Sari la conținut

Patru mesteri mari, calfe si zidari...

articol aparut in Cultura, nr. 45 din 2006-10-26
» cultura politica » cronica actualitatii
Autor: Madalina Firanescu


Or fi fost si liberali care sa se roage, precum Mesterul Manole, sa dea Domnul o ploaie, sa curga siroaie, apele se creasca, pe Stolo s-opreasca, mai ales ca lansarea platformei pentru revigorarea liberalismului s-a petrecut la o aruncatura de bat de manastirea comandata de Negru Voda. Acum, e drept, PNL-istii vad tot un voda si tot negru – din punctul lor de vedere – in spatele echipei de patru mesteri mari, calfe si zidari pornita sa ctitoreasca mandrete de Uniune Federativa, care sa inglobeze si un curent liberal, si unul popular (PD, adica), si altul crestin-democrat (PNTCD, cum ar veni). Problema e ca singura Ana disponibila pe santier ar fi Raluca Turcan, pe care insa nu si-a propus nimeni s-o zideasca intru trainicia lucrarii, dat fiind ca, in varianta moderna, se pot face pentru balada si alte sacrificii. Cum ar fi, de pilda, demisia lui Theodor Stolojan de la Palatul Cotroceni, data mintenas si aplicabila de la 1 noiembrie, sa treaca pana atunci si bugetul prin Parlament, si Halloween-ul, si sperietura PNL-ului. Caci, confruntat cu potopul de acuze pe linie politico-economica abatute asupra premierului Tariceanu, partidul a trebuit sa se trezeasca din buimaceala, ca sa constate ca „Stolojan e impins de la spate“ si chiar „papusat“ – dupa cum s-a exprimat un lider local – iar „Stoica e omul puterii“, indiferent care ar fi aceea, ca dovada ca i s-ar fi iertat niste pacate de consultanta pentru FPS dupa ce-ar fi „vandut PNL PSD-ului“. Asa sustine secretarul general liberal Dan Motreanu. Cu atatea pacate pe cap de fost conducator, te si miri cum de i-a rabdat partidul amar de vreme pe acesti indivizi, care l-au salvat o data de iesirea pe tusa neparlamentara si a doua oara de inca 4 ani in opozitie.

Noroc ca s-au dus, vaslind pe platforma lor, intr-o directie de centru-dreapta pe unde mai navigheaza si PD-ul, aflat – cum zic sondajele pe val.

Drept pentru care, cand s-a pus iar problema eventualelor liste comune cu PNL-ul, democratii s-au cam codit, ca doar n-or sa accepte acelasi raport de 1-1, cand li se umfla procentele cu vant din pupa. Numai Radu Berceanu ce-ar mai fi lasat de la el, inclusiv functia de prim-ministru, doar-doar o convinge liberalii sa „anticipeze“ chemarea la vot. Dar ti-ai gasit, ca nici PNL-ul nu-i venit cu pluta, asa ca nimeni n-a luat in serios oferta. Nici macar Elena Udrea, care a zis ca, desi in teorie poate fi valabila, ea, una, n-ar miza pe reinscaunarea lui Tariceanu. Care, cum stim, s-a lasat cu eterne regrete… prezidentiale.

Parerile de rau macina insa si PSD-ul, unde alti mesteri mari, Ion Iliescu, Adrian Nastase, Mircea Geoana si Sorin Oprescu au cate ceva sa-i amarasca. Primul – ca a fost transformat in tinta denigrarilor „colegiale“, desi a refuzat sa plece, ca sa nu iste vanzoleala. Al doilea – ca a ajuns alde Vanghelie sa-i recomande sa se pensioneze, dupa un articol in care a ironizat conducerea pesedista ca a lansat limuzina „Merge-des Presidency“, cu motorul in…claxon . Al treilea – ca nu-l crede nimeni ca n-o sa incerce sa-si prelungeasca sefia printr-un artificiu la congresul extraordinar din decembrie. Iar al patrulea – ca strategia partidului o fac iubitorii de cotloane, si-nca dupa ureche! De-aia viseaza Oprescu sa taie cu bisturiul asemenea apucaturi, candidand si la sefia PSD, si la cea a statului. Cu conditia sa aiba spate, caci uite la Basescu, a ajuns presedinte, desi „PD-ul incapea, tot, intr-o rezerva la Spitalul Universitar, sectia psihiatrie, ca acolo e loc mai mult“.Si, fiindca veni vorba de situatii – si camasi – de forta, sa-l pomenim si pe vicepremierul Marko Bela, caruia vicele conservator Mircea Chelaru i-a prescris „consiliere psihologica“, dupa ce udemeristul a luat-o pe aratura cu autonomia secuimii si cu maghiara – limba oficiala in Transilvania. Aiurelile debitate cu aplomb la o adunare populara i-au adus, in plus, lui Marko nu una, ci doua motiuni-cadou, plus o admonestare din partea lui Traian Basescu: ca o sa pupe tot atata autonomie cat la Caracal! Unde, cand s-a rasturnat vestita caruta, n-a bombanit nimeni in ungureste. Asa si cu UDMR, daca mai insista mult cu Tinutul Secuiesc, o sa ramana de caruta, la viitoarele alegeri. Iar Marko, Frunda, Csapo si Tokes, cu totii mesteri mari ai autonomiei, or sa vada cum e sa ramai parasit colo, pe grindis, sus, pe coperis…