Sunt numiți Generația Z. Sunt tinerii care au avut acces la tehnologiile digitale de la vârste foarte mici – sunt prima generație de „nativi digital” – și au o viziune relaxată asupra acestora, privindu-le ca pe un instrument esențial, valorizând latura lor practică. Sunt independenți, pun preț pe personalizare și au o oarecare doză de cinism, venită din nevoia de a se apăra în fața bombardamentului cu informație nesolicitată. Sunt interesați de teme sociale și politice mai mult decât generația precedentă și au doze mai mari de intoleranță și de radicalism. Dominanta prezentului lor este suprasolicitarea, iar cea a viitorului va fi ultramobilitatea. Conform barometrelor de consum cultural, accesează zilnic internetul și au acces larg la tehnologia smart. 86% dintre acești tineri au obișnuința de a viziona filme online. 75% dintre ei folosesc minim o dată pe săptămână serviciile de videosharing de tip YouTube. Filmul și fotografia sunt cele mai consumate produse culturale. O orientare majoră a lor către lectură nu este relevată de studii.
Programul „Literatură & Transmedia” propune combinarea unor practici văzute cu reticență, cele de lectură, cu practici intens accesate, cele situate în zona folosirii noilor tehnologii și cele din zona consumului de fotografie și video. Este un program care încurajează genuri noi de exprimare creativă: imagini pentru copertă de carte, grafică pentru afiș de lansare a cărților, book trailer pentru promovarea unor volume sau poeme cinematice construite în jurul unor fragmente literare. Demersul creativ pornește de la texte care aparțin autorilor Augustin Buzura, Lavinia Braniște, Yigru Zeltil și Ileana Mălăncioiu. Autorii au fost selectați astfel pentru diversitatea interpretărilor pe care le reclamă, pentru diversitatea formei și a facturii mesajului, pentru diversitatea expresiei și pentru apartenența lor la categorii diferite în perspectiva perioadei de creație și a genului.
Participă la program peste 40 de creativi de la Colegiul Național Elena Cuza, Colegiul Național Iulia Hasdeu, Colegiul Național Octav Onicescu și Liceul Teoretic Tudor Vladimirescu. Invitați, mentori și consilieri: prozatoarea Lavinia Braniște, poetul Yigru Zeltil, regizoarea multimedia Carmen Lidia Vidu, regizorul de film Daniel Sandu, Cătălin D. Constantin de la Facultatea de Litere a Universității București, Viorel Agheană de la Facultatea de Psihopedagogie și Științele Educației. „Literatură & Transmedia” este un proiect implementat de Fundația Culturală Augustin Buzura și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
VEZI ARTICOLUL ÎN FORMATELE ACTIVE DE MAI JOS
