Un articol de LUCIA NEGOITA


M-am numarat printre multele zeci de invitati care au luat parte în urma cu cinci ani la „botezul“ Galeriei Dialog. Spatiul modern al Primariei Sectorului 2, bun captator de energie si lumina – aproape 200 de metri patrati, plasati într-un ambient arhitectural fericit –, avea sa devina în aceasta perioada de timp un veritabil centru cultural.
Momentul augural, de început, a dat startul unor cresteri spectaculoase. Poate nici initiatorii n-au banuit forta lor de iradiere.Tintele au fost bine definite. Proiectele, ambitiile, provocarile – conturate fara gres.

Care sunt constantele impuse în activitatea Galeriei Dialog de-a lungul celor cinci ani de existenta? O cunoastere în profunzime a valorilor culturii, pe de-o parte. Pe de alta parte, vobim de continuitatea unor proiecte. (O cauza pe care noi, românii, am parasit-o lesne, din motivele bine stiute, ale instabilitatii sociale si ale indiferentei fata de cultura).
Atragerea publicului, comunicarea cu acesta impun astazi forme moderne, percutante, atractive, cu mijloace audio-vizuale folosite inspirat. Limbajul specific al tuturor artelor poate ajunge mai usor la sensibilitatea omului la început de mileniu trei… Astfel ca un moment atât de important, cu împliniri la vedere, îi da ocazia academicianului Eugen Simion sa aprecieze valoarea de unicat a acestui lacas de cultura: „Galeria Dialog, patronata de Neculai Ontanu, primarul sectorului 2 si initiata, animata, pastorita de Ruxandra Garofeanu (consilier artistic al primarului!), este un punct de reper în viata culturala a Capitalei. Zic punct de reper ca sa nu spun ceea ce cred pâna la capat: este cel mai important spatiu cultural din Bucuresti“.
Prin „Cartierul livresc
Sector 2“…

Scriitorul Horia Gârbea întocmeste cu talent si fantezie o harta cu o configuratie anume, parte din mult pomenita „Planeta Bucuresti. „În ce ma priveste sunt din Maidanezia, provincia Basesti, din bolgia pe unde tramvaiul 21, frumos cântator, trece limpede ca cristalul, pe Podul Târgului de Afara (azi Calea Mosilor), de la Mosi spre Sfântul Gheorghe Nou… Si calatorul poate face ocol, prin mahalaua Plantelor, pe strazile Mântuleasa, Popa Petre, Romulus, Sfântul Stefan, unde au locuit o seama de scriitori intrati definitiv în «cultura memoriei»“.
Primaria din Obor si-a legat numele de plasarea unor statui care poarta numele lui Eliade, Tutea, Mircea Vulcanescu… Pe una dintre arterele importante ale orasului, în Piata Pache Protopopescu, a fost amplasata statuia lui Nicolae Balcescu, opera a sculptorului Mircea Spataru. La fel, prin stradania acestei institutii, în Parcul Florilor, din inima Pantelimonului, si-a gasit locul potrivit monumentul lui Naum Corcescu, dedicat Rascoalei de la 1907. Atâtea alte dezbateri pe teme de interes public au avut sustinerea Primariei. Amintesc doar seria consacrata consemnarii si pastrarii identitatii noastre, la care au participat renumiti arhitecti, istorici, ziaristi, scriitori.
Un program
cultural de cursa lunga

Câteva cicluri derulate în perioada celor cinci ani vorbesc despre cultura ca spatiu fertil de întâlnire a traditiei cu actualitatea. Timpul artei dozeaza ingenios trecutul cu „prezentul“ culturii. Temele au o larga arie de cuprindere: „Restituiri“, „Mari personalitati“, „Expozitii concept“, „Artisti contemporani“, „Diaspora“, „Colectii-Colectionari“ s.a.m.d. Cu o rara energie a daruirii, criticul Ruxandra Garofeanu a scotocit în arhive publice si personale, a cautat prin colectiile de stampe ale marilor biblioteci, a citit, s-a informat, a calatorit si a gasit…Ea a dovedit ca a fi curator este una dintre vocatiile rare în care talentul se asociaza totdeauna cu neodihna. Orizontul spiritual se deschide catre informatie si rigoare… De câte ori finalizeaza o expozitie, consilierul cultural Ruxandra Garofeanu vegheaza la pozitionarea fiecarui tablou pâna ce lumina îsi arata puterea întreaga asupra operei de arta. A fost exploatat la maximum acel centru imaginar care „îl cheama“ pe privitor. E un fel de graunte al lumii, un loc de pornire a povestii, care se scrie mereu altfel cu fiecare noua provocare. A fost si cazul serilor dedicate Mariei Brates-Pillat si lui Apcar Baltazar, Luciei Cosmescu si lui Alexandru Tipoia, Arianei Nicodim si lui Benedict Ganescu, lui Ion Vlad si Samuel Mützner. Nu-mi amintesc ca alte institutii s-o fi sarbatorit pe Wanda Sachelarie Vladimirescu, la împlinirea a 90 de ani… Galeria Dialog a facut-o. Si alti artisti la vârste împlinitoare – îi numesc pe Stefan Sevastre si Gheorghe Iacob -, au avut sansa întâlnirii cu publicul care îi astepta cu emotie si caldura, ca într-o mare familie.
