Sari la conținut

Nicolae Herlea 80

Fascinatia sonora

articol aparut in Cultura, nr. 155 din 2008-01-10
» cultura cultura sunetelor »
Autor: COSTIN POPA


Vocea lui Nicolae Herlea… un Stradivarius ale carui corzi au fost binecuvântate de sarutul zeilor, prin picuri de ambrozie si nectar datatoare de parfum si legenda.



Nu se poate explica altfel unicitatea acestui minunat instrument, a acestei nestemate încarcate de carate care este glasul marelui bariton. Ajutat de memoria discului, caut în istoria operei printre interpretii care au dat viata personajelor întrupate si de Nicolae Herlea... Stracciari, Ruffo, Granforte, Galeffi, Basiola, Bechi, Tibbett, Warren, Mascherini, Gobbi, Taddei, Valdengo, Silveri, Tagliabue, Guelfi, Bastianini, Panerai, Protti, Sereni, Borthayre, Blanc, Massard, Merrill, Mac Neil, Cappuccilli, Glossop, Manuguerra, Wixell, Pons, Milnes, Bruson, Zancanaro, Nucci... baritoni ilustri ai veacului trecut, referinte pentru veacurile ce vor urma. Niciunul, dar absolut niciunul nu are calitatea vocii artistului român, timbrul cu moliciuni de catifea scaldat în armonice de pret, rezonantele de aur, stralucirea solara ce arunca raze – sageti, caldura ca o binecuvântare, generozitatea. Totul reunit într-un glas-fluviu cu omogenitate de nedescris, cu brilianta si elocventa de adresare, cu eleganta si distinctie princiara în înfatisarea scriiturii melodice.

Farmecul sonor la Nicolae Herlea este ametitor... fascineaza nu numai darurile dumnezeiesti native, întinderea neobisnuita a ambitusului, dar si modul de desenare a conturului frazelor –  întotdeauna mânuite, conduse cu noblete. Impresioneaza maniera de talmacire a semnificatiilor lor, potrivirea cu nedezmintit bun gust a accentelor, impulsurilor, integrate în luminozitatea orbitoare a aureolei proprii marelui artist.

Expresivitatea vocii sale vine din acest complex de virtuti prin care a reusit sa devina baritonul absolut, capabil sa redea cu brio vivacitatea rossiniana, autoritatea în partiturile belcantiste romantic italiene, fluiditatea în portativele franceze sau sa coloreze subtil opusurile veriste. Iata teritoriile în care Herlea a ramas de neuitat, oferind interpretari magistrale ale unor personaje ca Figaro, Enrico, Contele de Luna, Rigoletto, Renato, Don Carlo, Marchizul de Posa, Germont, Valentin, Tonio, Gérard, Scarpia, ca sa ma opresc doar la câteva. În scena, a impresionat prin tinuta senioriala, prin jocul plin de naturalete, fara excese.

De la Scala la Metropolitan, de la Opera de Stat din Viena la Covent Garden, de la Teatrul Liceu din Barcelona la Festivalul salzburghez, vocea lui Nicolae Herlea a rasunat glorios în compania marilor cântareti si dirijori ai epocii. În toti anii carierei sale, nu a neglijat Opera Româna din Bucuresti, realizând spectacole memorabile alaturi de partenerii români dintre care se cuvin amintiti, fara posibilitatea de a-i enumera pe toti: Magda Ianculescu, Elena Dima, Maria Slatinaru, Eugenia Moldoveanu, Silvia Voinea, Elena Cernei, Zenaida Pally, Valentin Teodorian, Ludovic Spiess, Cornel Stavru, Octavian Naghiu, Nicolae Florei si multi altii.

Bucuresti, 27 decembrie 2007

În 28 august trecut, maestrul Nicolae Herlea a împlinit 80 de ani si prima scena lirica nationala nu a dorit ca 2007 sa se sfârseasca fara a-l sarbatori. Dupa ce initial serata aniversara a fost programata în prima decada a lunii noiembrie, a fost aleasa una din ultimele zile ale anului, 27 decembrie.

Spectacolul a început înca din foyer, cu un panou expozitional cuprinzând fotografii si afise ale maestrului. Nu mai putin de trei publicatii, realizate în foarte bune conditii grafice, au stat la dispozitie în mod gratuit: programul de sala editat de Opera Nationala, revista „Info CREDIDAM“ si un numar jubiliar al ziarului „Neamul Românesc de Pretutindeni“. Bogat ilustrate, publicatiile au cuprins cuvinte la ceas aniversar, extrase din presa anilor marii cariere a lui Nicolae Herlea, dedicatii din partea ilustrilor artisti straini alaturi de care a evoluat etc.

Dupa un traditional „Multi Ani Traiasca!“, orchestra si corul dirijate de Cornel Trailescu au interpretat, printre diferitele momente ale manifestarii, uvertura „Barbierul din Sevilla“ de Rossini, cor din actul al IV-lea al operei „Carmen“ de Bizet, Intermezzo din „Cavalleria rusticana“ de Mascagni si corul soldatilor din „Faust“ de Gounod. A fost proiectat filmul „Vocile veacului“, realizat de TVR în 2004, care a cuprins arii din „Paiate“, „Rigoletto“, „Bal mascat“, „Traviata“, „Forta destinului“, „Don Carlos“, „Andrea Chénier“, „Trubadurul“, mari succese ale maestrului. În continuare, o pelicula mai veche cu interpretarea cantonetei „O sole mio!“ Secventele muzicale au si încheiat seara prin proiectia unui fragment (scena Scarpia-Tosca si finalul primului act din „Tosca“ de Puccini) dintr-un spectacol care a avut loc la Tokio în 1975. Partenera, Montserrat Caballé – care o înlocuise în ultima clipa pe Maria Callas.

La ceas aniversar, câteva distinctii i-au fost acordate maestrului Herlea: Discul de platina al Electrecord, Diploma de excelenta din partea Federatiilor Europeana si Româna UNESCO, Medalia gravata special si însotita de Diploma de Recunostinta ca ambasador al culturii nationale (din partea Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, editorul ziarului „Neamul Românesc“), Diploma si primul Premiu de Excelenta oferite de CREDIDAM, Diploma de Onoare a Operei Nationale Bucuresti. Le-au înmânat si au rostit scurte alocutiuni directorul general al Operei, Catalin Ionescu Arbore, avocata Paula Iacob, tenorul Octavian Naghiu, prof. dr. Victor Craciun, Stefan Gheorghiu.

Mesaje scrise si înregistrate (difuzate prin grija Postului Radio România Cultural) au transmis Ioan Holender, directorul Operei de Stat din Viena, precum si baritonul Eduard Tumagian, soprana Angela Gheorghiu, tenorul Roberto Alagna, mezzosoprana Ruxandra Donose, soprana Daniela Vladescu, directoarea Teatrului de Opera si Balet „Oleg Danovschi“ din Constanta.

Tuturor le-a multumit în cuvinte simple, pline de emotie, maestrul.

A fost o seara de suflet dedicata în primul rând publicului meloman care l-a aplaudat si l-a ovationat întotdeauna pe Nicolae Herlea cu frenezie si dragoste. Ca si acum. O clipa de rememorare a vocii si rolurilor, un moment al dovezilor de aleasa pretuire pentru ilustrul bariton, nume de indestructibila legenda a artei lirice românesti.