Sari la conținut

Titulescu la „Hoover Archives“ (3)

Autor: George G. Potra
Apărut în nr. 294

Prezervarea unei memorii

Scrierea politicii externe si a diplomatiei romanesti din perioada interbelica – demers de anvergura in care ultimele patru decenii si jumatate au marcat pasi substantiali – nu va putea fi implinita fara studierea profunda si valorificarea sistematica a fondului documentar Nicolae Titulescu, in general, si a celui de la „Hoover Archives and Library“, in particular.
Cu fiecare pas castigat pe linia publicarii lor integrale – desi reusitele Fundatiei Europene Titulescu pe linia valorificarii si editarii operei politico-diplomatice si stiintifice a lui Nicolae Titulescu nu sunt putine, exista zone, si nu mici, aproape virgine –, cercetatorii romani si straini vor avea la dispozitie noi si importante marturii pentru o judecata obiectiva a omului si operei, pentru aprofundarea filosofiei sale politice si cunoasterea in detaliu a actiunii sale politico-diplomatice, pentru eliminarea unor hiatusuri de pana acum si pentru inlaturarea unor aprecieri sumare sau eronate. Valorificarea acestui fond documentar Nicolae Titulescu de la „Hoover Archives and Library“ – insumand, reamintim si subliniem, peste 12.000 de pagini document – pe care il avem acum in copie si in patrimoniul nostru national, reprezinta in egala masura o sansa si o obligatie pentru istoricii romani in general, pentru cercetatorii de la Fundatia Europeana Titulescu in particular. Am indeplinit aceasta misiune cu satisfactia si bucuria pe care ti le da sansa poate unica a unei vieti.
Experienta americana de la „Hoover Archives and Library“ m-a condus la constatari si comparatii pe care le fac cu decenta, sinceritate si bunavointa.
La Bucuresti, pe parcursul a catorva decenii de cercetare in arhive romanesti, centrale si locale, m-am intalnit, nu de putine ori, cu atitudini cel putin ciudate, din partea administratorilor lor, care de multe ori au adaugat comoditatii si lipsa de elementara receptivitate, ca si cand arhivele ar fi fost o proprietate personala, accesul la acestea aparand ca un gest de favoare.
De la Palo Alto, Stanford University CA, SUA, aveam sa plec cu amintiri de neuitat, dar si cu regretul ca am ajuns prea tarziu si ca n-am putut ramane mai mult. Daca nu stiu ce-ar putea dobandi de la ei arhivistii nostri, in materie de management, sunt sigur ca ar putea invata ceva in materie de comportament, de promptitudine, solicitudine, bunavointa si colegialitate de-a dreptul exemplare.
Sejurul la „Hoover Archives and Library“ avea sa se incheie pentru noi cu o surpriza depasind orice asteptari.
Paraseam Palo Alto cu un adevarat tezaur oferit de gazde, in semn de pretuire pentru Fundatia Europeana Titulescu, pentru cercetatorii ei, pentru seriozitatea si devotamentul aratate in munca de cercetare intreprinsa la ei si alaturi de ei.
La 8 ianuarie 2004, la putin timp dupa revenirea in tara, scriam conducerii Fundatiei Europene Titulescu:
„Va informam ca misiunea a fost indeplinita cu deplin succes, reusind sa aducem in tara intregul fond documentar Nicolae Titulescu existent in Arhivele Hoover, completand in modul cel mai fericit informatia de care dispunem in arhivele din tara.
Apreciem ca este vorba de aproximativ 12 000 de pagini, in xerocopii si 24 role de microfilme.
Reprezentantii Fundatiei Europene Titulescu au fost primiti cu deosebita receptivitate si tratati cu un spirit de colegialitate fara repros.
Precizam ca tratamentul de care ne-am bucurat este fara precedent, consultarea si copierea Fondului fiind fara niciun fel de restrictii (potrivit regulilor de cercetare ale Arhivelor Hoover pot fi xerocopiate doar 100 de file pe an universitar).
In plus, cu totul remarcabil, in cazul tuturor acestor documente, xerocopiile si microfilmele ne-au fost asigurate cu titlu gratuit.“
Acest gest da expresie inaltei aprecieri pe care Arhivele Hoover o dau activitatii prestigioase a Fundatiei Europene Titulescu, personalitatii stiintifice a Presedintelui Fundatiei Europene Titulescu si Asociatiei de Drept International si Relatii Internationale.
Contactele stabilite de reprezentantii Fundatiei Europene Titulescu la nivelul conducerii Arhivelor Hoover consolideaza o relatie de colaborare si deschide noi perspective de cercetare, in colectiile acestora aflandu-se fonduri documentare de mare valoare despre multe alte personalitati politice si diplomatice romanesti.