Artele și chiar dezbaterea de idei sunt, de regulă, văzute ca divertisment. Dimpotrivă, noi, la revista CULTURA, avem convingerea că educația și cultura reprezintă forme de infrastructură, cum sunt și autostrăzile, rețelele electrice sau căile ferate. Că doar o educație modernă și solidă și doar o cultură bine articulată și performantă garantează o dezvoltare armonioasă, pe termen lung, și deschid calea spre succesul individual, comunitar și societal.
Misiunea pe care ne-am asumat-o este de a susține, a promova, a favoriza creativitatea, cultura și educația în formele lor competitive, care să ofere șanse, care să constituie un capital imaterial real, o bază pentru a ne reinventa ca indivizi și ca societate într-un secol tot mai confortabil, dar tot mai rapid și tot mai instabil.
Pe termen scurt, obiectivele noastre sunt de a constitui și dezvolta un market share semnificativ, prin care să ne putem realiza misiunea asumată. Să creștem accesibilitatea produselor noastre editoriale. Să aducem în paginile noastre un număr și mai mare de personalități artistice și culturale remarcabile, care să contureze toate direcțiile relevante și performante din cultura română. Revista CULTURA a păstrat o permanentă deschidere pentru toți cei care au avut lucruri importante de zis și de propus, pentru ideile, temele și perspectivele din dialogul social, oricât de provocatoare sau neliniștitoare ar fi acestea. Însă un asemenea efort este unul continuu, iar actualizările și update-urile trebuie pe măsura vitezei cu care societatea însăși se actualizează în raport cu propriile oportunități și propriile provocări.
În al treilea rând, cercetarea științifică și mediul academic reprezintă un alt mare centru de interes, scopul fiind de a susține studiile cu impact social, pe acelea care pot genera cunoaștere și acțiune socială.
Ultimul pe listă, dar poate în primul rând, dorim să păstrăm și să ducem la un alt nivel legăturile cu diaspora, cu românii plecați oriunde în Europa și oriunde în lume, pentru un schimb real de expertiză, de modele și de cunoaștere.
Avem nevoie de o cultură performantă, capabilă să ofere susținere societății, politicii și economiei românești, iar pentru asta avem nevoie de susținerea publicului, a grupărilor artistice, a societății civile, a mediului de afaceri. Dacă, să zicem, cultura e un joc, este unul de echipă, unul pe care (oricare ar fi semantica pe care fiecare dintre noi suntem predispuși să o atribuim acestei metafore) linia de atac nu îl poate câștiga dacă apărarea îl pierde.
Educația nu e sau nu ar trebui să fie echivalentă cu a lua 10 „la bac”. Nici măcar cu a lua bac-ul. După cum cultura nu este doar despre a stabili ierarhii și a ridica statui. Ambele sunt fundamente pe care se construiesc oameni performanți în viața lor profesională, în viața intimă, în cea de familie și în cea socială. Fără educație și cultură – sau cu forme strict individualizate ale artei și culturii; sau orientate spre imediata gratificare – o comunitate se rupe, iar corpusul social suferă de boli autoimunitare. La fel cum se rupe fără șosele, fără căi ferate sau fără rețele electrice.
- Cât de mare este ascensiunea forțelor extremiste? O analiză a partidelor politice din Parlamentul European - 17 iulie 2024
- Topul pictorilor români în licitațiile de artă din țară - 30 iunie 2024
- Ce muzică ascultă românii? Cine sunt cei care ascultă rock și cine cei care ascultă manele? - 16 iunie 2024
Pingback: Cine are nevoie de cultură? - Nicu Ilie blog
Pingback: Artă, cultură, educație. Ce reprezintă ele pentru noi? Divertisment? - Nicu Ilie blog