Sari la conținut

Avem nevoie de un „miricăl”. Finala Eurovision 2014

Autor: EDUARD DORNEANU
Apărut în nr. 468
2014-05-20

Ediţia din acest an a concursului Eurovision a avut loc în Danemarca. Organizarea a fost de nota zece plus, iar participanţii (cu excepţia celor ai Franţei şi ai Islandei) nu s-au făcut de ruşine. Din păcate, nu s-au calificat în finală reprezentaţii Albaniei, Israelului şi ai Irlandei, deşi au avut melodii cel puţin interesante. Iată o scurtă descriere a concursului.
Ucraina a fost reprezentată de Maryia Yaremchuc şi melodia Tick-Tock. Am putut asista la un show foarte interesant. Maryia are o voce caldă, dar melodia a fost banală, bazată pe repetarea obsesivă a refrenului. Tinereţea şi frumuseţea Maryiei au adus Ucrainei 113 puncte şi un onorabil loc 6.
Belarus l-a avut ca reprezentant pe Teo care a interpretat melodia Cheesecake. Împreună cu cei patru dansatori, Teo a demonstrat că are calităţi certe care îl recomandă pentru distribuirea sa ca dansator într-un spectacol antrenant. Melodia nu m-a convins. Pot spune despre ea că a fost asemenea numelui ei: cheesecake şi în nici un caz a great song. Belarus a primit 43 de puncte şi s-a clasat pe un nesperat loc 16.
Pentru Azerbaidjan a concurat Dilara Kazimova cu melodia Star a Fire. Dilara a încântat asistenţa cu vocea sa frumoasă, bine calibrată, sensibilă. Din păcate, melodia a fost cântată în engleza lui Friday (amicul lui Robinson Crusoe). Oricât am încercat, nu am putut înţelege toate versurile, deşi melodia a avut o construcţie relativ simplă. Azerbaidjan a primit 33 de puncte şi s-a clasat pe locul al 22-lea. Dacă Eurovisionul ar fi fost o competiţie sportivă, aş fi putut afirma cu mâna pe inimă că Azerbaidjan a reuşit să marcheze în propria poartă – şi nu de puţine ori.
Islanda a fost reprezentată de formaţia Pollaponk care a interpretat melodia No Prejudice. Greu de înţeles prin ce miracol această trupă a ajuns în finala Eurovision. Pollaponk şi melodia lor te duc imediat cu gândul la concursurile de amatori unde tot felul de personaje chinuie instrumentele şi audienţa. Etichetez fără rezerve această melodie la categoria „penibil”. Islanda a primit 58 de puncte şi a ocupat locul al 15-lea.
Norvegia l-a propus pe Carl Espen cu melodia Silent Storm. Carl a fost caracterizat în montajul televiziunii daneze ca un introvertit sensibil. Am ascultat cu atenţie melodia Silent Storm de mai multe ori. Stilul baladesc îmbinat cu o voce plăcută a încântat asistenţa. Carl Espen este un interpret de mare valoare. Norvegia a primit 88 de puncte şi a ocupat doar locul 8.
România a fost reprezentată de Paula Seling şi Ovi – titlul melodiei: Miracle. Nimeni nu poate pune la îndoială profesionalismul celor doi cântăreţi români. Atât Ovi, cât şi Paula au voci bune şi sunt talentaţi. Din păcate, pe scena daneză ei au fost protagoniştii unui show absolut penibil. Holograma, ochiul-pianină şi mişcările din mână ale Paulei fac parte dintr-un spectacol-kitsch. Melodia Miracle nu transmite absolut nimic. Repetarea la nesfârşit a expresiei iţ ă miricăl nu impresionează în nici un fel. Cred că melodia aleasă la preselecţia naţională este modestă. După un contratenor strident, România a propus o melodie în care cuvântul miricăl este repetat până la plictiseală. România a primit 72 de puncte şi a ocupat un onorabil (în acest context) loc 12.
Armenia a fost reprezentată de Aram MP3 cu melodia Not Alone. Am remarcat vocea foarte bună şi linia melodică deosebit de interesantă. Armenia a primit 174 de puncte şi a obţinut locul al 4-lea.
Pentru Muntenegru a participat Sergej Cetkovic. El a interpretat melodia Moj svijet. Îl felicit pe Sergej pentru curajul de a interpreta în limba natală această superbă melodie. Moj svitej este o melodie completă, iar intepretul este un profesionist sută la sută. Votul geopolitic a clasat Muntenegru doar pe locul al 19-lea, după ce a obţinut 37 de puncte.
Polonia a fost reprezentată de Donatan şi Cleo cu melodia We Are Slavic. Melodia a avut ritm, dansatoarele erau foarte frumoase, iar show-ul – încântător. Polonia a obţinut 62 de puncte şi a încheiat concursul pe locul al 14-lea.
Grecia a participat cu Freaky Fortune şi Riskykidd care au interpretat melodia Rise Up, destul de modestă, iar „expresivitatea“ celor doi interpreţi părea să facă parte din scălâmbăielile unor liceeni care sărbătoresc ziua pubertăţii. Grecia a primit 35 de puncte şi a ocupat locul 20.
Austria a fost reprezentată de Conchita Wurst care a interpretat melodia Rise Like a Phoenix. Nu pot spune că Rise Like a Phoenix este o melodie excepţională, dar ea atrage atenţia publicului prin sensibilitate şi mesaj, iar apariţia Conchitei, cu rochie şi barbă, şochează. Austria a obţinut 290 de puncte şi a câştigat Eurovisionul. Cu siguranţă victoria Conchitei este contestată de o parte a iubitorilor muzicii, dar rezultatul votului nu poate fi pus la îndoială.
Elaisa cu melodia Is It Right a reprezentat Germania. Am remarcat dinamismul melodiei, vocea interpretei şi banalitatea versurilor. Cu o melodie mai valoroasă, Elaisa ar fi putut câştiga Eurovisionul. Germania a primit 39 de puncte şi a obţinut locul al 18-lea.
Suedia a fost reprezentată de Sanna Nielsen şi de melodia Undo. Sanna deţine o voce foarte bună, iar melodia a fost pe măsură. Totuşi nu pot să nu remarc că în prima sa parte Undo a fost mult mai lentă decât în final. Suedia a primit 218 puncte şi a obţinut locul al 3-lea.
Franţa a participat cu trupa (e un fel de a spune) Twin Twin şi cu melodia Moustache. Dacă nu aş şti că există preselecţie naţională în Franţa, aş putea bănui că teribilii componenţi ai trupei Twin Twin au fost aleşi prin tragere la sorţi. Melodia este de un ridicol rar atins la acest nivel competiţional, iar componenţii trupei par nişte amatori teleportaţi din anii ’70. Unul dintre componenţi este o copie jalnică a lui Angus Young, un fel de surogat caraghios şi inutil. Franţa a primit 2 puncte (mă mir că nu a terminat cu zero puncte) şi s-a clasat pe locul al 26-lea (ultimul).
Melodia Shine a celor de la Tolmachevy Sisters a reprezentat Rusia. Sunt sigur că gemenele din Rusia au pierdut multe voturi şi din cauza evenimentelor nefericite din Estul Europei. Întotdeauna a existat un vot emoţional. Până la urmă Rusia a strâns 89 de puncte şi a obţinut locul al 7-lea.
Italia a fost reprezentată de Ema cu melodia La mia città. Diferenţa dintre Ema care câştiga preselecţia naţională şi Ema din finala Eurovision a fost uriaşă. Cântăreaţa italiancă a fost sclipitoare, într-o formă de zile mari. Sigur, stilul ei place doar unei anumite categorii de iubitori ai muzicii. Asta nu înseamnă că nu merită apreciată, dimpotrivă. Italia a primit 33 de puncte şi s-a clasat pe locul al 21-lea.
Melodia Round and Round interpretată de Tinkara Kovac a reprezentat Slovenia. A fost fără îndoială una dintre cele mai melodioase piese ale concursului. Tinkara are o voce minunată, dar, din păcate, a interpretat această melodie într-o engleză care lasă de dorit. Slovenia a primit 9 puncte şi s-a clasat pe locul al 25-lea (penultimul).
Finlanda a fost reprezentată de formaţia Softengine şi de melodia Something Better. Ca de obicei, finlandezii au impresionat. Cele 72 de puncte obţinute i-au clasat pe locul al 11-lea.
Pentru Spania a concurat Ruth Lorenzo cu melodia Dancing in the Rain. Pare greu de crezut, dar Ruth s-a clasat abia pe locul al 10-lea, deoarece a primit doar 74 de puncte. Spania putea da lovitura la această ediţie a Eurovisionului. Ruth are o voce curată, plăcută, bine calibrată.

