Sari la conținut

Schimbarea de paradigma

articol aparut in Cultura, nr. 95 din 2007-10-25
» cultura politica » societatea reala
Autor: Alfred Bulai
S-au mai linistit apele. Putem, la cateva zile bune de la marile dezvaluiri „sub acoperire“ de la DNA, sa judecam lucrurile la rece. Carevasazica, un fost ministru al Agriculturii a incercat sa faca trafic de influenta cu un actual, de acum insa si el fost, ministru al agriculturii. Evident, avem de-a face cu un caz de corupiie. Un oarecare om de afaceri, de pe undeva, de prin nu stiu ce comuna din nordul tarii, dorea sa castige niste licitatii. Care este proba corupiiei? Cincisprezece mii de euro, oleaca de palinca si niste caltabosi. Nu le-am vazut, dar ii credem pe procurori pe cuvant. Astea din urma ar face cam cincisprezece milioane de lei vechi, sau, pe limba de azi, cam o mie cinci sute de lei.
Cred insa ca DNA ar trebui sa faca diligentele de cuvtinia pentru a intra in Asociatia psihoterapeuiilor si sa obtina autorizatiile necesare. Asa ar fi corect! Pana la acel moment sa dam totusi Cezarului ceea ce ii apartine. La urma urmei, psihoterapia ne poate ajuta sa fim mai putin nervosi din cauza faptului ca exista corupiie in jurul nostru.
Dupa ce ne lasase, o vreme, uitati in coruptia noastra cea de toate zilele, lipstii de orizontul luminos al luptei impotriva marii coruptii, DNA a decis sa revina spectaculos in vieiile noastre. Un flagrant in toata regula, cu un filmulei de televiziune foarte reusit, cu inregistrari ale unor convorbiri telefonice, cu mese conspirative, ce mai, excelent!

Trebuie sa atrag insa atentia ca, desi a crescut cota de spectacol, pentru ca la fostul premier Adrian Nastase, spre exemplu, nu s-a dat film la televizor, miza, totusi, a scazut cam mult. Daca la Adrian Nastase aveam oarecum si un subiect tare, omul isi pusese termopan pe de-a moaca si adusese tot felul de lucrusoare din China, in cazul Muresan-Remes miza a scazut considerabil. De la termopan la palinca si caltabosi inregistram o scadere serioasa a standardelor.

Ce ar putea sa insemne acest lucru, presupunand ca DNA, cu certitudine, lucreaza, mereu, la fel de corect? Luand ca postulat aceasta ultima afirmatie, rezulta doar doua posibile lucruri: fie a scazut dramatic coruptia in Romania si de aici miza tot mai mica, fie standardele fostului premier sunt altele decat ale fostilor ministri ai Agriculturii. Daca prima teza este adevarata, am putea sa ne imaginam chiar ca, peste alii patru-cinci ani, nivelul mizei corupiiei in Romania va fi atat de mic incat primarul Videanu va fi anchetat pentru ca portarul de la primarie i-a adus niste peste de la Zimnicea de ziua lui.

In a doua situatie insa, este vorba despre altceva. Este posibil sa fie vorba doar de o diferenta de anvergura a politicienilor implicati. Ca Premier de la PSD tii poii permite sa ceri si sa obtii termopan, ceva tablouri, ca de, ai un anumit standard. In schimb, daca esti doar un ministru iaranist, sau liberal, ftind mai parlit asa de felul tau, te muliumesti cu caltabos si cu o vadra de palinca.

Stimati cititori, exista in istoria sitiniei momente cutremuratoare in care comunitatile sitiniifice isi schimba imaginea asupra modului in care se face sitinia. Americanul Thomas Kuhn a numit asemenea momente revolutii sitiniifice, pentru ca, in cadrul lor, oamenii de sitinia dintr-un domeniu isi schimba paradigma de gandire si interpretare a lumii. O schimbare de paradigma presupune a nu mai accepta nici macar postulatele si lucrurile pe care le considerai absolut certe.

