Sari la conținut

Mediul inconjurator in polemici cordiale

articol aparut in Cultura, nr. 88 din 2007-09-06
» cultura sensuri si nonsensuri »
Autor: Bogdan Duca


Articolul meu despre ecologism nu a bucurat pe multi din cunoscutii mei. E drept, nici nu era facut sa incante cititorii, ci sa ridice semne de intrebare. Ca urmare, salut cele doua replici polemice aparute in chiar paginile revistei „Cultura“.

Raspunsul bunului meu prieten, Catalin Sturza, ma onoreaza punandu-ma in rand cu un publicist pentru care am tot respectul (desi nu sunt de acord cu basescianismul domniei sale). Cat despre articolul propriu-zis, se vede ca acesta este scris de un ecologist sincer, lipsit de fanatismul activistilor pentru mediu. Domnia sa vine cu surse serioase, dar, desigur, discutabile.

Am un singur repros sa ii fac lui Catalin Sturza. Eseistul lasa sa se inteleaga cum ca as nega realitatea schimbarilor de mediu. Nu o fac! Ceea ce contest eu este atribuirea acestor schimbari „criminalului“ factor uman.

Un alt articol, mult mai redus ca intindere, imi este dedicat de domnul Mihai Iovanel. Domnia sa, in stilul sau deja consacrat, isi camufleaza bine inteligenta cu expresii – gen „penetratiunea iisusica“ – care l-ar lasa K.O. chiar si pe raposatul Jacques Derrida. Insa provocarea articolasului domnului Iovanel nu tine de limbaj, ci de faptul ca acesta ma ataca exact pe terenul meu, cel al teologiei. Pacat pentru domnia sa! Pentru ca, ajungand aici, lasa in mod clar sa se inteleaga ca articolele mele teologice nu l-au „delectat“ in masura in care se lauda in textul respectiv. Nici ele, dar nici Biblia (nici macar „Biblia povestita copiilor“).

Cu recomandari calduroase spre lecturi teologice, ii multumesc si domniei sale pentru ca a simtit nevoia sa scrie despre mine.