloane vizuale ale Revolutiei române, redesenate in alb-negru. In maniera desen – manifest, linogravuri incisive dupa imagini rulate, pâna la saturatie, in direct si in reluare, la televiziunile din (mai) toata lumea, in decembrie 1989, reunite in albume si intrate in imaginarul colectiv, de la noi si de aiurea. Fiecare lucrare are „explicatii“ in braille. Sloganuri revolutionare ce si-au trait momentul de glorie si, treptat, si-au pierdut semnificatiile sau nu mai au acelasi inteles decât in file de istorie, frunzarite pe la adunari comemorativ-aniversare: „Jos comunismul!“, „Desteapta-te române!“, „Armata e cu noi!“, „Victorie!“, „Jos dictatorul!“, „Libertate!“
Când fiecare are imaginea lui despre Revolutie, când enigmele lui decembrie ’89, in loc sa fie elucidate s-au adâncit si mai mult, marturia in braille a tânarului artist vizual, un copil abia alfabetizându-se în zilele revolutionare, e un manifest inocent angajat de mare impact.
Partea stânga a zidului e viu colorata si propune publicului o suita de alegorii in stil pop art (realizate in „punct“ de goblen, dupa sabloanele foarte popularei arte a cusutului pe etamina). Un fel de canava ce reuneste o parafraza a „României revolutionare“ a lui Rosenthal, un detaliu dintr-o fotografie a monumentului varsovian „Weekend polonez“ (revolta impotriva armatei germane), invazia habitatului in Kenya (pantera agresata), o gheisa manga (valul de nestavilit al animatiei japoneze), oameni in tranzitie, printre relicve sovietice, in Uzbekistan. Mai accentuat subsumate influentelor streetart, lucrarile lui Aurel Tar nu exclud narativul anecdotic (de pilda, „România“ lui nu e „revolutionara“ ci „emigranta“), iar culorile folosite sunt din gama „culorilor nationale“, cele de pe drapelul fiecarei tari la care se face aluzie.
Zidul suspendat al celor doi, un pictorial cu doua fete, ale carui secvente pot fi privite si ca lucrari independente, are si un „comentariu“ sonor, un mixsound intre vocile revolutionarilor români si ale revolutionarilor est germani care au darâmat „Zidul Rusinii“, Berlin Mauer, in 9 noiembrie 1989, contributia artistului Florin Tomescu la proiectul „Est/Vest. 20“. O interventie sonora care potenteaza inspirat dramatismul ansamblului vizual, sporindu-i forta expresivitatii, nu numai estetice, in sine, ci si de manifest civic angajat.
Saddo, artist român rezident la Berlin si artistul canadian Other au oferit proiectului celor trei confrati de la Bucuresti un videoart care reproduce actiunea lor streetart pe Zidul Berlinului, in decembrie 2009. Dupa ce au pictat la fata locului (punându-si amprenta pe legenda revolutiilor esteuropene), cei doi si-au acoperit „urmele“, vopsindu-le in alb. Aluzie la actiunile reale ale fortelor de ordine din Berlinul de Est, care, timp de 28 de ani, din 1961 pâna in 1989 acopereau cu vopsea alba orice manifest sau insemn de revolta pictat, scris, desenat pe fata dinspre Berlinul de Est a „Zidului Rusinii“. Artist invitat si el la acest proiect, Lucian Munteanu a contribuit la „Est/Vest.20“ cu trei opere berlineze. A imprimat, in trei lucrari, matritele in relief de pe capacele de canalizare din metropola germana, preluând desenul umilelor obiecte stradal-functionale in trei insolite linogravuri ale Portii Brandenburg, topos al istoriei Germaniei si al celei europene, deopotriva. In negru, galben si rosu, culorile drapelului national. O meditatie implicata asupra ascensiunii si decaderii dictaturii, asupra a ceea ce ramâne si a ceea ce se arunca in canalele istoriei, asupra lectiilor acesteia din urma, neluate in seama si, de-aceea, mereu, fatal, repetate. Dar si un memento asupra adevarului care, chiar calcat in picioare, tot adevar se va releva in vremuri viitoare.
„Est/Vest.20“ este un proiect bine articulat, o infuzie de energie tânara in spatiul artelor vizuale românesti, care a ocolit formalismul conjunctural si s-a exprimat liber, cu reflexivitate si civism, ceea ce nu e putin lucru.
Atelier 030202 s-a deschis sub auspicii faste si promite sa fie un veritabil laborator de inovare si de actiune in artele contemporane românesti. Evenimentele pe care le va organiza in viitorul apropiat sunt neaparat de vazut.