Tinerete si excelenta la aniversarea Universitatii Babes-Bolyai
articol aparut in Cultura, nr. 231 din 2009-07-09» cultura sunetelor »
Autor: COSTIN POPA
Reputata institutie de invatamant superior din Cluj-Napoca se afla in plina sarbatorire la 90 de ani de la infiintare. 12 mai 1919 a fost data la care se punea in miscare procedura de intemeiere a Universitatii romanesti din Cluj, pentru ca la 1 noiembrie, acelasi an, portile tanarului asezamant sa se deschida. Regele Ferdinand I rostea la 20 februarie 1920, in Aula Magna, discursul inaugural.
Respectand reperele de acum 90 de ani, clujenii si-au propus sa desfasoare celebrarile in perioada mai 2009 – februarie 2010. Momentele istorice au fost rememorate recent de rectorul Universitatii Babes-Bolyai, prof. univ. dr. Andrei Marga, cu prilejul unui concert aniversar care a avut loc in Auditorium Maximum al Colegiului Academic. In scurta sa alocutiune, profesorul a reamintit misiunea institutiei, asa cum a fost statuata prin cuvantul de atunci al regelui: „Am ferma convingere ca tanara universitate romana ai carei nasi suntem astazi va sti sa raspunda in viitor tuturor asteptarilor mele. Asezata intr-o tara in care diferitele nationalitati au trait fiecare viata lor proprie culturala si intelectuala in raport cu aspiratiunile lor etnice si cu puterile lor civilizatoare, ea are frumoasa menire de a deschide usile sale tuturor acelora care au dorinta sa se incalzeasca la razele luminii ei arzatoare, dovedind lumii intregi ca in Romania intregita stiinta nu face deosebire carui neam ii apartine tanarul studios. Cu aceeasi dragoste ii va primi pe toti sub aripile ei materne. Inchinat adevarului, pe cai de dreptate – singurele care duc la concordia dintre diferitele semintii ale lumii, acest asezamant de inalta cultura va putea fi de folos neamului si umanitatii, cinstindu-se si cinstindu-ne deopotriva prin munca sa stiintifica.“
Gandit de maestrul Ionel Pantea, programul diminetii de concert a avut o diversitate bine structurata in imbinarea dintre tinerete si excelenta, in integrarea variata a genurilor. Prezenta pe podium a excelentei Orchestre a Filarmonicii de Stat „Transilvania“ sub bagheta energetica a lui Gheorghe Victor Dumanescu a fost garantia unei calitati deosebite in lectura unor cunoscute opusuri simfonice, potrivit alese evenimentului, deopotriva luminos si festiv. Ma gandesc la uverturile „Cavaleria usoara“ de Suppé si „Academica“ de Brahms, cea din urma incluzand celebrul imn „Gaudeamus igitur“, ascultat si intonat de asistenta in picioare.
Secventele de opera nu puteau sa lipseasca si maestri de mare rezonanta internationala, soprana Leontina Vaduva si basul Ionel Pantea, au pus pecetea artei lor pe momente precum Intrarea Hannei Glawari („Vaduva vesela“ de Lehár), aria Laurettei („Gianni Schicchi“ de Puccini), aria lui Figaro „Non più andrai“ („Nunta lui Figaro“ de Mozart). Aplomb, sarm si sinceritate expresiva pentru Leontina Vaduva, umor fin, ideala pliere stilistica, timbralitate generoasa pentru Ionel Pantea, care si-a declarat o data in plus apetenta pentru portativele maestrului de la Salzburg. A aparut firesc apoi ca „La ci darem la mano“ din „Don Giovanni“ de Mozart sa fie duetul excelentelor.
Este momentul sa spun ca maestrul Pantea si-a adjudecat si rolul de prezentator, functiune cu care a animat sala printr-un comperaj inspirat, din care nu au lipsit glumele de bun gust.
Glasul plin de senzuale armonice al mezzosopranei Liliana Mattei Ciuca, condus cu omogenitate in frazare, s-a remarcat in aria Dalilei „Amour, viens aider ma faiblesse“ („Samson si Dalila“ de Saint-Saëns), in Seguidilla („Carmen“ de Bizet) si, impreuna cu cel al sopranei Anita Hartig, in duetul Lakmé-Mallika din „Lakmé“ de Delibes. Foarte tanara Anita are un urias potential vocal pe care trebuie sa-l valorifice din plin, si cat mai repede, in teatrele din tara si strainatate. L-a probat acum in aria lui Mimì („Boema“ de Puccini), in Ceardasul Rosalindei din „Liliacul“ de Johann Strauss, cantate cu inteligenta de expresie, accente bine cumpanite si limpezime. In duetul de la finele primului act al „Boemei“ l-a avut partener pe tenorul oaspete de la Bucuresti, Marius Manea. Artistul a mai interpretat „Che gelida manina“ din aceeasi „Boema“, ca si „Quando le sere al placido“ din „Luisa Miller“ de Verdi, vadind o buna inclinatie catre scriiturile italiene. Si tanarul bariton Cozmin Sime este posesorul unei voci placute si afiseaza o preocupare solid directionata catre incadrarea stilistica. A dovedit-o in aria Contelui („Nunta lui Figaro“ de Mozart) si in cea a lui Evgheni Oneghin din opera omonima ceaikovskiana. Anita Hartig, Liliana Mattei Ciuca, Marius Manea si Cozmin Sime si-au reunit glasurile pentru Cvartetul din actul al IV-lea al operei „Rigoletto“ de Verdi.
Dar nu numai opera si opereta au fost vedetele de la Auditorium Maximum. Si-au mai dat concursul Corul de Camera „Psalmodia Transilvanica“ al Facultatii de Teologie Ortodoxa a Universitatii Babes-Bolyai (dirijor, parintele Vasile Stanciu), Ansamblul de muzica traditionala romaneasca „Icoane“, Trio transilvan, Ansamblul de muzica traditionala maghiara si, nu in ultimul rand, faimosul taragotist Dumitru Farcas. Succes pe toata linia!
Dupa cum a anuntat profesorul Marga, cel de-al doilea concert aniversar va avea loc in deschiderea anului universitar 2009-2010.
La multi ani Universitatii Babes-Bolyai!