Sari la conținut

Avion cu motor...

articol aparut in Cultura, nr. 83 din 2007-08-02
» cultura politica » cronica actualitatii
Autor: Madalina Firanescu


I can't get no satisfaction, a plecat fredonand din cortul trupei Rolling Stones, unde s-a strecurat ca fan inrait, premierul Tariceanu, pornit sa le povesteasca rockerilor cum se impletesc in sufletul lui doua pasiuni: cea pentru „Stonesi“ si cea pentru masini. Ar mai fi si cea pentru sotia complimentata de Mick Jagger, bun cunoscator de blonde, daca e sa ne luam dupa Jerry Hall. Oricum, nici nu s-au stins bine acordurile legendelor americane si iata-l pe primul-ministru aterizand la serviciu la volan de Porsche. Nu, nu era ala burdusit cu droguri, care a zacut in garajul Guvernului pana s-a umplut si de praf, nu numai de prafuri! Era un bolid inregistrat pe firma omului de afaceri Tariceanu, ca sa nu recurgem la peiorativul „afacerist“ folosit de presedintele Basescu intr-un interviu acordat revistei franceze „Politique internationale“. Oricum, ca francofon si francofil cum il stie, Basescu s-o fi bucurat avant la lettre de figura pe care o va face Tariceanu auzind una ca asta. Si daca tot era voba de aterizari, s-a mai iscat o disputa, pe marginea paternitatii ideii de a se cumpara niscaiva avioane „de protocol“. Guvernul, caruia i-a tinut iar isonul Mircea Geoana, a pasat raspunderea la Presedintie, iar aceasta a demonstrat cu acte ca propunerea a venit de la Palatul Victoria. De altfel, MApN (adica tot Guvernul) e responsabil cu asigurarea mijloacelor de transport la nivel inalt. Una peste alta, ciorovaiala a degenerat in calcule probabilistice, de genul cate pensii arde o aeronava in amestec cu kerosenul. Prilej cu care am fost lamuriti ca monarhiile si republicile prezidentiale dispun de un avion VIP cu 4 motoare, pe cand tarisoare bicefale, ca a noastra, isi permit 2-3 aparate bimotor. Asa ne trebuie daca avem Constitutie (si democratie) originala! Si apoi, nu poti sa nu le dai dreptate oficialilor, cand se plang ca au probleme pe aeroporturile straine, din cauza poluarii fonice produse de actualele avioane. Pana la remedierea tehnica a situatiei, poate era mai la indemana injumatatirea nivelului de zgomot prin... lasarea acasa ori a aeronavei prezidentiale, ori a celei guvernamentale, ca nu-i mereu cazul sa se zboare in stol, la aceleasi reuniuni.

Insa visul lui Icar ii mistuie pe mai multi politicieni, ca dovada valurile interminabile de migratori. Doar pesedistul Eugen Nicolicea nu-l vede falfaind dintr-un partid in altul decat pe astazi-democratul Valentin Iliescu, pe care-l si propune pentru „Nobelul migratiei“. Nobel gest, adica nu chiar nobil, fiindca ascunde un viciu de refractie care-l impiedica pe Nicolicea sa-si vada fosti colegi mult mai meritorii la acest capitol. Bunaoara, deputatul Teodor Nitulescu, trecut prin PDSR, PD, PRM si PC. Tot cate patru escale au bifat si Liviu Almasan (caruia sotia, onesta, i-a spus ca mai are doua partide de testat si poate veni acasa), si Nicolae Popa. Dar recordmenul absolut ramane Aurelian Pavelescu, fost la PNL, Partidul Dreapta Nationala, PD, PIN si ajuns la PNTCD unde nu e foarte sigur ca-si va incheia drumurile, dat fiind conflictul dintre tandemul Milut-Pavelescu si mai vechea garda taranista, reprezentata de Ioan Muresan sau Remus Opris. Mentiune speciala in randul celor trecuti prin minimum doua partide – nu mai putin de 230 (!), potrivit cunoscatorilor- merita senatoarea Doina Silistru, una din rarele figuri politice care si-a trecut in CV si stagiul din PCR. „Nu mi-e rusine de trecutul meu, n-am facut altceva decat sa invat si sa muncesc“, a explicat actuala pesedista. Or, cu asemenea „apucaturi“, ar trebui sa-i fie jena in zilele noastre, mai ales intr-un partid unde baza de studiu o reprezinta almanahele.

De aceea s-a si revoltat deputatul Viorel Pupeza, seful filialei PSD Bistrita, ca un hombre ca Vanghelie se ia de un intelectual ca Vasile Dancu. „Nu poti sa dai intr-un profesor universitar ca in catelul care-ti trece pragul“, a spus Pupeza, sociolog si ardelean ca si Dancu. Problema e ca nici patrupezii n-ar trebui loviti, indiferent de situatie, daca nu din bun-simt, atunci macar de frica Legii nr. 205/2004 privind protectia animalelor. Pacat ca deputatul, fiind prefect la vremea aceea, n-a aflat de ea. Noroc ca mai nasc si-n PSD iubitori de necuvantatoare, cum este cazul senatorului Adrian Paunescu, care-si dorea un Schnauzer de ziua lui. Cand vine insa vorba de fap una... politica, acelasi senator avertizeaza ca „ne intoarcem in Comuna Primitiva si vom avea o gorila drept primar, pentru a ne simti solidari cu trecutul de lupta al zoologiei“. Uneori, insa, realitatea bate premonitia, astfel ca obiceiul acelor primate de a-si petrece activ doar o treime din timp, in rest odihnindu-se, i-a inspirat pe conservatori sa ceara demisia unui important edil, acuzat pentru vacantele de lux nimerite numai in momente de calamitate. Ghinion curat, dom'le, s-o fi nascut in zodia... Maimutei!