Nu sunt zile prea bune pentru administratia Obama! Criza din Siria continua, economia interna înregistreaza cifre prea vagi si adesea echivoce de recuperare, somajul insista sa ramâna extrem de ridicat, ultimele sondaje îl considera pe Mitt Romney favorit pentru presedentie la alegerile din noiembrie… Ca sa complice o situatie si asa destul de dificila, Europa nu da semne de redresare iar recentele alegeri în unele dintre tarile Uniunii au stârnit nu putina consternare. „Daca Grecia paraseste zona Euro, a declarat presedintele american, e de asteptat o criza sistemica, a tuturor tarilor!“ Este efectul domino care îl îngrijoreaza cel mai mult pe seful executivului american. Si pericolul acestui efect de dimensiuni sistemice se gaseste clar în propozitiile ultimului Raport Fitch care vorbeste despre eventualitatea downgrading-ului în diverse parti ale Eurozonei. Aceasta explica, poate mai bine decât orice, duritatea cu care Obama a criticat Europa în discursul sau de la Seattle. Europa, spunea el, „nu a luat acele masuri energice care erau necesare înca de la începutul recesiunii“. Mai mult chiar, la întâlnirea G8 de la Camp David, Obama s-a pronuntat pentru cresterea economica drept prioritatea urgenta pentru Europa. În acelasi timp, a criticat sever regimul de austeritate ca scop în sine, opinând ca acesta nu duce decât la stagnare si la recesiune economica. Este necesara, de aceea, a adaugat el, o privire si o actiune responsabile care sa alunge fantasmele unei crize globale, prin sprijinirea viguroasa a revenirii economice, fie ea si înca destul de timida.
Din acest punct de vedere, se observa limpede, înca de la prima lor întâlnire oficiala, ca Barack Obama si presedindele francez nou ales, Hollande, vorbesc aceeasi limba. Si astfel, nu e deloc de mirare ca s-au prezentat uniti la atât de dificilul miting la nivel înalt G8, unul dintre cele mai dramatice din ultimii ani. Pe masa de dezbateri a celor mai puternici 8 din lume se afla în primul rând spectrul iesirii Greciei din zona monedei unice, dar si acela al unei posibile explozii si extinderi a crizei în alte parti ale Eurozonei, mai ales în Spania. Obama gaseste în Hollande exact interlocutorul preferat, asa cum îl gasise deja si în premierul italian Mario Monti, care a cerut si el o crestere cât mai viguroasa. Astfel ca, la masa tratativelor G8, cancelara germana Angela Merkel a aparut tot mai izolata în determinarea ei de a duce mai departe doctrina „Merkozy“, acea linie rigorista, bazata pe mare austeritate si care, pâna mai ieri, era împartasita si de seful executivului francez, ba fusese, practic, impusa în întreaga Eurozona. Dar e limpede ca scenariul se prezinta acum schimbat în mod fundamental. Sarkozy nu mai este si chiar Angela Merkel pare considerabil slabita, fie si numai pe plan intern deocamdata, cu recentul dezastru electoral în landurile din Nord.
„Acest summit , a avertizat Obama care, în rezidenta din Camp David, i-a primit pe liderii mondiali la o cina în deschiderea reuniunii G8, trebuie sa serveasca integral la promovarea cresterii economice. Pentru ca aceasta este o chestiune de extraordinara importanta, ce nu priveste numai tarile europene, ci întreaga economie mondiala.“ De aici invitatia ferma la o rezolvare cât mai rapida a crizei Vechiului Continent, mai cu seama prin asanarea si consolidarea bilantului public care sa poata face posibila mult râvnita crestere economica. Pressingul Statelor Unite nu este însa total dezinteresat. Obama stie ca pe acest teren se joaca sansele lui de a fi reales. Împreuna cu Hollande care, între vizita la Merkel imediat dupa alegeri, vizita la Casa Alba, G8 si mitingul NATO, a trecut printr-un veritabil botez al focului, seful executivului american s-a exprimat extrem de hotarât în privinta integritatii Eurozonei, în consecinta, a ramânerii pe Euro a Greciei, cu orice pret. Aceasta, în vreme ce dinspre Bruxelles, desi dezmintite în graba, au venit zvonuri asupra unui asa-zis „plan B“ care s-ar afla în studiul Comisiei Europene si al Bancii Europene, în conformitate cu care Atena n-ar mai figura ca membru al monedei unice. De altfel, nu cu multe zile în urma, chiar si numarul unu al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, admisese ca, de-acum, iesirea Greciei din zona Euro este o optiune care nu mai poate fi deloc ignorata.
Pe de alta parte, cu sau fara bataia de cap pricinuita de Grecia, Obama are serioase probleme economice acasa. Sunt tot mai multi cei care compara metodele austeritatii europene, care nu produce crestere economica si locuri de munca, cu chiar strategia adoptata în anii din urma de catre Obama – si cam cu aceleasi rezultate! Veronique de Rugy de la Mercatus Center (George Mason University) a analizat succint cam ce înseamna „austeritatea“ europeana. Este un fapt, spune ea, ca, în loc sa scada în mod considerabil, cheltuielile guvernamentale au stagnat ba chiar crescut în Marea Britanie, Franta. Italia si Germania. În toate aceste tari ajustarea se face pe spezele populatiei, prin sporirea taxelor si subsecventa scadere a puterii de cumparare. Politica ce, la o examinare mai atenta, e cea profesata chiar de …Barack Obama. În ultimii trei ani, el nu a facut decât sa mentina foarte ridicate cheltuielile guvernamentale, sa salveze cu preturi uriase banci si intreprinderi falimentare, si sa predice o serioasa marire a taxelor. Asta, într-o tara care are cel mai progresiv sistem de taxare, între natiunile cele mai avansate, si unde aproximativ 40% din impozitele ridicate provin de la 1% din populatie. Si se stie bine ca atunci când taxele cresc nemasurat, investitorii, în mod instinctiv, se preocupa mai putin de cresterea productivitatii, cheltuiesc mai putin si se concentreaza, în general, pe efortul de a scapa de taxe. Ori, fara productivitate sporita, fara circulatia bunurilor prin cumparare/vânzare, nu se poate spera la o crestere economica robusta – lucru care face sa sufere întreaga societate. La toate acestea va trebui sa se gândeasca presedintele SUA înainte de a respinge total planul de buget votat deja de Casa Reprezentantilor (cu majoritate republicana) si a adopta, probabil, un buget elaborat de Senat (cu majoritate democrata) bazat pe sporirea taxelor si a cheltuielilor guvernamentale – o solutie ce nu s-a dovedit pâna acum salutara nici în Europa, nici peste Ocean.
Dureri de cap mari pentru Obama în anul electoral!
Autor: DUMITRU RADU POPAApărut în nr. 377