Sari la conținut

Anticomunismul domnului Baconschi (si al Presedintelui Traian Basescu)

Autor: BOGDAN DUCA
Apărut în nr. 302
2010-12-02

Stiti cine este laureatul Premiului Nobel pentru Pace
de anul acesta?

Liu Xiaobo – un disident chinez, condamnat la ani grei de închisoare pentru ca a îndraznit sa solicite comunistilor chinezi sa accepte democratizarea tarii.
Deci un „infractor nenorocit“, nu?

Ca atare, Republica Populara Chineza a amenintat cu represalii grave orice stat care-si va trimite ambasadorii la ceremonia de decernare a premiului Nobel pentru pace.

Evident ca statele serioase au râs în nas chinezilor.
Cine nu a facut-o? România, între altele. De ce? Raspunsul l-a dat directorul Institutului Nobel, Geir Lundestad, care spunea ca aceste tari „asteapta înca instructiuni“. De la cine? De la Biroul Politic al Partidului Comunist Chinez, evident….

Domnul Teodor Baconschi, mare diplomat, teolog si crestin-democrat, speranta multora de a fi urmasul la Cotroceni al domnului Traian Basescu si, constitutional, subordonat domnului Traian Basescu, pe care îl stim toti ca fiind un mare anticomunist si un rusofob (doar stenogramele Alro Slatina, ticaloasele, îl denunta a fi altfel), si-a aratat muschii sai crestin-democrati- consolidati ideologic la scoala de cadre de la „casa Soricelul“. Dar sa îi vedem declaratia pentru Mediafax:

„Noi nu ne temem nici de represalii, nici de altceva, dar în acelasi timp întelegem de multi ani sensibilitatile prietenilor nostri chinezi. Nu am vrea sa intervenim în marea lor societate într-un fel sau altul. Cred ca chestiunea decernarii premiului a fost un act de libertate în Europa din partea Fundatiei Nobel si nu contestam niciun fel de optiune când este vorba de o personalitate sau alta care contribuie la bunul mers al dialogului în aceasta lume. Nu vom fi acolo cu seful de misiune. Vom vedea pe cine trimitem, dar nu va fi seful misiunii“.

Vedeti ce frumos vorbeste tovarasul Baconschi? Mai ca te gândesti ca citesti o nota de politica externa de prin anii 70: „marea lor societate“, „prietenii nostri chinezi“.
Si… hotarât sa nu îi supere, va trimite la ceremonie pe… cineva de la Ambasada României în Suedia…
Acesta se numeste boicot prin subreprezentare si este nu doar dovada lipsei de coloana vertebrala a acestei conduceri a României care e foarte anticomunista si de dreapta doar când e sa se ia la trânta cu Iliescu si cu Ponta…. Este dovada lipsei de respect a Statului român fata de valorile democratiei….

Domnii Tismaneanu si Neamtu, altfel implicati în efortul de eliberare a lui Liu Xiaobo, nu au oare intentia de a condamna, fie si formal, gestul inadmisibil al lui Teodor Baconschi?
Noi, astia din opozitie, le vom cere de acum înainte domnilor Basescu si Baconschi sa faca „ciocu mic“ (în spirit pedist, desigur) când mai vine vorba de anticomunism. Ne-au convins….