Sari la conținut

e.cités / Bucuresti. O scena artistica romaneasca

Autor: ***
Apărut în nr. 354

Vernisaj 9 decembrie 2011, 18:30, Muzeul de Arta Moderna Saint Etienne, Franta

La invitatia Muzeului de Arta Moderna proiectul e-cites / Bucarest va fi prezentat la Saint Etienne in perioada 10 decembrie 2011 – 5 februarie 2012.
Realizat de asociatia Apollonia European Art Exchange având ca parteneri in Romania Institutul Cultural Român, Centrul International pentru Arta Contemporana si Muzeul National de Arta Contemporana, proiectul e.cités / Rencontrer l’Europe – Bucarest a fost prezentat prima data in Franta, in luna noiembrie 2010, la Strasbourg.
Interesul pentru fenomenul artistic contemporan din Europa Centrala si de Est l-au facut pe Lóránd Hegyi, directorul general al MAM Saint Etienne sa propuna curatorilor itinerarea proiectului inainte ca acesta sa fi fost prezentat la Strasbourg. In opinia sa „creatia actuala are capaciatea de a reflecta experiente autentice, opinii, de a genera noi conexiuni si de a revela realitati ascunse. Noua cultura contemporana autentica este in masura sa participe si sa transmita o imagine concreta, locala si specifica de existente colective si coabitari. Acest tip de arta propune o vedere asupra noilor realitati contemporane iar prezentarea proiectului e-cites / Bucarest se insereaza firesc in strategia MAM de a revela creatia actuala dincolo de frontierele vechii Europe divizate“ .
Conceptul cheie al proiectului e.cités / Bucarest este urbanitatea contemporana si filtrarea problematicilor legate de spatiul public.
„In viziunea noastra e-cites / … este un proiect cadru ce ofera oportunitatea invitarii in fiecare an a unui oras european, care are astfel ocazia sa prezinte aspectele cele mai dinamice si reprezentative ale culturii sale“ a precizat Dimitri Konstantinidis, initiatorul si curatorul general al proiectului, directorul Apollonia.
Regândit intr-o noua solutie expozitionala e-cites / Bucarest prezinta pe simezele Muzeului de la Saint Etienne trei propuneri:
„MULTI_PLI_CITES / TRANZITIONS URBAINES, fotografie contemporana realizata de artistii Michele Bressan, Alexandra Croitoru, Regele Ionescu, Iosif Kiraly, Luminita Liboutet, Andrei Mateescu, Studiobasar (Alex Axinte & Cristi Borcan), Roxana Trestioreanu, curator Irina Cios;
„DE MANAKI À AUJOURD’HUI, o selectie video, film si fotografie istorica ce prezinta lucrari de: Dan Acostioaei, Lucian Alexe, Michele Bressan, Cristina David, Regele Ionescu, Signe Lillemark Chiper, Claudiu Lucaci, Milton Manaki, Yanaki Manaki, Gili Mocanu, Eliza Muresean, curator Erwin Kessler;
„selectie de fotografii de arhiva ale Bucurestiului interbelic propusa de Mihai Oroveanu.
Mai multe informatii la http://www.mam-st-etienne.fr, http://www.apollonia-art-exchanges.com/ . Pentru imagini legate de evenimente va rugam sa ne contactati la info@icca.ro .