Sari la conținut
Autor: ROXANA-MIHAELA GHEORGHE
Apărut în nr. 497

Oameni şi demoni

    Horns, regizat de Alexandre Aja, prezintă povestea neobişnuită a lui Ignatius Perrish (Daniel Radcliffe), un tânăr a cărui viaţă ia o întorsătură neaşteptată după moartea iubitei lui, Merrin Williams (Juno Temple), al cărei ucigaş este considerat. Începutul peliculei ce îi surprinde pe cei doi îndrăgostiţi în jurul cărora vor prinde contur evenimentele ulterioare face să apară falsa idee că filmul urmează să redea o siropoasă poveste de dragoste, cum numai în filme se poate vedea. Dar, curând, atenţia spectatorului este atrasă de şirul evenimentelor stranii care pun stăpânire pe viaţa lui Ignatius. Unul dintre motivele care face publicul curios este misterul în care este învăluită uciderea lui Merrin. Nu poţi să nu te întrebi cine este criminalul şi nu poţi să nu te îndoieşti, măcar pentru o clipă, de nevinovăţia lui Iggy. De observat este faptul că nu trebuie neglijate nicidecum sentimentele care îi leagă pe Iggy şi Merrin încă din copilărie, ele fiind veriga cea mai importantă din lanţul evenimentelor înfăţişate pe parcursul filmului, chiar dacă uneori acestea par a fi lăsate pe un loc secund.
    Horns speculează din belşug motivul demonic. Imaginea demonului se creează cu ajutorul simbolurilor asociate cu spiritul răului: o pereche de coarne, şarpele, furca şi focul, toate acestea apărând laolaltă în momentul în care Iggy îşi acceptă noua condiţie. Dar transformarea lui Iggy în demon nu are numai urmări negative, perechea de coarne de pe capul tânărului fiind însoţită de darul de a-i determina pe oamenii din jur să-şi mărturisească secretele şi gândurile întunecate. Curând, tânărul începe să folosească în favoarea sa strania schimbare prin care trece, pentru a-l demasca pe adevăratul ucigaş al lui Merrin.
    Horns nu este numai un film despre fiinţe fantastice, demoni care creează haos în jur şi corup până şi cele mai curate suflete. Pelicula lasă să se vadă că fiecare om are propriii demoni care, de cele mai multe ori, îmbracă forma unor secrete nespuse, a unor dorinţe nebănuite sau a unor gânduri diabolice. Finalul filmului livrează o bine ştiută lecţie: adevărul iese întotdeauna la suprafaţă, iar răufăcătorii îşi primesc pedeapsa meritată, exact ca în basmele în care făcătorii de rele sunt sancţionaţi pentru faptele lor.    n