Sari la conținut

Maratonul din foaier (I)

articol aparut in Cultura, nr. 231 din 2009-07-09
» cultura ars combinatoria »
Autor: CORNELIA MARIA SAVU
Vineri, 3 iulie, incepand cu orele 22.00, in foaierul Teatrului National de Opereta „Ion Dacian“ din Bucuresti, poezia si jazz-ul au dovedit ca sunt arte de cursa lunga. Timp de sapte ore, neintrerupt, pana sambata, 4 iulie, ora 5.00, in fata (si cu participarea simpatetica) a unui numeros public, 24 de poeti din „generatii si geografii literare“ diferite si 5 virtuozi ai muzicii de gen s-au inscris intr-un insolit maraton cultural si au dus proba preofesionalismului pana la capat.

Ingemanarea poeziei cu jazz-ul s-a facut firesc, pentru ca, dupa cum afirma Mircea Tiberian, amandoua aceste arte au un rafinament intrinsec ce le particularizeaza intre artele spectacolului cu public ales, care intra imediat „in joc“ si recunoaste valoarea. Pe de alta parte, maratonul acesta de foaier a avut drept scop si un pas inainte in recuperarea prestigiului (minat de consumism si de divertismentul chicios agresiv) de scriitor ca voce distincta in agora culturala, de intalnire, altfel, a cititorilor literaturii romane contemporane cu autori vii, in deplinatatea fortei de creatie. Atata vreme cat revistele de profil sunt intr-o pagubos prelungita degringolada, iar tirajele cartilor de poezie (si difuzarea lor pe piata editoriala) sunt, optimist spus, confidentiale.
S-au inscris in acest maraton cu lecturi si muzici live poetii Constantin Abaluta, Dan Mircea Cipariu, Denisa Comanescu, Traian T. Cosovei, Nichita Danilov, Augustin Fratila, Mihail Galatanu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Anca Mizumschi, Ion Muresan, Ioan Es. Pop, Bogdan O. Popescu, Nicolae Prelipceanu, Andra Rotaru, Cornelia Maria Savu, Octavian Soviany, Liviu Ioan Stoiciu, Adrian Suciu, Eugen Suciu, Lucian Vasilescu, Paul Vinicius, Florina Zaharia si debutantul ales de organizatori, Daniel Kara, precum si muzicienii Mircea Tiberian, Maria Raducanu, Liviu Butoi, Vlad Popescu si Razvan Cojanu. O antologie cu poeme in selectia autorilor (multe inedite), in excelente conditii grafice purtand inconfundabila, de-acum, semnatura a tanarului artist vizual Mihai Zgondoiu (realizator si al afisului care a promovat evenimentul), publicata de Editura Tracus Arte (avandu-i redactori pe Dan Mircea Cipariu, Andra Rotaru si Cornelia Maria Savu) muta maratonul din foaier pe raftul de biblioteca al spectatorilor, dupa ce cursa „pe viu“ a luat sfarsit. O cursa care a stabilit, din start, un record: Radio Romania Cultural, coproducator, a realizat cea mai lunga transmisie in direct (sapte ore, neintrerupt) a unui eveniment desfasurat in acelasi loc. Trebuie sa spunem ca Maratonul de Poezie si Jazz nu este primul organizat in Romania. El urmeaza Maratonului Poeziei Europene de la Sibiu, initiat de poetul si universitarul Andrei Bodiu cand burgul translivan a fost Capitala Culturala Europeana, si acesta avand pe cartea de vizita o remarcabila antologie. Maratonul bucurestean si-a alaturat insa muzica de jazz si s-a desfasurat fara pauze pe amintita durata record.
Cu un public de zile mari, receptiv, cald, convins ca asista la un fapt cultural ce-i va ramane multa vreme in memorie. Intre protagonisti si sala, in atmosfera de bistro deschis artelor, cu generozitate pus la dispozitie de gazde (echipa care manageriaza Teatrul National de Opereta „Ion Dacian“, Razvan Ioan Dinca si Alina Moldovan) s-a creat o empatie care a trecut cu brio peste oboseala si emotii, inerente unei asemenea ample desfasurari de forte poetico-jazz-istice. Este si meritul celor doi organizatori, Dan Mircea Cipariu (prezent peste tot!) si Ioan Cristescu, oamenii-orchestra ai maratonului.
Care au mediatizat profesionist evenimentul initiat si realizat de Asociatia EURO CULTURART (producator), OPEN ART (producator), Radio România Cultural (coproducator) si TVR Cultural (coproducator) si sprijinit financiar de Teatrul National de Opereta „Ion Dacian“, Uniunea Scriitorilor din Romania si Compania TotalSoft, si sustinut mediatic de saptamanalele „Cultura“, „24-FUN“ si www.tamada.ro.
Antologia „Maratonul Poezie si Jazz 2009“ a fost editata intr-un tiraj de 300 de exemplare. Incepand din septembrie a.c., TVR Cultural, care a filmat-inregistrat evenimentul, va da pe post trei documentare de cursa lunga si, in succesiune directa, 35 de scurte recitaluri poetice ale „maratonistilor“.
Un jurnal-carte al maratonului, cu imagini, reportaj din sala si scurte interviuri, va fi editat pana la sfarsitul anului, insotit de un DVD al prestatiilor poetico-jazz-istice live.
Despre cum s-a desfasurat pe „viu“ Maratonul de Poezie si Jazz, in episodul de saptamana viitoare.