Radio România Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei intâlniri artistice exceptionale, care se desfasoara sub genericul Flautul de Aur. Veti avea prilejul sa va intâlniti cu un instrument de elita si doi muzicieni români de prima clasa: flautistul Ion Bogdan Stefanescu si pianistul Horia Mihail.
In perioada 25 aprilie – 7 mai, in cele cinci orase alese pentru aceasta expeditie, Ion Bogdan Stefanescu si Horia Mihail vor parcurge un repertoriu ce porneste de la simplitatea lui Bach si Mozart, parcurge romantismul lui Dvorak, apoi sonoritatile si armoniile sofisticate ale lui Poulenc si ne provoaca sa redevenim contemporani prin Taktakishvili si Mower.
„Nimic nu ne relaxeaza si nu ne impaca mai lesne si mai curat decât sunetul prietenos si cald al flautului. Terapia prin sunet este un fapt cunoscut de catre asiatici si recunoscut de psihologii europeni si americani in zilele noastre, motiv pentru care sunetul de flaut a devenit astazi omniprezent,“ spune Ion Bogdan Stefanescu, singurul flautist din România care cânta pe un flaut de aur Muramatsu.
Politica Muramatsu – prima companie din Japonia care a inceput sa produca flaute pentru profesionisti -a fost intotdeauna ca fiecare angajat sa studieze flaut in cele mai importante scoli ale lumii, asadar absolut toti angajatii stiu sa cânte la flaut. Flautul lui Ion Bogdan Stefanescu a fost ales de o echipa de angajati ai firmei care l-au ascultat si imprimat pe flautistul român cântând pe mai multe flaute de aur de diferite categorii, alegând in cele din urma pentru el flautul de 18 karate masiv.
Acum, acest instrument este prezentat publicului din România, intr-un turneu exceptional cu urmatorul program: Brasov, Sala Reduta – 25 aprilie, Pitesti, Casa de Cultura a Sindicatelor – 26 aprilie, Resita, Palatul Culturii – 27 aprilie, Bucuresti, Sala Radio – 2 mai, Caracal, Teatrul Dramatic – 7 mai.
„Ne plac povestile. Ne plac povestile cu final fericit. Iar povestile noastre au si o coloana sonora pe masura. Daca ultima noastra poveste era cu printese – Cele trei dive – urmatoarea este cu doi cavaleri si un giuvaer. Un flaut fermecat. Flautul de Aur. Povestea noastra incepe in Japonia, unde s-a nascut flautul de aur, a trecut si prin America, unde au studiat si au fost colegi cei doi eroi principali, Ion Bogdan Stefanescu si Horia Mihail si traieste o noua primavara zilele acestea, in România.
Noi, cei care spunem astfel de povesti, care poarta numele Pianul calator, Duelul viorilor si nu numai, suntem Radio România Cultural si Asociatia Culturala Accendo. Si facem acest lucru pentru ca numai optimismul deschide drumuri catre viitor“, afirma Oltea Serban-Pârâu, redactor sef Radio România Cultural si unul dintre initiatorii turneului.
Ion Bogdan Stefanescu este membru fondator al ansamblurilor „Procontemporania“ si „Profil“ si al ansamblului „Barock Orchestra“. Este, de asemenea, membru al trioului „Contraste“ si al cvintetului de suflatori „George Enescu“. A realizat, de-a lungul anilor, un numar impresionant de inregistrari la Societatea Româna de Radio, multe dintre ele pastrate in cardex, precum si la Televiziunea Româna, dar si la societati de radio din strainatate, realizate la solicitarea acestora: Deutschlandfunk – Köln, WDR, Bayerische Rundfunk, DRS 2, Société de Musique Contemporaine, Lausanne.
Horia Mihail este unul dintre cei mai apreciati interpreti români, sustinând de-a lungul timpului mii de concerte in România si in strainatate. In 2011, artistul a sustinut un turneu national de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat „Pianul calator – Pe urmele lui Franz Liszt“, care a stat la baza unui CD live aparut la Editura Casa Radio, proiect pe care artistul il va continua in anii urmatori. Proiectul „Duelul viorilor – Stradivarius versus Guarneri“ l-a adus alaturi de violonistii Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru pe scenele din 6 orase din tara, iar proiectul „Cele trei dive“ alaturi de celebrele cântarete Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu si Leontina Vaduva la Iasi, Cluj si Timisoara. Proiectele sale din anul 2012 vizeaza, printre altele, o a doua editie a turneelor nationale „Pianul calator“ in perioada 22 mai – 30 iunie si „Duelul viorilor“, alaturi de violonistii Liviu Prunaru – Stradivarius si Gabriel Croitoru – Guarneri, intre 12 si 25 septembrie.
Organizatori: Radio România Cultural si Asociatia Culturala Accendo
Coproducator: Radio România Regional
Sponsori: Revalid, Leumi Bank, JTI, Athénée Palace Hilton, AdeGas Oil, Hotel Pantex
Parteneri culturali: Directia Formatii Muzicale Radio România, Radio România Resita, Filarmonica de Stat Brasov, Filarmonica de Stat Pitesti, Teatrul National Caracal, Centrul Cultural Radu Serban Caracal, Societatea de Muzica Veche
Parteneri media: Radio România Actualitati, Radio România Muzical, The Money Channel, COCOR, Cocor Media Channel, Sapte seri, România Libera, Academia Catavencu, Be Where, Observator Cultural, Cultura, TVR Cultural, Style Report, VIP, Librariile Humanitas si site-urile Liternet, Agentia de carte, ArtActMagazine, Style Report, Crazy Deal.
Detalii despre turneu se vor putea gasi incepând cu 9 aprilie la adresa
www.flautuldeaur.ro.