Un loc important a revenit în program „Restituirilor“. În fiecare perioada de timp este necesara o noua circulatie, o repunere în drepturi a valorilor, chiar daca gustul artistic se modifica si el odata cu mentalitatea celui care priveste. Am vazut cu alti ochi creatia unor Gabriel Stephanescu – Arephy, Dan Eremia Grigorescu, Aurel Popp, Simona Vasiliu-Chintila, Benedict Ganescu, Pavlin Nazarie.
Bine structurate au fost si expozitiile dedicate pictorilor contemporani Nicolea Saftoiu, Radu Costinescu, Dan Cioca, Viorel Marginean, Tudor Zbârnea. Se cuvine a sublinia contributia domnului Dan Haulica, ambasador, Presedinte de Onoare al AICA, care si-a pus energia sa formidabila si prestigiul de o viata în asigurarea unei înalte tinute a manifestarilor. „Prilej creator, dar si prilej al dialogului plin de încredere între artisti si public, optiunile pe care si le-a hotarât acum Galeria fondata de Primaria Sectorului 2 raspund unei vocatii de comunicare cu înteles mai larg. Fara a ignora nevoile stimulator concrete, înradacinarea într-o fireasca determinare locala, programul acestei institutii si numele ales, Dialog, sunt cautiuni contra îngustimilor pragmatice“.
O sansa pentru toate artele
Un loc anume daruieste vizitatorului o parte din energiile sale bune. Cu o conditie: ca si acel loc sa fi primit, la rându-i, vibratii pozitive. De câte ori intru în sala de la parterul Primariei, arta îmi da speranta ca este posibila comuniunea între generatii. Prin tot ce a întreprins, Galeria Dialog e un punct nodal de întâlnire a tuturor artelor: pictura, muzica, dans, teatru, literatura, arte media…
Ce sansa, pâna la urma, tânar fiind, sa-i fi putut întâlni aici pe Majestatea Sa, Regele Mihai I al României, pe Regina Ana… pe Barbu Brezianu si Dan Nasta. Pe Dan Grigore si Irina Petrescu, Horia Andreescu si Dinu Antonescu, Dan Berindei si Adina Nanu, Ileana Malancioiu si Aurelian Octav Popa, Mariuca Vulcanescu si Johnny Raducanu, Razvan Mazilu si Monica Pillat… Datoram recunostinta atâtor seniori ai culturii… Si creatorilor activi, care nu abandoneaza lupta de a impune arta într-o societate saraca, debusolata, indiferenta fata de cultura. O caracterizare semnata de academicianul Augustin Buzura deschide cartea-album „5 ani de Dialog“, o aparitie care „ia temperatura“ evenimentului cu toate implicatiile lui…“Din nefericire, ne aflam într-un moment în care cultura, scoala si sanatatea sunt pe locurile ce li se cuvin. În timp ce Europa, în care am trudit atât de mult sa ajungem, investeste în cultura, scoala, cercetare, noi am luat-o invers, spre o epoca de piatra a spiritului. Mitocania, ura si agresivitatea au ocupat treptat toate spatiile încât spiritul, inteligenta abia daca mai supravietuiesc“.
Scriitorii tineri au beneficiat si ei de ospitalitatea Primariei Sectorului 2. De ziua Culturii Nationale, pe 15 ianuarie 2011, un spectacol de exceptie, prezentat de poetul Dan Mircea Cipariu, a marcat prima editie a Galei Tinerilor Scriitori. Mike Godoroja & Blue Spirit împreuna cu Marius Mihalache au fost interpretii-invitati… Iar laureat – poetul Ion Muresan, al carui ultim volum, aparut la Editura Charmides, a obtinut distinctia Cartea de poezie a anului 2010. Ceilalti scriitori premiati au fost Iulia Militaru (poezie), Catalin Pavel (proza), Al. Goldis (critica). Sa mai amintesc ca Premiile Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, precum si costurile revistei „Luceafarul de dimineata“ au fost si sunt sustinute financiar de Primaria Sectorului 2 în decursul acestor cinci ani în care am avut sentimentul de a alcatui cu totii o adevarata familie.
