Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » Generation Z, proiectul elevilor de la Colegiul Mihai Viteazul, premiat la European Charlemagne Youth Prize

Generation Z, proiectul elevilor de la Colegiul Mihai Viteazul, premiat la European Charlemagne Youth Prize

Un proiect românesc, Generation Z, inițiat de elevii de la Colegiul Național Mihai Viteazul din București, a obținut premiul 2 în cadrul Premiilor Charlemagne pentru Tineri, acordate de Fundația Charlemagne Prize din Aachen în parteneriat cu Parlamentul European. Premiile adresează proiecte care contribuie la colaborare internațională, la consolidarea identității europene și oferă un model comunitar. Ele nu recompensează persoane, ci proiecte care sunt derulate de tineri cu vârsta între 16 și 30 de ani.

Proiectul Generation Z a fost prezentat cu un an în urmă în revista Cultura, în cadrul rubricii „România discretă”. Maia Pricopie, coordonatoarea proiectului, a povestit cum a început și cum s-a dezvoltat întregul proiect, cum a strâns în jurul său tineri de la alte licee și tineri din străinătate și cum temele au evoluat, devenind unele dintre cele mai serioase.

„Proiectul Generation Z a început în vara anului 2019, când am avut oportunitatea, alături de alți adolescenți, de a sta de vorbă cu istoricul Ion-Andrei Gherasim, cu ocazia unei prelegeri susținute la Festivalul de Film și Istorii Râșnov. Mi-a plăcut cadrul: puteam pune orice întrebare, întrucât era un mediu lipsit de presiunea școlii. Această experiență a declanșat ideea Genaration Z. […] După un an de Generation Z, în care am avut invitați de excepție, iar elevii din liceu au avut posibilitatea să discute direct și într-un cadru informal cu actorul Adrian Titieni, fost rector al UNATC, cu Nisreen Rubaian, reprezentantul Special al UNHCR în România, cu Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român, cu Bogdan Hrib, director Editura Tritonic, și cu Besty Boze, Mirta Martin, respectiv Dan Hurley, care conduc universități americane, ne-am dori ca acest proiect să fie mai mult decât o activitate extrașcolară. Am început să ne gândim mult mai serios la viitor, la modul în care acest proiect ar putea să arate peste câțiva ani. Pe de o parte, am luat hotărârea să extindem echipa, inclusiv cu elevi din alte licee din București și din țară (tocmai am încheiat o sesiune de recrutări). Pe de altă parte, ne gândim la pregătirea unor colegi mai tineri (clasele IX-X), care să asigure continuarea proiectului, când noi vom fi la facultate.”

În cei doi ani de derulare a proiectului, printre cele mai relevante teme au fost: rolul artei în viața de zi cu zi și în societate (invitat: Adrian Titieni, actor), problema refugiaților (invitată: Ambasador Nisreen Rubaian, UN High Commissioner for Refugees), explorarea cosmosului și colaborarea între națiuni (invitat: Dumitru Prunariu), cărțile și făuritorii lor (invitat: Bogdan Hrib, fondator al Editurii Tritonic), universitățile în SUA (invitați: Besty Boze, Mirta Martin, Dan Hurley, președinți ai unor universități și asociații academice din SUA), creativitate și antreprenoriat (invitat: Vlad Drăgușin, absolvent al Colegiului Național „Mihai Viteazul” și fondator al companiei Candylab, din New York), mediul și dezvoltarea durabilă (invitat: Carmen Preising, înalt funcționar în cadrul Comisiei Europene). În urma depunerii candidaturii pentru premiile Charlemagne, pe 31 martie 2021 Biroul Parlamentului European la București a anunțat că a câștigat selecția pentru România și că va participa în finala de la Aachen: „Proiectul Generation Z, inițiat de o elevă de la Colegiul Național Mihai Viteazul din București, Maia Pricopie, împreună cu colegii ei și un grup de voluntari din Luxemburg, Germania și Belgia, a fost desemnat câștigător din partea României pentru Premiul Charlemagne.”

Marele premiu al ediției 2021 a premiilor Charlemagne a fost câștigat de proiectul german Arhiva Vocilor Europene, în cadrul căruia au colaborat 50 de tineri din aproape toate țările Uniunii Europene, precum și din state asociate UE. Ei au intervievat, în limba natală, compatrioți mai în vârstă pe teme care țin de trecutul și viitorul Europei, experiențele acestora, temerile și speranțele. În acest proiect, România a fost reprezentată de Daniela Maria, profesor de școală primară și masterand la Arte Vizuale, care a intervievat-o pe Nora Iuga.

Etichete:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.