Sari la conținut

Vadim în bronz

articol aparut in Cultura, nr. 151 din 2007-11-29
» cultura sensuri si nonsensuri »
Autor: TEODORA DUMITRU


Acum vreo doua saptamâni, parlamentarii europeni salutau desfiintarea oficiala a grupului ultranationalistilor europeni ITS (Identitate-Traditie-Suveranitate). Ofuscati de antitiganismul italian identificat cu antiromânismul, cinci europarlamentari peremisti s-au retras atunci din organismul extremistilor europeni, fapt care a coincis cu autodizolvarea grupului. Grup la a carui formare si suport, artriticul Le Pen se obosise îndeajuns si semnificativ. Suparat, deci, pe peremistii care i-au desfiintat grupul, acesta le-a adresat un gest obscen. „Imediat dupa ce presedintele a anuntat desfiintarea grupului, toata sala a aplaudat. Le Pen s-a întors catre mine si a facut gestul acela cu mâna stânga peste încheietura mâinii drepte. Un gest obscen, smecheresc, demn mai degraba de mahalalele Parisului decât de aula Parlamentului European“, ne relateaza europarlamentarul PRM Eugen Mihaescu (citez din materialul alocat temei de „Cotidianul“ din 15 noiembrie).

La câteva zile dupa mâzga indirecta pe care Le Pen a pus-o pe fruntea lui Vadim, Suveranul Pontif în exercitiu, Papa Benedict al XVI-lea, i-a acordat liderului PRM o decoratie: „medalia de Bronz“ a Vaticanului, distinctie acordata cica celor mai mari personalitati aflate în vizita la Vatican, si-a stat de vorba cu el 5 (cinci) minute. În termeni papali, aceste cinci minute trebuie dilatate astronomic, în conditiile în care presedintele american George W. Bush a fost restrictionat la doar 10 minute, iar premierul Tariceanu, decorat putin avant Vadim, s-a straduit mult si bine pentru sfertul de ora obtinut, în cadrul unei audiente particulare. Vadim Tudor n-a ramas fara replica la coniventa papala, oferindu-i si domnia sa Suveranului Pontif niste echivalente (o icoana si/ sau volumul sau de „Maxime“, tradus în ics limbi de circulatie internationala).

Si mai sintetic spus, ce Papa a decorat, Le Pen a flegmat. Foarte perfect. Prin tranzitivitate, l-a obscenizat cu anticipatie pe însusi Papa. Nu-i mai ramâne Papei decât sa puna la treaba doctrina si sa întoarca si celalalt obraz. În maniera simbolica, evident. Adica sa-i dea una si lui Le Pen. Una medalia di Bronz à la Vaticana... Mamaa, si când s-o afla în tiganie ca astia doi detin cupru...