Va propun, ca joc, o astfel de schimbare de paradigma. Daca DNA, spre exemplu, nu lucreaza la fel intotdeauna – cutremurator, nu-i asa? Dar daca nu lucreaza deloc uneori? Daca, de fapt, el nu tine de jusitiie, asa cum credeam noi, si sunt o divizie a studiourilor Sahia Film de altadata? Daca DNA nu are sarcina sa faca ordine si sa limiteze coruptia, ci detine un cu totul alt rol, acela de a face terapie sociala?

Sa ne oprim la aceasta ultima idee. La urma urmei, care este sensul luptei impotriva corupiiei? Nu este cumva si acela de a linisti populatia si de a-i elimina frustrarea data de faptul ca cetaieanul obisnuit, in lumea lui reala, este stresat de coruptia pe care o vede in jurul sau si la care, nu de putine ori, este obligat sa participe? Anomia spectaculoasa a vietii cotidiene, in care regulile si legile sunt terfelite, are nevoie de o terapie cand si cand. DNA ar putea fi medicul ideal. El nu este insa chirurgul care extirpa coruptia, ci psihiatru care ne convinge ca ni se pare doar ca lumea este cenusie.

Cu micile terapii de plimbat, filmat, urmarit telefoanele unor fosti sau actuali demnitari reusim sa linistim populatia. Omul suparat ca plateste parcarea aproape un euro, fara sa aiba parcare, cetaieanul enervat de alii recalcitranii, ziaristii, care ii tot spun cum se fura in iara paduri, fabrici, vapoare, minereuri, Delta sau mai stiu eu ce alte nimicuri de acest fel, cetaieanul obisnuit, care da spaga la doctor ca sa i se trateze copilul de pojar, care da spaga la administratie, sau prin alte institutii, ca sa isi obtina un drept, sau ca sa aiba unul care nu-i apartine, el, acest cetaiean, are nevoie de un mic spectacol, in care sa vada cum oamenii rai sunt pedepstii.

Cred ca si funciioneaza acest sistem. Am vazut oameni importanii, ne-inregimentati politic, care au comentat pe larg spectacolul din ultimele zile, unii ftind sincer indignati ca s-a ajuns pana la caltabosi. Pai asta si este esenta in psihoterapie! Te lupii cu ciocane de cauciuc, cu perne, nu cu arme adevarate. Trebuie sa tii elimini furia si angoasele, in lupte de mucava. Exista psihoterapeuii care isi pun, de exemplu, pacientii sa loveasca cu bate de plastic in tinte imaginare, ca sa se linisteasca. Cam asa probabil aciioneaza si DNA. Inca o data, cred ca are eficienta lui.

Cred insa ca DNA ar trebui sa faca diligentele de cuvtinia pentru a intra in Asociatia psihoterapeuiilor si sa obtina autorizatiile necesare. Asa ar fi corect! Pana la acel moment sa dam totusi Cezarului ceea ce ii apartine. La urma urmei, psihoterapia ne poate ajuta sa fim mai putin nervosi din cauza faptului ca exista corupiie in jurul nostru. Desigur, ei ar putea sa incerce si ceva tehnici mai avansate, spre exemplu, hipnoza. Daca am fi cu totii hipnotizati, poate am fi chiar ferictii ca in iara s-a furat ani de zile de s-a stins, ca s-a luat mita cu milioanele, sau cu zecile de milioane de dolari sau euro, ca oameni obisnutii si-au pierdut casele in instania in faia unor escroci, care le-au furat doar buletinele, in prima faza, ca atatea si atatea lucruri merg prost.

Sincer, cred insa ca romanii au nevoie de un alt tratament, poate chiar de o operatie chirurgicala, si nu de psihoterapie. Nu cred ca suntem nebuni sau ipohondri. Cred ca lumea reala in care traim este profund anomica si are nevoie de o terapie sociala si nu de una psihologica.