Imagine de copertă: Gala Societății Civile 2024, The Institute |
foto: Revista Cultura
Felix Aftene, Dresorul de păsări [2022-2023]
Artmark, Licitația de Artă Postmodernă
și Contemporană
Șerban Savu, Patrula [2020]
Artmark, Licitația de Artă Postmodernă
și Contemporană
Cifre cu subiect și predicat
Topul pictorilor români în
licitațiile de artă din țară
Autor: Nicu Ilie
Artiștii contemporani din mai multe generații și grupări atrag tot mai mult interes. Ștefan Câlția este printre performerii acestui an, foarte aproape de top 3. Ilfoveanu, Șerban Savu și Felix Aftene sunt alte semnături, din mai multe generații, care contabilizează atenția colecționarilor.
***
Poate cel mai important element este însă că lucrările cu valoare financiară mare reprezintă excepția. Tablourile vândute cu sute de mii de euro sunt cele care atrag atenția, dar ele reprezintă doar o mică parte a pieței. Partea consistentă este reprezentată de lucrările sub 1000 de euro. Conform unui raport Artmark, ele reprezentau 71% din piață în 2016.***
Noi tipuri de obiecte și conținuturi artistice sunt propuse pentru a înlocui cu totul vechile arte. Un tablou agățat pe perete este classy, dar nu mai e trendy.
„Ce ai făcut la școală?”, un film manifest. Proiect dezvoltat de Asociația Go-Ahead
Filmul documentar realizat în cadrul programului „Go ahead with your best dream a fost vizionat de peste 4.000 de persoane în primele două luni de la lansare. O caravană a filmului a ajuns în 35 de localități din țară și a inclus proiecții în cinematografe, case de cultură și școli sau licee. Este un film manifest despre curajul tinerilor din învățământul tehnologic, despre experiențele lor, despre greutăți și despre provocări, dar și despre stereotipurile ale căror victime tăcute sunt.
Pe unii dintre tineri care sunt protagoniști în film îi știam dinainte, din programele de dezvoltare personală pe care le-am desfășurat în liceul lor, alții s-au alăturat după, dar parcă de fiecare dată se alătura fix piesa de puzzle care ne lipsea. Fiecare tânăr merită apreciat pentru curajul de a ieși în față cu propria poveste. – Asociația Go-Ahead)
Adeline Duca:
„Ne-am dorit să arătăm povestea
din spatele cortinei”
„Ne-am dorit să spunem povestea tinerilor nu prin a-i transforma în victime, ci prin a-i transforma în supereroi.”
„Puțini erau cei care chiar credeau că facem un film documentar, care să poată fi rulat în cinematografe, cu un subiect din zona aceasta educațională.
Tinerii au mare nevoie să știe că suntem alături de ei. Au rar încredere în ceilalți. Se pune atât de mare accent pe teorie, acumulare de cunoștințe, competiție, încât construirea unui spațiu sigur în care aceștia să se deschidă pare de o importanță redusă. Însă, tocmai aceste competențe socio-emoționale sunt cele care ne fac oameni și ne ajută să ne dezvoltăm și să creștem comunități echilibrate, de susținere reciprocă.”
Tedy Necula :
„Vreau să fiu optim
și să simt emoția”
„Unul dintre cele mai triste lucruri pe care le întâlnesc la adolescenți și la copii, mai nou, e faptul că se simt pierduți..”
„Am preocuparea asta de a mă balansa între ceea ce vezi și ceea ce e dincolo. Cred că asta mă definește. Să descopăr ce e dincolo de primul layer. Asta nu înseamnă că nu aș încerca și o altă nișă în viitor. Încerc să scot maxim din ce pot face, să fac filme dinamice. (…) Dacă știu că esența filmului e acolo, nu mă cramponez în ambiții regizorale, altfel sunt filme care așteaptă și ani până când există interes pentru ele și echipa obține un buget pentru producție. ”
Cosmin Perța:
„Știu că s-a postulat sfârșitul vizunii antropocentrice…,
dar eu încă nu am terminat de explorat umanul.”
„Ce faci când viața ta ajunge într-un astfel de punct? Când în jurul tău există doar certitudini? Eu nu cred în certitudini decât în contexte precise, în rest îmi propun să investighez cu toate instrumentele pe care le am la dispoziție limitele umanului. Asta mă interesează, de fapt, ființa umană, în toată diversitatea sa și în cele mai paradoxale și paroxistice ipostaze.”
