Doua expozitii Oravitzan si un singur mesaj
articol aparut in Cultura, nr. 88 din 2007-09-06» cultura vizuala »
Autor: Ana Maria Altmann
LUX LUMEN de la Klosterneuburg la Galeria de Arta Contemporana a Muzeului Brukenthal.
Silviu Oravitzan ne ofera o dubla bucurie. Daca pe 23 august, la Stift Klosterneuburg de langa Viena, a fost vernisata o expozitie de mari proportii, desfasurata pe un spatiu cu totul si cu totul special, iata ca in curand, pe 3 septembrie, acelasi artist va expune la Galeria de Arta Contemporana a Muzeului Brukenthal din Sibiu. Plasate sub acelasi titlu-program, LUX LUMEN, cele doua momente sunt complementare. Daca expozitia din Austria are rolul de a oferi publicului larg o poarta de intrare in universul simbolismului religios de extractie bizantina si, indirect, un mijloc de a cunoaste Romania din alt unghi, cea de la Sibiu vine sa confirme, pe de o parte, statutul de Capitala Culturala Europeana 2007 a vechii cetati a lui Hermann si sa ilustreze, pe de alta parte, cea de a treia Adunare Ecumenica Europeana care se va desfasura in zilele de 3-9 septembrie.Cunoscut prin expozitii in intreaga lume – printre altele la New York, Paris, Roma, Geneva, Luxemburg, Viena – Silviu Oravitzan (nascut in 1941 la Ciclova – Montana) este unul dintre cei mai cunoscuti reprezentanti ai artei moderne romanesti. Cautarile sale estetice si spirituale au fost inregistrate si receptionate inaintea caderii comunismului, ca o forma a Rezistentei impotriva ideologiei epocii.
Arta lui Oravitzan ne imbie in aceasta expozitie de la Sibiu la un ocol hermeneutic prin marile religii ale lumii. In figurarile plastice ale Maestrului se regasesc in mod izbitor ipostazele unor carari simbolice, ce strabat toate culturile. Intre simbolurile ecumenice ce exprima reunirea planurilor terestru si celest, unul de prima insemnatate este cel al crucii, nu numai pentru ca ea exprima celestul si terestrul prin orizontala si verticala ei, ci mai ales pentru ca prin cruce are loc orice act prin care influenta, taria cerului se face simtita, se amprenteaza in planul activitatii umane.
Lumina, alta tema majora in arta lui Oravitzan este una fundamentala si ea desparte, printre altele, lumea crestina rasariteana de cea apuseana si se defineste ca motor al iesirii fapturii umane din conditia ei si accederea la divin. Maestrul exprima si transmite prin actul de creator – care, din punct de vedere formal, este abstract, acel impuls care evoca in privitor imaginea esentei universului si a sensului existentei – apropierea de sacru.
In lucrarile expuse la expozitia organizata cu ocazia celei de-a III-a Conferinte Ecumenice Europene de la Sibiu, privitorul este confruntat cu o varietate de imagini – semne, in tehnici al caror spectru variaza de la desen si colaj, la sculptura si pictura, intr-o unitate compozitionala si cromatica specifica stilului si cosmosului de simboluri amintit anterior.
Lux Lumen – ortodoxia, simbolismul, forma in aparenta ei de Perfectiune activa -, lasa sa patrunda universul artei lui Oravitzan in spatiile expozitiei de la Sibiu, nu ca un intrus, ci ca parte a Alfabetului Primordial. Si daca acesta este, in mod necesar, o epifanie, el este in acelasi timp si o imitatie a Genezei; descensionat ca act revelat, ascensional ca gest ritualic.
Oravitzan invita prin aceasta expozitie (deschisa pana pe 17 septembrie) din sala de la parter a Galeriei de Arta Contemporana a Muzeului Brukenthal, Strada Tribunei, la Dialog, Meditatie si Regasire.