Istorie, memorie, recuperare
Monotonia, vetustul, aerul încremenit nu mai sunt proprii muzeului de azi. E nevoie de mobilitate si implicare în definirea zonelor de interes ale publicului. Educatia se face cu toate mijloacele la îndemâna institutiilor culturale. Expozitia concept cu tema „Sighet, Memorialul victimelor comunismului si al Rezistentei“ ar trebui sa faca înconjurul universitatilor si scolilor de la noi, pentru ca tinerii sa înteleaga nedreptatile istoriei recente pe care au trait-o parintii si bunicii lor. Pregatind minutios manifestarea, Galeria Dialog a expus în seara Memorialului prototipurile în lemn ale celor 18 figuri din grupul statuar „Convoiul sacrificatilor“ de Aurel Vlad. Ana Blandiana si Romulus Rusan au recunoscut public profesionalismul organizarii unui asemenea eveniment.
Într-o alta nota, a surprizelor si armoniei, s-au desfasurat cele doua serii tematice „Pictura scrierii“ dedicate celor mai importanti scriitori-pictori si respectiv pictori-scriitori de la noi. Numele pe care le întâlnim pe copertile cartilor sunt usor gravate în expozitie pe pânza tablourilor: Arghezi, Margareta Sterian, Nichita Stanescu, Marin Sorescu, Ion Vlasiu, Gabriela Melinescu, Francisc Sirato… Stiu câta pasiune a depus Ruxandra Garofeanu pentru seara tematica „Biblioteca. În jurul lui Eugen Schileru“. Atmosfera speciala îsi tesea atunci tainica ei vibratie în jurul pretiosului obiect, numit carte.
O carte-album, un document despre receptarea valorilor
Momentul aniversar al Galeriei Dialog se priveste într-o oglinda fericita. Aparitia cartii-album „5 ani de Dialog“ (Editura Coresi) nu este doar o cronica în imagini si cuvinte a manifestarilor… Ea are si valoare de document. Un document al unui timp. Despre receptarea valorilor. Despre aspiratiile artistului si sensibilitatea publicului. Constructia cartii e remarcabila. La fel calitatea grafica (Atelierul de grafica). Aici gasim profesiuni de credinta, opinii ale criticilor, extrase din ziare, fotografii, instantanee. Sunt respectate proportiile, culorile sunt reproduse cu fidelitate.
Cel care parcurge aceasta carte are multe de învatat în lectia privirii si întelegerii actului artistic. Între aspiratia autorului si capacitatea de receptare a privitorului ramâne, în cele din urma, partea de inefabil proprie artei…“De ce pictez?“, se întreba Wanda Sachelarie Vladimirescu… „Ca sa stiu cine sunt eu cea adevarata“.
O mentiune speciala pentru atasamentul presei, al Radioului si Televiziunii fata de tot ce a împlinit Galeria Dialog într-un lustru de viata… Articolele competente semnate de Iolanda Malamen, Pavel Susara, Tudor Octavian, Aurelia Mocanu, Dan Stanca, Madeleine Karacasian, Maria Magdalena Crisan si multi altii dau masura dimensiunii acestui demers cultural remarcabil.
Am locuit pe o strada patriarhala în apropiere de Obor. Drumurile ma duceau la Scoala Ferdinand, la Târgul Mosilor, mai târziu la Liceul „Iulia Hasdeu“, spre Gara de Est, pe Vaselor, Chiristigii, Eliade între vii… Astazi, la început de anotimpuri, în pragul sarbatorilor religioase, de Ziua Nationala, Primaria sectorului 2 reînvie sentimentul apartenentei la un loc anume. Ma voi întoarce mereu la el precum fiul risipitor. Victoria Dragu Dimitriu a tinut sa depuna si ea o astfel de marturie. „În parcul cu fântâni din fata primariei, dialogul continua, cu târgurile anticarilor, spectacolele si defilarile de costum, bataile cu flori, prezentarile de masini retro si multe altele. Eforturile organizatorilor, desigur uriase, nu se lasa banuite. Ei par a se bucura, alaturi de oaspeti, de clipa modelata cu atâta pricepere. Dar viitoarele proiecte le-au si invadat mintile, timpul si mesele de lucru“.