Sari la conținut

Numele frigiderului

articol aparut in Cultura, nr. 45 din 2006-10-26
» cultura omul sfinteste spotul »
Autor: Radu Pirca
Abatele Gorenje insusi m-a intampinat in poarta manastirii.

Era un barbat gras, cu aspect vulgar, nu parea a fi mai mult de clasa energetica C. A inceput prin a ma felicita pentru priceperea cu care exorcizasem calcarul contesei Indesit, invocand sfantul si secretul nume al arhanghelului Calgon. Intr-un stil intortocheat, plin de citate nelalocul lor, mi-a explicat apoi ca manastirea era sub asediul unui vrajmas invizibil si perfid.

– Si unde loveste acest dusman al domniei tale?, am intrebat, zambind (caci banuiam deja despre ce dusman era vorba).

– in refrigerium, frate Arctic, a raspuns abatele, in acel loc unde calugarii isi tin merindele si unde seara de seara mirosul de branza si de carnati capata plenitudo potestatis asupra tuturor celorlalte bucate, atfel ca dimineata totul – roti de cascaval, placinte, iaurturi sau banane – totul capata iz de branza si carnati. Or, cum insusi sfantul episcop de Hippona spunea, iertata fie-mi parafraza, timeo refrigerium unius odorum.

– Parafraza iti este iertata, frate, am spus, fiindca acesta este un vechi vrajmas al omenirii, vetus et diabolicus inimicus ozoni.A intervenit atunci fratele Bosch, bibliotecarul.

– Dar nu este posibil asa ceva, frate Arctic, dat fiind ca, intemeindu-ne pe autoritatea sfintilor Augustin si Grigore cel Mare, stim ca Urat-Mirositorul nu poate patrunde in refrigerium.

– Frate Bosch, am raspuns, dar nici unul din sfintii parinti pe care ii citeaza domnia ta nu a cunsocut refrigerium-ul in adevaratul sens al cuvantului, iar daca iti aduci aminte, din scrisorile sfantului nostru parinte Grigore cel Mare aflam ca, inca din vremea cand era prefectus al Romei nu avea in refrigerium decat doua triunghiuri de branza topita si un mar.Apoi, nemaiasteptand invitatia lor, am pasit direct in refrigerium si am spus:

– Iata dusmanul vostru: freonul! Dar cu noul sistem Eco cu freon ecologic, toate aceste probleme au luat sfarsit.

Si astfel, eu, umilul frate Arctic, am invins temutul vrajmas, Urat-Mirositorul, iar merindele calugarilor si-au regasit savoarea originara. Saptamana viitoare sunt invitat din nou la manastire. De data asta, le voi aduce noul balsam pentru vesminte calugaresti, cu care pana si rantiile vechi isi regasesc culorile, gingasia si prospetimea din anii de noviciat!