Irina Dobrescu:
„Cred că arta mea
se adresează copiilor, adulților, copiilor
din adulți și adulților din copii”
„Punctul forte – dar, totodată, și hiba – poveștilor mele este că le scriu pentru mine. Asta le dă o oarecare forță și autenticitate. Dar, în același timp, devine confuză vârsta cititorilor cărora li se adresează, la final, cartea. Eu scriu pentru copilul din mine, în primul rând, dar și pentru adultul hâtru din mine.”
(foto: Opera Națională București)
Cristian Iftode: „Abordarea subiectivistă
a fericirii umane are partea ei de adevăr, dar nu e suficientă”
„E cazul să realizăm care este forma noastră de viaţă: predomină solidaritatea, suntem fiinţe cu adevărat responsabile pentru ceea ce facem şi ceea ce lăsăm în urma noastră, sau rămânem alergători solitari, fiecare pe banda lui hedonică, aruncaţi într-un univers al competiţiei generalizate?”
Superpolitik – Fragment
„Conflicte și ciocniri de legitimitate în câmpul marilor ideologii
<< Cum istoria, cu convulsiile, incertitudinile și crizele ei, continuă neabătută, este de la sine înțeles că principiile de legitimitate, inclusiv cele dominante – precum democrația liberală și statul de drept –, au parte de contestări și competiție, de reinterpretări ale semnificației și ale sensului, uneori cu efecte importante în practica politică și strategică a statelor. >>
articolul integral
Remus Ștefureac.
Superpolitik! O super carte despre strategie, putere și legitimitate
Prin combinația dintre fundalul academic și experiența deciziilor strategice, plus interacțiunea directă cu gânditori și decidenți politici relevanți pe scena internațională a ultimelor decenii, George Maior reușește, înainte de toate, să revalorizeze politica într-o eră în care cinismul detașat și tentația hipercritică față de politică sunt dominante.
articolul integral
Iulia Moise.
Triumf și eșec strategic – conducători, mari ambiții de putere și logica legitimității în ordinea statelor și în relațiile internaționale
Pentru a înțelege pe deplin comportamentul strategic al statelor, în cartea sa, George Maior atrage atenția asupra necesităţii de a extinde plaja explicațiilor dincolo tendințele sistemice.
articolul integral
Interviu cu George Cristian Maior
Autor: Nicu Ilie
„Idealpolitikul ar fi, desigur, opusul realpolitikului și ne spune că până și la nivel de metodă, dar mai ales ca scop, factorii normativi sau ideatici contează fundamental – altfel există riscul unei degenerări a practicii puterii care va afecta diferitele sisteme de valori la care aspirăm în mod natural. Nici realpolitikul, nici idealpolitikul nu se manifestă în stare pură decât rareori în istorie, iar atunci cu consecințe nefaste sau impredictibile în privința stabilității și echilibrului unei anumite ordini istorice. Însă o conectare a celor două poate produce momente de progres sau transformare în evoluția ordinii, în care interesele urmărite se aliniază cumva cu valorile sau cu o anumită idee de legitimitate la care tindem sau aspirăm. De aici și conceptul de superpolitik, pe care l-am introdus în carte și care poate fi înțeles și pe acest plan de interpretare.”
articolul integral
Gala Societății Civile a premiat
„5 minute de literatură” cu
Premiul I la secțiunea Artă și Cultură
Gala Societății Civile, un proiect The Institute, este cea mai amplă inițiativă de promovare a activității sectorului non-profit și non-guvernamental din România. Ediția din 2024, cea cu numărul 22, s-a desfășurat sub genericul COMUNITĂȚI PENTRU BINELE COMUN.
În selecția din acest au intrat 228 de inițiative ale ONG-urilor din România, care au fost jurizate de peste 72 de specialiști în implementarea și evaluarea proiectelor, cercetători, sociologi, jurnaliști, lideri și formatori de opinie ai societății civile și ai sectorului non-profit, la care se adaugă reprezentanți ai sectorului privat.
Echipa de proiect mulțumește celor peste 100 de scriitori care au participat la realizarea colecției de texte și actorilor Sorina Ștefănescu, Adriana Moca, Vlad Ivanov, Gabriel Velicu și Cristian Ioniță.