Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » Tigrul: de la zoo pe scenă și pe ecrane

Tigrul: de la zoo pe scenă și pe ecrane

În 2011, un tigru a evadat de la zoo în Sibiu. Incidentul a constituit subiectul unei piese de teatru în 2016 și al unui film lansat în 2023

Sibiu, 13 decembrie 2011, ora 12:30tigrul care a scăpat de la zoo din a fost ucis. Un tigru siberian a evadat marți dimineață din Grădina Zoologică din Sibiu, creând panică în oraș. Animalul, o tigroaică de 200 de kilograme, a fost împușcat de un vânător după ce a fost tranchilizat. Tigresa a evadat din cușcă după ce un îngrijitor a lăsat ușa deschisă. Autoritățile au fost alertate și au organizat o poteră pentru a captura tigrul. În jurul orei 11:00, tigresa a fost localizată în apropierea Muzeului Național Astra. Un medic veterinar a încercat să tranchilizeze tigrul, dar animalul a devenit agresiv. În cele din urmă, un vânător a tras în animal, care a murit pe loc.

O împușcătură care a răsunat în toată lumea

Un fapt divers, dar care a avut ecouri inclusiv în presa internațională. În Adevărul, titlul a fost „Tigrul care a scăpat de la zoo din Sibiu a fost ucis“. În Evenimentul Zilei, titlul a fost „Panică în Sibiu după ce un tigru a scăpat de la zoo“. The New York Times și The Guardian au adaptat titlul din Adevărul – „Tiger Escapes from Zoo in Romania, Is Killed”, respectiv „Tiger Escapes from Zoo in Romania, Shot Dead”. BBC News a titrat „Tiger Escapes from Zoo in Romania, Killed by Hunter”.

Tigrul, îngrijitorul, vânătorul și operele de artă

12 ani mai târziu, împușcătura continuă să aibă ecou.

În lume nu era primul caz de animal de pradă evadat de la zoo. Cele mai multe cazuri similare se încheiaseră prin capturarea animalului. La Sibiu, el a fost ucis. Dar nu e singura diferență. Tigrul – tigroaica cu nume de româncă născută în anii 1970-80 – a evadat din zoo pentru că un îngrijitor a lăsat ușa deschisă. Dar și pentru că în grădinile zoo din România condițiile în care sunt ținute animalele sunt incompatibile cu ale unor parcuri zoologice moderne. Inclusiv condițiile de siguranță. Și a fost ucis, nu doar tranchilizat, pentru că tot orașul a fost cuprins de panică, inclusiv cei trimiși să captureze animalul.

În 2015 incidentul de la Sibiu a constituit subiectul piesei „Tigrul din orașul nostru”, scrisă de Gianina Cărbunariu. Premiera a fost un spectacol-lectură la Martin E. Segal Theatre Center din New York. Ulterior, piesa a fost montată la teatrele din Botoșani și din Suceava. Spectacolul de la Suceava, în regia lui Bobi Pricop, a fost unul de referință. Piesa a avut un ecou și mai puternic decât incidentul în sine.

Același incident, într-o dramatizare complet diferită, este povestit și în filmul „Tigru”, în regia și pe scenariul lui Andrei Tănase.

Un zoo mai mare: societatea românească

Fiecare dintre aceste producții artistice folosește incidentul ca fiind reprezentativ pentru decodarea societății contemporane. În piesa Gianinei Cărbunariu, evadarea tigrului este pretextul pentru o satiră socială a societății românești. Piesa explorează teme precum corupția, incompetența și ipocrizia.

Piesa este un mockumentary. „În timpul documentării, am făcut interviuri cu localnici din Sibiu, dar am fost interesată mai ales de opiniile lor despre oraș, despre ce ar trebui să însemne azi un oraș european, despre temerile lor, despre viața de zi cu zi, despre modul în care oamenii obișnuiți relaționează cu orașul lor, cu posibile pericole, dar și cu pericole inventate, cu minoritățile, cu «străinii», cu ceea ce este diferit. Tigrul este «străinul», pericolul posibil sau inventat, acel ceva «diferit», care pătrunde în realitatea noastră și ne obligă să ne resetăm mintea. Tigrul este, totodată, «diferitul», «străinul» care se află în interiorului fiecăruia dintre noi”, spunea Gianina Cărbunariu.

tigru evadat teatru film

Imagine din spectacolul de la Suceava. Preluare din B-Critic, „Nu-ți dai seama dacă e holograma sau actorul”

Un zoo mai mic: cel interior

În film, povestea este una personală. Evadarea tigresei este un demers simbolic despre evadare și eliberare. Personajul principal nu este Mihaela, tigrul siberian de 200 de kilograme, ci Vera, medicul veterinar de la zoo, care pleacă în căutarea animalului dispărut. Însă ea însăși pare a fi prinsă într-o cușcă, una emoțională, incapabilă șă-și gestioneze problemele personale, dramele din trecut și căsnicia în criză. Filmul, premiat la TIFF, BIFF și Sarajevo, este acum pe ecrane.

„Tigru” este filmul de debut al regizorului Andrei Tănase. Este o coproducție internațională realizată de Domestic Film (RO), Altamar Films (FR) și Graal (GR), cu sprijinul CNC din România, Eurimages, Europa Creativă, CNC din Franța, CNC din Grecia, al TVR și al televiziunii naționale din Grecia. Filmările nu au fost făcute în Sibiu, ci în București și Târgu Mureș.

tigru evadat teatru film

Detaliu din afișul filmului „Tigru” (2023)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.