Sari la conținut

Interviu cu
George Maior

Autor: Nicu Ilie

„Ne aflăm într-o fază de tranziție, care cuprinde redistribuiri masive de putere în sistemul internațional și reinterpretări ale unor concepte de legitimitate”

Am discutat pe larg în carte despre noțiunea de „războaie culturale” (termen utilizat de sociologul american James Hunter și împrumutat din fenomenul „Kulturkamf” din Germania secolului 19). Asemenea „războaie” cuprind și angajează segmente importante ale societății (în cazul de față al societății americane) cu viziuni greu compatibile în privința unor teme majore, precum justiția socială, religia, ecologia, discriminarea de rasă și gen, imigrația, avortul, drepturile civile etc. 

articolul integral

„5 minute de literatură”, proiect complementar al Revistei Cultura – Premiul AFCN pentru Promovarea culturii scrise

La data primirii premiului, statisticile consolidate arătau că peste 15.000 de oameni sunt, în diverse forme, publicul Showroom-ului digital „5 minute de literatură”.

Echipa de proiect – Carmen Corbu, Corina Taraș-Lungu, Nicu Ilie – mulțumește tuturor celor peste 100 de scriitori care au înțeles necesitatea unui astfel de demers și au acceptat invitația de a se alătura inițiativei.

articolul integral

Premiile UNITER 2024

Regizorii Andrei Măjeri și Radu Afrim – premiile pentru cea mai bună regie și pentru cel mai bun spectacol. Regizorul Bobi Pricop și scenograful Cosmin Florea – creatorii spectacolului Gala UNITER 2024

articolul integral

Premiile Ficțiunea, ediția a III-a, 2024

Filmul documentar Amar, de Diana Gavra, a obținut Premiul special al revistei Ficțiunea.

articolul integral

555 de tineri muzicieni, din 57 de țări, înscriși în Concursul Internațional George Enescu – record istoric de concurenți

Brand cultural de țară și proiect cultural strategic la nivel național, Concursul Internațional George Enescu este finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și organizat de ARTEXIM

articolul integral

L-am întrebat pe Silviu Purcărete dacă ar fi de acord cu ideea unei expoziții aniversare. Noi, ca societate, nu prea facem exerciții de admirație pentru personalitățile valoroase în viață. Oriunde în Occident acest tip de gest este monedă curentă. (Adriana Moca)

articolul integral

Între vis și viu

Lidia Vianu despre Monica Pillat și despre volumul O candelă în noapte:

Cartea se încheie cu câteva pagini albe, „pentru însemnări”. Şi, într-adevăr, versurile din acest volum al Monicăi Pillat însămânţează gânduri. Foarte multe gânduri, pe care simţi că trebuie să le rânduieşti în vorbe, acum, negreşit, imediat.

Nu pot uita clipa când Monica mi-a povestit cum s-a stins mama ei. În scurta clipă dintre două drumuri, când Monica era în taxi, îndreptându-se înapoi către spital. A aşteptat clipa când copilul ei nu era lângă ea, ca să nu o marcheze, ca să nu o înspăimânte. Am trăit, la rândul meu, aceeaşi experienţă. Mama Monicăi ştia că fetiţa ei este puternică, şi o învăţase că în rugăciune stă această putere a sa. Vorbim aici despre puterea de a trăi, dar şi despre acceptarea gândului că nu vei mai fi, pe care le împleteşte acest volum, această lumină, această candelă în noapte.

articolul integral