Sari la conținut

Modernizarea României – subiectul care lipsește în campania electorală

Autor: Remus Pricopie

În foarte puține momente am lucrat la potențialul nostru maxim. Am risipit și risipim în continuare foarte mult. În primul rând, risipim resursa umană de calitate. De exemplu, când ai peste 5 milioane de români care trăiesc în afara granițelor României, mulți dintre ei (peste 1,5 milioane) cu un nivel de educație foarte ridicat, este complicat să nu admiți că nu am fost capabili să folosim cea mai importantă resursă a oricărui popor: resursa umană. Nu am fost interesați niciodată să aflăm, într-o manieră serioasă, științifică, de ce au plecat acești oameni. Am făcut și facem presupuneri, folosind uneori argumente politice, sub forma „tăblițelor suedeze” sau a sloganurilor de sorginte nazistă: „ciuma roșie”, „ciuma galbenă” etc. Prin urmare, nu știm nici azi care sunt cauzele acestei risipe, cum putem să corectăm și ce ar însemna o relație „modernă” a Patriei Mamă cu diaspora sa. Îi lăsăm pe politicienii extremiști („de rit nou”) să alerge pe tot terenul și să recite texte legionaro-naziste, redactate prin fostele redacții Sputnik, prorocind disoluția socială.

articolul integral

De câte milioane de voturi e nevoie pentru a câștiga alegerile?

Autor: Nicu Ilie

De câte milioane de voturi e nevoie pentru a câștiga alegerile prezidențiale și de câte pentru a le pierde?

articolul integral

Saltul de popularitate al lui Călin Georgescu și explozia de instrumente de comunicare pe rețele sociale care i-au promovat candidatura NU puteau fi realizate fără resurse. Multe resurse. Evident că există un context social favorabil pentru rostogolirea mesajelor sale alcătuite din: neîncrederea endemică în clasa politică, frustrarea cetățenilor care nu au acces la creșterea economică din ultimii 20 de ani sau care au fost nevoiți să plece în masă la muncă în străinătate, carențele educaționale care deschid larg ușa credințelor hipnotice în toate bazaconiile ezoterice care jignesc grav rațiunea umană (o veritabilă pandemie în România ultimilor ani), dar și sentimentul unei diluări a intereselor naționale în economie interpretate populist și conspiraționist drept atac la adresa identității naționale.

articolul integral

Note pentru o proastă înțelegere a politicii

Lipsa de previzibilitate și de reacție anticipatorie ar trebui să ne preocupe cel puțin cât fenomenul în sine. Devine clar faptul că aparatul conceptual pe care încă îl folosim în înțelegerea fenomenelor politice este incompatibil cu societatea de azi și că, dincolo de niște rudimente conceptuale („psihologia de turmă”), toți cei care căutăm explicații logice eșuăm în analize confuze și care nu explică nimic, dovedind doar eșecul instrumentelor de lucru pe care le folosim în definirea, descrierea și măsurarea acestui fenomen heraclitian care este politica în lumea contemporană.

articolul integral

Rusia defilează (politic) prin democrațiile euro-atlantice. În România – … – totul este OK

 O țară dezbinată devine incoerentă, atât în materie de politică internă, cât și în ceea ce privește politica externă. 

articolul integral

Arta modernă – subiect de dispută între Muzeul Leopold și Instagram

Autor: Daniel Sur

Un muzeu european se confruntă cu un gigant global al rețelelor sociale. Muzeul Leopold din Viena deține o colecție unică de artă austriacă și modernism. Promovarea în social media a lucrărilor unor nume mari din istoria artei, precum Egon Schiele și Gustav Klimt, a devenit recent o adevărată problemă. Potrivit gigantului social-media Meta, multe dintre lucrările de artă spectaculoase și importante ale acestor artiști nu pot fi postate pe conturile muzeului, pentru a putea fi împărtășite cu lumea. De ce? Pentru că Meta consideră aceste picturi „explicite” și „pornografice”.

articolul integral

„Aproape Eroi”, un proiect Asociația Elite Art și Asociația Centrul Popular de Cercetare și Documentare Vizurești

Proiectul „Aproape Eroi”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) a fost conceput ca o inițiativă educațională prin artă, destinată copiilor din cadrul Asociației CPCD Vizurești. Prin intermediul a șapte ateliere de scriere creativă și șapte ateliere de benzi desenate, participanții au avut ocazia să își exprime poveștile și experiențele de viață, transformându-le sub forma unei benzi desenate. Scopul acestui proiect a fost, de asemenea, de a extinde accesul la educație prin artă în zonele unde acesta este limitat.

articolul integral

Ligia-Verkin Keșișian: „Festivalul Strada Armenească a devenit cu siguranță un reper pentru tinerii bucureșteni și nu numai”

On topic cu Ligia-Verkin Keșișian, curator și coordonator al Centrului Cultural Armean din București:
„Cultura și tradițiile armenești sunt primite cu entuziasm și bucurie de către publicul autohton, care este din ce în ce mai deschis să exploreze și să înțeleagă diversitatea culturală”

articolul integral

Pic2Drama. Un proiect dezvoltat de Asociația Alumnus Club

Proiectul Pic2Drama a adus teatrul și pictura în viața copiilor instituționalizați, prin intermediul unor ateliere care au fost susținute în cadrul SOS Satele Copiilor Cisnădie, o instituție care oferă sprijin parental copiilor, derulând programe dedicate tinerilor din sistemul de protecție, dar și programe educaționale. 

articolul integral

Concerte de cameră și înregistrări. România Miraculoasă, un proiect MKlasica Melos

Autor: Ciprian Handru

 „România Miraculoasă” înseamnă o serie de concerte camerale cu lucrări inedite din repertoriul românesc şi european, cu accent pe creaţia compozitorilor români. Demersul este dublat de o serie de înregistrări speciale şi o fixare a acestui repertoriu pe suport optic, produs pe care organizatorii îl oferă gratuit publicului tânăr în cadrul unor iniţiative educative ale Radio România şi ale partenerilor.

articolul integral

Un seducător roman de dragoste, „Zavaidoc în anul iubirii”

Autor: Ciprian Handru

Sătul de biografiile sau monografiile actuale, în care observ aproape la unison referințe sărăcăcioase, luate de pe net, și simple relatări de tip jurnalistic sau confesiv, am citit în manuscris Zavaidoc în anul iubirii, proaspăt apărut la editura Bookzone.

articolul integral

Festivaluri de jazz văzute de Virgil Mihaiu

Baia Mare
OneJazz Festival

Timișoara
Gala Blues Jazz Kamo

Zagreb
JazzHR