Sari la conținut

Carti pentru vacanta, tips & tricks

Autor: CATALIN STURZA
Apărut în nr. 289
2010-09-02

Unul dintre primele lucruri de care ar trebui sa aveti grija, cand va faceti planurile pentru vacanta, sunt cartile pe care le veti lua in bagaj. Va voi recomanda cateva modalitati pentru a gasi, cu ajutorul Internetului, cartile pe care le cautati, usurandu-va, eventual, bagajele, in cazul in care optati pentru varianta ebook-urilor.
Carti electronice gratuite veti gasi, in primul rand, accesand proiectul Google Books. Acesta isi propune sa gazduiasca cea mai mare biblioteca digitala a lumii si in prezent puteti citi gratuit, in variante scanate, peste un milion de carti. In ciuda dificultatilor legale si a acuzatiilor de incalcare a drepturilor de autor, proiectul continua, cu o viteza de scanare de 1 000 de pagini pe ora. In mai 2010 a fost anuntata si deschiderea unei librarii on-line, numite Google Editions; citirea volumelor de aici nu va depinde de gadget-uri precum Kindle sau iPad.
Un concurent pentru Google Books este proiectul Europeana, initiat de Comisia Europeana. Pana la sfarsitul lui 2010, initiatorii proiectului au estimat ca pe www.europeana.eu ar trebui sa fie incarcate peste zece milioane de obiecte digitale – carti, fotografii, materiale video si ziare.
Cel mai vechi proiect de pe Internet de digitalizare si distributie gratuita a cartilor, sub forma de ebook-uri, este Project Gutenberg, la adresa www.gutenberg.org. Biblioteca a fost infiintata in 1971 de Michael S. Hart si se bazeaza pe munca unor redactori voluntari din toata lumea. In prezent, de pe site-ul proiectului pot fi descarcate peste 32.000 de ebook-uri, in cateva zeci de limbi, printre care se numara si romana. Puteti citi aici „Alice in tara minunilor“, „Razboi si pace“ sau Coranul; toate titlurile fac parte din domeniul public, administratorii proiectului fiind foarte scrupulosi in privinta drepturilor de autor.
O alternativa la ebook-uri sunt audiobook-urile, de obicei variante sintetice, in format audio, ale cartilor din librarii; cu castile in urechi, ascultarea unui audiobook poate fi combinata cu alte activitati, de la condusul masinii la contemplarea peisajului, pe geam. Veti gasi cateva mii de audiobook-uri, in general inregistrari ale unor titluri clasice, pe site-ul librivox.org. Cartile sunt citite aici de voluntari din toata lumea, in cateva limbi de circulatie internationala. De asemenea, veti mai descoperi audiobook-uri gratuite si pe site-uri precum www.openculture.com sau pe www.audiobooksforfree.com.
Pentru cei pentru care placerea lecturii inseamna si contactul cu forma fizica a cartii, intre doua coperte de carton, cel mai bun punct de plecare, pe Internet, il reprezinta site-ul Amazon.com. Veti putea cumpara de aici si muzica, jocuri video, mancare sau chiar mobila, insa, cel mai important, pe Amazon veti gasi cam orice carte in limba engleza doriti. Odata selectat titlul, veti putea opta intre diverse editii si diverse oferte, in functie de starea cartii – cele catalogate drept „acceptabile“ vor fi mai ieftine, iar cele „ca noi“ vor fi, evident, mai scumpe.
Pentru carti in limba romana, aveti la dispozitie cateva anticariate si librarii on-line. Unele dintre ele, precum libraria ta.ro, s-au dezvoltat, dupa modelul Amazon, in magazine complexe on-line. Cele mari librarii de acest fel prezinta avantajul unui sistem de comenzi prin care puteti lasa o cerere pentru o carte, chiar daca aceasta nu apare la o cautare pe site; intr-un interval de cateva saptamani, exista sansa sa va fie trimisa cartea pe care o cautati direct acasa.
In sfarsit, unii dintre dvs. ar putea planui o vacanta academica, la biblioteca. Locul unde ar trebui sa va opriti, in acest caz, e biblioteca digitala Questia; cu peste 70 000 de volume si doua milioane de articole scanate, Questia este una dintre cele mai complexe biblioteci academice de pe Internet; pentru a consulta cartile dincolo de paginile gratuite, de preview, va trebui sa platiti, totusi, un abonament anual care costa cat un bilet de avion ieftin spre o destinatie europeana de vacanta.