O noua Cortina de Fier
articol aparut in Cultura, nr. 83 din 2007-08-02» cultura controversei » dosar
Autor: Ieromonahul Savatie
1. Care este temperatura actuala a raporturilor culturale (dar nu numai) intre Romania si Basarabia?
2. A avut loc, in contextul post-90, un schimb real intre culturile celor doua tari? Care a fost sensul principal (R-B sau B-R)?
3. Care sunt temele curente ale dezbaterilor intelectuale din Basarabia?
4. Care e raportul dintre generatii? Cum este vazuta „generatia Vieru“ de generatia tanara?
5. In ce fel a influentat politicul recent climatul cultural din Basarabia?
6. Aveti impresia ca Basarabia nu este un subiect suficient mediatizat in Romania? Aveti impresia ca Basarabia este perceputa mai curand negativ (dispretuitor, plictisit) in Romania? Daca da, care sunt motivele?
7. Care sunt principalii actori de pe scena culturii basarabene? In ce raporturi de putere/ interese sunt ei distribuiti?
8. Care sunt principalele personaje ale culturii romanesti contemporane, asa cum apar dinspre Basarabia?
9. Credeti ca, dincolo de rolul nefast jucat de URSS in istoria Moldovei de peste Prut, Basarabia poate fi un exportator/ intermediar al valorilor rusesti majore?
10. Ce are de oferit Basarabia Romaniei? Dar Romania Basarabiei?
11. Credeti ca prejudecatile privind retardul cultural al Basarabiei fata de Romania sunt intemeiate?
12. Tema unionista (mai) este un subiect de actualitate in mediile basarabene?
13. Daca ar fi sa descrieti Basarabia in cinci adjective/substantive, care ar fi acestea?
1. Din cate stiu, raporturile sunt destul de restranse si se rezuma la initiative particulare, nu la nivel de stat: o lansare de carte, un „Secolul XXI“ dedicat basarabenilor. In niciun caz nu putem vorbi de o politica culturala, asa cum se intampla la inceputul anilor '90, cand toate gazetele incercau sa convinga ca intre Romania si Basarabia nu este nici o granita. Temperatura, clinic vorbind, e la limita vietii si a mortii.
2. Nu cred ca putem vorbi de un schimb cultural intre cele doua tari. Basarabenii au imitat masiv modele care bantuiau Romania, de prea multe ori fara discernamant, incercand cu mult elan si patos sa nasca o generatie sau chiar o seama de generatii (caci, nu-i asa?, in Romania literatura se schimba din zece in zece ani si schimbarea e obligatorie ca uleiurile la masina). Desigur, Basarabia a dat niste nume, ma refer la generatia tanara, iar Romania i-a pus in circuit. Fara Romania poate ca nu ar fi existat ultimul val al literaturii basarabene. Dar rolul Romaniei a fost mai degraba acela de a promova, nu de a forma. Caci daca vreo cativa basarabeni tineri s-au impus in Romania, este tocmai pentru originalitatea lor.
3. Ma tem ca dezbaterile intelectuale si-au trait veacul in Basarabia. Asteptam o noua Revolutie sau o noua dictatura care ar investi in cultura, fie ea si de propaganda.
4. Nu cred ca generatia de azi se mai uita cumva la alte generatii. Cert este ca revistele de cultura pe care le-a sustinut sau lansat acea generatie „a lui Vieru“ astazi nu mai apar. Trebuie insa sa recunoastem ca mai toti tinerii nouazecisti (ca sa folosesc acest termen leninist) au debutat in revistele lui Vieru, Matcovschi etc. Eu, desi nu intretin nici o relatie cu aceasta generatie, nutresc oarecum un respect fata de acei oameni, dincolo de gusturile estetice ale fiecaruia, pentru faptul ca s-au zbatut sa faca un climat cultural in acest colt de lume, ceea ce astazi, cu toate orgoliile tinerimii intelectuale, nu exista.
5. Politicul recent a influentat si influenteaza negativ nu doar climatul cultural, ci intreaga Basarabie. Ma refer, desigur, la relatiile dintre Romania si RM. Iertati-ma, dar despre ce fel de relatii culturale mai putem vorbi, cand scriitorii si jurnalistii moldoveni nu pot, pur si simplu, vizita Romania? Mergeti la Consulatul Romaniei si spuneti ca sunteti membru al Uniunii Scriitorilor sau al Uniunii Jurnalistilor din Moldova si sunteti invitat in Romania in scopuri culturale. Daca obtineti viza in decursul acestui an, inseamna ca ati dat cuiva 300 de euro. Acum suntem in relatii mai bune cu Turcia decat cu Romania.
6. Sunt in Romania din ’91. Am facut mai intai liceul la Iasi, dupa aceea facultatea la Timisoara. Nu sunt cetatean roman, dar in toata aceasta perioada am desfasurat o ampla colaborare in Romania, publicand peste 20 de carti si sustinand cam tot atatea conferinte (in calitate de preot) in mai toate orasele universitare din tara. Aceasta ma face sa spun ca sunt in Romania si ca stiu cate ceva despre felul cum au evoluat lucrurile de la „podul de flori“ la podul de pumni. Despre basarabeni, in ultima vreme, presa romaneasca (in special TV) transmite numai lucruri proaste. Se face atata caz de comunismul lui Voronin, de parca Voronin ar fi singurul basarabean in viata. Voronin, fratii mei, cand vrea, urca in avion si vine la Bucuresti, dar ce facem cu sutele de mii de romani basarabeni care au frati, copii, sotii in Romania pe care nu si le pot vizita? Ne-am trezit dupa o noua cortina de fier, desigur, tot pentru ca suntem basarabeni. Presa centrala din Romania dezinformeaza atunci cand vorbeste de Basarabia. Romania ar trebui sa aiba reporteri in RM care sa o informeze corect, nu sa se limiteze la comentarea afirmatiilor lui Voronin sau Ostapciuc.
7. Nu stiu daca mai sunt actori principali pe scena culturii. Cultura, in sensul pe care il are acest cuvant, nu mai exista. Aceasta deloc nu inseamna ca in Basarabia nu exista oameni de cultura.
8. Probabil Andreea Marin, Nicolae Guta si Traian Basescu. Asta daca m-ati intrebat cum apare Romania vazuta dinspre Basarabia. Din pacate, Romania este prezenta la noi, de la o vreme, doar prin televizor.
9. Basarabenii ar fi putut fi intermediari ai valorilor despre care vorbiti daca nu li s-ar fi injectat complexul ca nu stiu bine romaneste. In stradania lor de a-i convinge pe toti ca sunt romani, basarabenii mai intai au vrut sa convinga ca nu sunt rusi. Asa au rupt orice legatura cu o mare cultura, devenind epigonii unei culturi care, de ce sa n-o spunem, inca nu a convins omenirea.
10. Cred ca nu mai avem nimic sa ne oferim, decat, poate, un pod de flori.
11. Nu. Prejudecatile sunt prejudecati.
12. Nu. Mai ales de cand consulul Romaniei huiduie oamenii care vin la Consulat sa ceara un lucru perfect legitim: o viza pentru Romania. Basarabia are destui oameni politici care vorbesc ca la taraba, nu mai era nevoie ca Romania sa ne mai exporte si altii. Probabil stiti ca recent s-a organizat un miting in fata Consulatului Roman de la Chisinau prin care se cerea schimbarea consulului.
13. Dezamagire. Curaj. Dezamagire. Si iar curaj? Dar si, desigur, mult exotism.