Sari la conținut
Autor: ***
Apărut în nr. 392
2012-10-04

Doua concerte extraordinare la Ateneul Roman

    George Georgescu – 125 de ani de la nastere

     

    Filarmonica „George Enescu“ din Bucuresti organizeaza, în zilele de 4 si 5 octombrie 2012, de la ora 19.00, doua concerte extraordinare, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la nasterea dirijorului George Georgescu (12 septembrie 1887 – 1 septembrie 1964). Cele doua evenimente de la Ateneul Român vor marca deschiderea stagiunii 2012-2013, fiind sustinute de Orchestra Simfonica si Corul Filarmonicii „George Enescu“, dirijor: Horia Andreescu, solist: Valentin Gheorghiu, interpreti: Adela Zaharia (soprana), Carmen Topciu (mezzosoprana), Cristian Mogosanu (tenor), Marius Bolos (bas), dirijorul corului: Iosif Ion Prunner.

    În program: Ludwig van Beethoven – „Fantezia pentru pian, cor si orchestra în do minor, op. 80“ si „Simfonia nr. 9 în re minor“, op. 125 socotita capodopera lui Beethoven.

    În deschidere concertului din 4 octombrie, va fi lansat un CD Beethoven editat de Casa Radio, continând înregistrari din cadrul Festivalului International „George Enescu“, din 1961 si 1964: „Simfonia nr. 9 în re minor“, op.125 si Uvertura „Coriolan“, op.62, în interpretarea Corului si Orchestrei Filarmonicii „George Enescu“, Corului Academic Radio, respectiv Orchestrei Nationale Radio, sub bagheta dirijorului George Georgescu. CD-ul va fi prezentat de Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu“ si de Jean-Charles Hoffelé, jurnalist „Diapason“, muzicolog si editor.

    George Georgescu s-a nascut la Sulina la 12 septembrie 1887. Talentul sau muzical s-a manifestat de timpuriu, învatând singur sa cânte la vioara. A urmat cursurile Conservatorului din Bucuresti, continuând studiul violoncelului la Scoala Superioara de Muzica din Berlin. În urma unui accident, a fost nevoit sa renunte la cariera de violoncelist. Intuind adevarata sa vocatie, Arthur Nikisch si Richard Strauss, mari muzicieni ai vremii, l-au îndrumat catre cariera de dirijor. Astfel, în anul 1918 dirijeaza pentru prima oara Filarmonica din Berlin.

    Succesul – atât cel de public, cât si cel consemnat de critica – a fost remarcabil. La trei ani de la debutul sau, Jean Royère scria în „Le Courrier musical“:
    „…Un sef de orchestra de geniu – cuvântul nu e deloc prea tare… Georgescu, în aceasta seara memorabila, a fost însasi Muzica! Ce stapânire de sine si ce maiestrie! Ce stiinta si ce pasiune! Am avut cu totii sentimentul unei actiuni cvasi-plasmatice (aici cuvântul «directie» nu este suficient), un corp caruia i se dadea un suflet. Singulara, desigur, si admirabila posedare, de catre un Maestru, a unei formatii, cum este cea a Societatii de Concerte a Conservatorului.“

    La 4 ianuarie 1920 sustine primul concert la Ateneul Român, iar din anul 1921 devine, pentru patru decenii (cu o pauza de câtiva ani), directorul general al Filarmonicii din Bucuresti. Este numit, de asemenea, si director al Operei Române, fiind cel care a înfiintat prima scoala de balet. În timpul directoratului lui George Georgescu, orchestra Filarmonicii atinge deplina maturitate, ajungând la rangul marilor orchestre ale lumii. Datorita notorietatii internationale si a relatiilor de prietenie cu marii muzicieni ai timpului, la Bucuresti vin, în anii în care maestrul a activat, numerosi compozitori si instrumentisti: Richard Strauss, Maurice Ravel, Pietro Mascagni, Igor Stravinski, Jaques Thibaud, Arthur Rubinstein. În acelasi timp, a promovat compozitia româneasca, numele cele mai frecvente fiind: George Enescu, Dinu Lipatti, Paul Constantinescu, Mihail Jora, Marcel Mihalovici, Martian Negrea, Constantin Silvestri.

    George Enescu, prietenul sau apropiat, cel care l-a sprijinit atunci când a fost înlaturat de la conducerea Filarmonicii, îi scria în 1925:
    „Georgescu draga,
    Pentru a treia sau a patra oara în viata mea de compozitor care a început acum vreo 24 de ani – am avut adevarata emotie, nespus de dulce, pe care o resimte autorul când se simte în fine înteles si se vede interpretat cu convingere… îndraznesc sa zic, cu dragoste! Îti multumesc din inima si multumesc si tuturor camarazilor din orchestra. Sa traiesti pentru bucuria noastra a Românilor si muzicienilor.“
    George Georgescu a fost aproape de orchestra si de lumea muzicala pâna în ultimul moment al vietii sale. Ultimul concert pe care l-a dirijat în strainatate a fost la Berlin, acolo unde îsi începuse cariera. Cu sapte ani înainte de a se stinge din viata (1 septembrie 1964), palmaresul lui George Georgescu era impresionant: dirijase 52 de orchestre din lumea întreaga, 850 de concerte în Bucuresti cu programe inedite – 100 de piese românesti si 396 de lucrari straine, majoritatea, partituri contemporane în prima auditie, colaborase cu 150 de solisti români si straini. Criticii muzicali au denumit anii în care maestrul si-a desfasurat activitatea, „epoca Georgescu“.

    Biletele au fost puse in vânzare la casa de bilete a Ateneului Român, tel: 021.315.68.75