Sari la conținut

Expozitie de fotografie Inge Morath: „Jurnalul meu romanesc“

Apărut în nr. 288

Vernisaj: 2 septembrie, ora 18.00
In septembrie 2010 Forumul Cultural Austriac impreuna cu Muzeul Taranului Roman vor prezenta prima expozitie de mari dimensiuni cu lucrarile celebrei fotografe Inge Morath. Opera fotografica a lui Inge Morath (1923 – 2002) este puternic influentata de stilul lui Henri Cartier-Bresson, alaturi de care aceasta a lucrat mult timp. Ea a creat o voluminoasa opera fotografica pentru Agentia Foto Magnum, opera ce si-a gasit consacrarea internationala.
Desi nu se poate spune ca Inge Morath a fost uitata, abia in prezent se descopera lucrari
de-ale ei care nu au mai fost publicate pana acum. In toamna 2009 s-a deschis, la galeria Agentiei Foto Magnum, o expozitie cu titlul „First Colour“, care este insotita de o publicatie a editurii germane Steidl. Vor urma si alte expozitii acompaniate de publicatii.
Romania a fost pentru Inge Morath o tara in care artista s-a intors in repetate randuri. Nu numai ca a studiat la Bucuresti (1943), ci a intreprins si numeroase calatorii prin Romania: 1958, 1967 si 1994. Din aceste calatorii au rezultat circa o mie de fotografii care inca nu au fost date publicitatii, precum si un jurnal, in care aceasta
si-a notat experientele si impresiile.
La Muzeul Taranului Roman va fi deschisa, incepand cu 2 septembrie 2010, o expozitie cuprinzand 133 de lucrari ale lui Inge Morath, care depun marturie despre viata in Romania in timpul unor perioade semnificative pentru aceasta tara. Este vorba aici, in mod sigur, nu doar despre niste documente de o calitate aflata dincolo de orice dubiu, ci si cu un continut deosebit de interesant.
Inge Morath, care a trait incepand cu anii ´50 in majoritatea timpului in SUA, unde s-a si casatorit in 1962 cu scriitorul Arthur Miller, a ramas credincioasa radacinilor ei europene, intreprinzand lungi calatorii pe acest continent.
Cu sprijinul BCR, explorarea spatiului rural in cadre alb-negru inedite se concretizeaza acum intr-o poveste interesanta nu doar pentru prieteni si familie, ci pentru toti cei care sunt gata sa inteleaga in ce fel aceasta experienta unica, intima, detaliata a fotografei austriece devine, prin simpla sa consemnare, o istorie comuna.
Publicatia care va insoti expozitia contine numeroase imagini, un text scris de prietenul ei Kurt Kaindl, cel care a insotit-o pe parcursul ultimei sale calatorii in Romania, precum si o scurta biografie  a fotografei.

Expozitia va fi deschisa la Sala Oaspeti, pana pe 17 octombrie, de marti pana duminica, intre orele 10:00 si 18:00