Sari la conținut

Cu bicicleta printre stencil-uri

articol aparut in Cultura, nr. 45 din 2006-10-26
» cultura media »
Autor: Catalin Sturza
Puneti-va costumele pe umeras, impaturiti-va cravatele si lasati cartile de vizita in sertar. In plimbarea care urmeaza n-o sa aveti nevoie de ele.
Pe site-ul www.velo-city.ro veti gasi un proiect cu un scop aparent utopic: impanzirea Bucurestiului cu piste pentru biciclete.
Va invit sa exploram orasul. Nu din metrou sau din masina, ci de pe bicicleta. E interzis sa mergem cu bicicleta prin Bucuresti? in viitor, lucrurile s-ar putea schimba. Pe site-ul www.velo-city.ro veti gasi un proiect cu un scop aparent utopic: impanzirea Bucurestiului cu piste pentru biciclete. Veti spune ca un asemenea plan nu poate fi pus in practica, deoarece trotuarele si strazile sunt prea inguste, parcarile prea putine si, in general, pentru ca de la bun inceput nimeni nu a luat in calcul o astfel de posibilitate. Ei bine, intrand pe site-ul velo-city.ro veti vedea ca realitatea nu e atat de neagra.

Cei trei tineri arhitecti din spatele proiectului propun sase trasee care, impreuna, ar acoperi cea mai mare parte a orasului. Ele ar urma sa porneasca din puncte precum Strandul Dambovita, Stadionul Lia Manoliu, Parcul Herastrau sau Gara de Nord si sa se intersecteze in Piata Universitatii si in Parcul Unirea. Pentru a convinge ca viziunea lor este una realizabila, arhitectii au insotit schemele traseelor de imagini ale strazilor pe care ar urma sa treaca noile piste. Peste fotografii au fost aplicate benzi colorate, iar rezultatul e surprinzator: pistele nu ocupa trotuarele, nu ingusteaza strazile si nici nu lasa impresia ca ar urma sa ingreuneze circulatia. Singura problema ar fi, intr-adevar, cu masinile parcate pe trotuare. Pistele care exista in acest moment intre Universitate si Opera par o gluma proasta: zeci de masini se lafaie peste ele in timp ce de ani de zile, probabil, n-au mai fost folosite de niciun biciclist.

Proiectul "Trasee de bicicleta" a castigat premiul I la sectiunea "O idee pentru Bucuresti", in cadrul Anualei de Arhitectura 2006. Documentatia a ajuns la primaria Capitalei, insa momentan arhitectii nu au primit niciun raspuns. Daca vi se poare normal sa circulati cu bicicleta in voie si in Bucuresti, ca in toate celelalte orase europene, pe site-ul www.velo-city.ro puteti gasi o petitie de sustinere a ideii. Semnand-o, veti da, poate, de inteles primariei ca pistele pentru biciclete nu sunt o fantezie numai buna de scos in afara legii, ci o necesitate.

Pana atunci, insa, va trebui sa o luati incetisor, la pas, pe strazile Capitalei. Uitandu-va in stanga si in dreapta, veti descoperi aici o fotografie a lui Eminescu sub care scrie "bla bla", acolo o poza de-a lui Caragiale cu marca "eftin si bun", dincolo un text profetic: fericire in rate. Daca nu aveti rabdarea de a le descoperi pe peretii cladirilor din oras, ele au fost adunate pentru dumneavoastra pe site-ul 2020, la adresa 2020.ro/RomanianStencil. Nu e vorba de mazgalituri care uratesc orasul ci, din contra, de o forma de arta ad-hoc care spune ceva despre lumea in care traim si a carei inventivitate sunt sigur ca va va smulge, daca nu o cugetare serioasa, cel putin un zambet complice.

In final, va reamintesc de ce-a de-a doua editie a Bienalei Tinerilor Artisti, care a inceput saptamana trecuta la Bucuresti si care se va incheia pe 16 noiembrie. Expozitia Bienalei o puteti vizita la Palatul Bratianu, incepand cu 14 octombrie. Explorare placuta!