Sari la conținut

Irina Ghenu la Galeria Posibilă, despre noi şi Facebook

Autor: ***
Apărut în nr. 477
2014-07-24

„Jean Baudrillard vorbeşte despre simularea ce repune în cauză diferenţa dintre «adevărat» şi «fals», dintre «real» şi «imaginar». Simulacrul se confundă şi devine unul cu realitatea. În acelaşi timp, Roland Barthes introduce conceptul de anti-memorie, semnificând o modificare sau înlocuire a memoriei cauzată de imaginea fotografică.
Cum funcţionează toate acestea în contextul existenţei reţelelor de socializare? În condiţiile în care una din trei motivaţii de divorţ din Statele Unite sau Regatul Unit conţine cuvântul Facebook, cum putem spune că imaginile şi întreaga persona a Facebook-ului coexistă sau se confundă cu noi înşine? Proiectul şi-a propus să analizeze această problematică, ajungând însă să se itereze într-o autoanaliză.“ – Irina Ghenu, despre proiectul de la Galeria Posibilă, lucrarea sa de absolvire a masteratului de la UNArte.

irina-ghenu
Cu un an în urmă, Irina Ghenu a participat la un proiect găzduit de spaţiul Platforma sub titlul „Schimbul 1, Schimbul 2 şi Tura de noapte“. Statement-ul ei a fost următorul: „Tânără, 23 ani, nefumătoare, serioasă, harnică şi de încredere. Fac curăţenie. Rog şi ofer seriozitate. Nu ofer discreţie. Pentru acest proiect ofer persoanelor interesate în intervalul de joi-duminică servicii de curăţenie şi menaj. La schimb solicit dreptul de a mă fotografia în timpul acestui proces. Voi prezenta fotografiile într-un eveniment public (o expoziţie de grup).(…) Nu ştiu unde să lucrez. Nu ştiu la ce mă pricep. Şi chiar dacă mă pricep. Nu mă vrea nimeni. «Important e să fii cu datoriile la zi» + «Dacă vrei să reuşeşti trebuie să dai din coate». Am făcut poze la mâncare. Am primit mâncarea. Am montat ţâţe şi cur pe muzică Inna. Am primit «Nu ai pic de simţ artistic». Am fost asistentă 3 luni. Mi-am luat aragaz, frigider şi maşină de spălat. Am lucrat online. Mi-am luat pantofi. (…). «Nu v-a învăţat la şcoală?» + «Dacă vrei să reuşeşti trebuie să dai din coate» = Nu ştiu să dau din coate. Fac curat. Fac poze.“ (C.C.)