La inceputul lunii februarie, lânga München, la Fürstenfeldbruck, s-a deschis o galerie româneasca de arta. Un spatiu de expunere al carei proprietare, dr. Svetlana Maier (doctor in umanioare cu o incitanta teza despre „Onirismul in literatura româna“), are gânduri (cultural-manageriale) mari. Adica, un proiect bine articulat de colaborari cu artisti vizuali din Germania si din România, dar si din alte zone ale continentului, precum si un program de sustinere a tinerilor pictori, sculptori si graficieni din cele doua tari si, fireste, din intreaga Europa.
Expozitia inaugurala a fost aceea a artistului al carui nume il poarta galeria, Radu-Anton Maier, care isi semneaza lucrarile RADU, de unde si RADUART. Cititorii revistei „Cultura“ sunt familiarizati cu stilul maestrului ce a avut amabilitatea sa ne ofere imagini ale pânzelor sale care au ilustrat paginile publicatiei in câteva rânduri.
Radu-Anton Maier s-a nascut in 28 aprilie 1934 la Cluj. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu“ din orasul natal, unde, in perioada 1960-1967, a fost asistent. Influentat in anii de facultate de maestrii sai, mai ales de pictorul Aurel Ciupe, a cultivat impresionismul intr-un mare numar de lucrari, mai ales peisaje si portrete. S-a scolit apoi, periodic, in atelierul lui Corneliu Baba.
Contactul direct cu pictura occidentala, in doua calatorii de studii la Perugia (1965-1966), i-a marcat, definitiv, traiectoria de artist. In 1967 s-a stabilit la München si a devenit, prin cercetare si munca asidua de atelier, RADU.
Cunoscut printr-un numar impresionant de personale in Germania, dar si in Elvetia (Berna), Brazilia (Bello Horizonte), S.U.A (Lincoln Gallery, New York), Franta (Le Vigan) etc.
Dupa 1990, RADU a reluat legaturile cu România. A expus constant in tara; numai la Cluj a avut, pâna acum, 6 personale. (De altfel, este Cetatean de Onoare al municipiului transilvan). Lucrarile artistului se afla in patrimoniul unor mari muzee din lumea intreaga si in colectii particulare de renume. Ca o recunoastere a profesionalismului sau, a perfectionarii picturii in acryl, a originalitatii si fortei sale expresive, ce nu datoreaza nimic mainstream-ului si, mai ales, „noilor salbatici“, prezente marcate in artele vizuale germane in anii ’80, ’90.
Cei ce i-au achizitionat lucrarile si i-au intrat in atelier fac parte din elita colectionarilor si nu sunt dispusi sa crediteze zgomotoase experimente la moda.
Cu opera intinsa pe mai bine de cinci decenii de creatie, RADU este un artist fascinat de lumile stranii, ordonate dupa rigorile matematic-vizionare ale onirismului. Seriala cu metoda, supusa desavârsirii pâna la nuante a unei teme pregnante cu variatiuni – un fel de genom vizual cu fragmente mereu aflate in efervescenta recompunerii spectaculoase –, pictura acestui artist proteic, inovator, contrariaza si fascineaza in egala masura. Inconfundabila prin atmosfera, prin ductul cromatic, prin cercetarea subsumata.
Prin dezvrajirea privirii de poncifele receptarii lenese: efecte si afecte din arsenalul experimentalistilor cu marca garantata. Si repede uzata. Iar titlurile lucrarilor, ingenioase mixturi de suprarealism in parametri onirici, spun mult(e) despre atelierul deschis al artistului spre sinteza de arte, ce nu-si refuza (si) dicteul automat, de pilda „Rosaura descinsa din circumrevolutiuni alterate“.
Anual, Radu-Anton Maier isi innoieste inspiratia si resorturile creative si de meditatie prin calatorii in zona sahariana a Tunisiei. Intr-un fel de „irealitate imediata“ recognoscibil sublimata in picturile sale in acryl, care au atins performante greu de egalat.
RADUART s-a deschis sub auspicii faste cu aceasta expozitie ce reuneste treizeci si cinci de lucrari din ultimul deceniu de creatie al artistului. Impactul in media germane nu a intârziat sa se manifeste. Un fel de continuare fireasca a receptarii elogioase de care s-a bucurat, in tara, cea mai noua personala RADU, deschisa in noiembrie 2009, la Galeria „Casa Artelor“ din Cluj, cu peste cincizeci de lucrari pe simeze.
Autor: CORNELIA MARIA SAVUApărut în nr. 262
E excelenta initiativa si rezolvarea. Cred ca ar fi un vis sa fac o expozitie la RADUART !!!!
Comentariile sunt închise.