Melodia ei merita o clasare în top 5.
Elveţia a fost reprezentată de Sebalter cu melodia Hunter of Stars. Deşi nu au impresionat, elveţienii au avut o evoluţie onorabilă. Elveţia a primit 64 de puncte şi s-a clasat pe locul al 13-lea.
Pentru Ungaria au participat András Kallay-Saunders şi melodia Running. András a avut o evoluţie de excepţie. Running s-a dovedit a fi o melodie atractivă, dinamică, interpretată într-o engleză perfectă. Ungaria a obţinut 143 de puncte şi s-a clasat pe locul al 5-lea.
Malta a fost reprezentată de Firelight şi de melodia Coming Home. Trupa a avut o evoluţie foarte interesantă. Melodia are versuri bune şi mesaj. Malta a obţinut 32 de puncte şi s-a clasat pe locul al 23-lea.
Basim şi melodia Cliche Love Song au reprezentat Danemarca. Show-ul a fost foarte interesant şi apreciat de public. Danemarca a obţinut 74 de puncte şi s-a clasat pe locul al 9-lea.
The Common Linnets cu melodia Calm After the Storm a reprezentat Olanda. Cei doi interpreţi au calităţi vocale incontestabile, iar partea instrumentală demonstrează că trupa e alcătuită din profesionişti. Cu un sound plăcut şi original, olandezii au reuşit să ocupe locul al doilea, după ce au obţinut 238 de puncte.
Valentina Monetta cu melodia Maybe a reprezentat San Marino. Cele 14 puncte obţinute au dus San Marino pe locul al 24-lea (antepenultimul).
Marea Britanie a fost reprezentată de Molly cu melodia Children of the Universe. Molly a interpretat o melodie plictisitoare, lăsând impresia că este foarte emoţionată. Cele 40 de puncte primite au dus Marea Britanie pe locul al 17-lea.
Concluziile sunt următoarele: a fost una dintre cele mai interesante ediţii Eurovision din ultima vreme. Au existat melodii de calitate, iar unele dintre ele s-ar putea să ajungă pe primele locuri în diferite topuri de specialitate. România nu s-a clasat în top 10. Am aflat încă o dată că avem nevoie de un miricăl pentru ca Paula să cânte ca Loreen. Sper ca la anul să participăm cu o melodie care să aibă şanse de a se clasa în top 5. Sau în top 3. De ce nu?