Sari la conținut

Sora Geometriei

Autor: DAN MIRCEA CIPARIU
Apărut în nr. 282

Un adevarat santier de creatie, cu teme diverse, unite de nevoia de spatiu, poezie si geometrie ne propune Ruxandra Garofeanu, curatorul expozitiei de pictura si grafica „Sora Geamana“ a Simonei Vasiliu Chintila, expozitie gazduita timp de o luna, pâna pe 11 iulie 2010, pe simezele Galeriei „Dialog“, de la parterul Primariei Sectorului 2, din vechiul-noul târg al Oborului bucurestean.

Am fost prezent la vernisajul „Sora Geamana“ care a avut loc, in prezenta primarului Neculai Ontanu (singurul primar din România care stie ca se poate scapa de criza spirituala pe care o traversam prin proiect cultural, artistic si info-educational!). Catalogul expozitiei, animatia de spirit propusa si produsa de fiecare vernisaj al Galeriei „Dialog“, valoarea si punerea in scena a operelor expuse, toate la un loc imi intaresc credinta ca omul sfinteste locul. Intâlnirea dintre Ruxandra Garofeanu si primarul Neculai Ontanu e, pentru mine, un accident metafizic.
Un aer si un son interior geometrizant par a fi cheia de intrare in universul Simonei Vasiliu Chintila. O artista atenta la acuratetea si semantica discursului vizual mereu dispus la interpretare si la o forma identitara sub vechiul adagio: „cine nu e geometru nu poate intra aici“. Formele plasmuite, fie ca sunt peisaje citadine si industriale, obiecte supuse unei priviri interogative, scoici in echilibru, o plaja si obiecte dintr-o memorie imanenta sub un soare fix si rosu, naturi statice cu lamâi si cristale, in ulei pe pânza ori tehnici mixte, au o gramatica a asteptarii profunde si constiente de efemeritate si relativitate. Poezia acestor forme e una a transcendentului, a unei nevoi de ordine estetica si de echilibru sufletesc. Privirea geometrizanta asupra acestor forme e un efect artistic bine construit si asumat ca o metoda personala de eliberare de sub tirania obiectelor si a tridimensionalitatii. „Pictura si poezia, doua surori gemene, aidoma dictonului chinez: acolo unde sfârseste poezia incepe pictura si unde sfârseste pictura incepe poezia, pentru a se completa una pe alta“ – sunt muzele care, potrivit curatorului Galeriei „Dialog“, Ruxandra Garofeanu, au insotit si inspirat profundele trairi transformate in arta ale Simonei Vasiliu Chintila.
Legatura proteica intre poezie si geometrie, intre stare si semn, creeaza tensiune si permanent joc secund. Nu intâmplator, titlul ce a inspirat numele expozitiei de la Galeria „Dialog“ vine dintr-o carte de poezie, „Sora mea geamana“, publicata de Simona Vasiliu Chintila in anul 2005. Astfel, o geometrie si o poetica a asteptarii ni se releva cu subtilitatea de creatie a unei artiste sub semnul unei permanente constructii de sine.
Comentariul istoricului de arta Ioana Vlasiu, din catalogul expozitiei „Sora Geamana“, pune in evidenta calitatile de geometru ale artistei: „Din pictura Simonei Vasiliu lipseste figura umana. Dar urmele ei tacute se regasesc in peisajele construite intr-o materie subtire, mata, ca de fresca, fara straluciri. Un acelasi albastru melancolic revine in peisajele italiene care nu au nimic din exuberanta mediteraneana, ca si cele din Bucovina, de la Varatic sau de la Piatra Neamt. Paleta este constant rece, cu o dominanta albastrui-verzuie, intr-o tonalitate sumbra, care ineaca peisajul intr-o aura tenebroasa, nelinistitoare. Razbate ceva din atmosfera incarcata, exploziva a faimosului peisaj toledan al lui El Greco“.
Privesc cu strângere de inima „Lucrarea neterminata“ din 2009 a Simonei Vasiliu Chintila, unde predispozitia geometrica este acoperita de tuse si de culoare pâna când absenta pare sa fie forma cea mai cautata de artista. O absenta fara nume, dar care e pregatita de o noua si iluminata lucrare! Pentru cei care nu stiu prea multe despre biografia artistei, se cuvine sa fac o scurta prezentare. Nascuta la Piatra Neamt, in anul 1928, Simona Vasiliu a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din Bucuresti. A fost asistent si conferentiar la catedra de Arta Monumentala – Restaurare. A studiat in anii de facultate, in paralel, muzica. Seria expozitiilor personale a inceput in anul 1961, la Bucuresti, si a continuat mai apoi in intreaga lume – la Viena, Uppsala, Paris, Sao Paulo, Lausanne, Milano, primind recunoasterea internationala meritata, gratie mai multor premii conferite. A practicat desenul in tus, creta colorata, ceracolor, acuarela, uleiul pe pânza, tempera pe lemn si tehnici mixte. „Modesta si retrasa, Simona Vasiliu s-a slefuit pe sine insasi, dând nastere unor lucrari de extrema acuratete. Ferice de artistul care poate intra in odaia ta cu sufletul curat, care iti oxigeneaza cele 21 de grame si creierul, deopotriva, nefacându-te vinovat de preocuparile, de obsesiile lui. Expozitia de fata este o proba pentru cele afirmate mai sus“, a scris Ruxandra Garofeanu in catalogul expozitiei Simonei Vasiliu Chintila.
„Sora Geamana“ este o expozitie ce recupereaza un artist de vocatie, care si-a facut din spiritul poeziei si al geometriei o tara interioara!