Imagine de copertă: Spectacolul Don Quijote, concept, regie și coregrafie: Baczó Tünde, adaptare scenică după Miguel de Cervantes și Mihail Bulgakov, Teatrul Nottara
credit foto: Andrei Gîndac
Când ne plictiseam mai tare, Don Quijote ne-a salvat
Autor: Carmen Corbu
Energetic, sofisticat vizual, încărcat de emoție și punctat cu accente ludice, „Don Quijote”-ul lui Baczó Tünde de la Nottara este un spectacol aproape total. Este poveste, joc dramatic, muzică, dans și picturalitate a scenei. Este nebunia superbă care a surprins un public prea puțin obișnuit cu astfel de propuneri artistice.
Foto: Andrei Gîndac / Sursa: Teatrul Nottara
„Raport asupra iubirii”, un alt fel de „Raport asupra singurătății”
Autor: Nicu Ilie
Romanele lui Buzura au mult mai multe layere, iar asta devine și mai evident în cărțile de după căderea comunismului. Îndeosebi, „Raport asupra singurătății”, roman ce a atras mai puțină atenție pentru că a apărut într-o epocă în care lumea nu mai citea, iar Buzura era deja etichetat.
Textul încalcă mari tabuuri încă existente în lumea noastră, oricât de transparentă ar fi ea, și suscită, pe fond, polemici privind acceptabilitatea socială și abisurile impulsurilor, dorințelor și emoțiilor. Și, mai presus de toate, relevă poezia intrinsecă a romanelor lui Buzura, greu bănuită în afara unei astfel de esențializări.
2024: Seriozitate politică și un Proiect de Țară
Autor: Remus Pricopie
Acesta este adevăratul test pe care și România îl are de parcurs, în 2024, alături de multe alte țări democratice, care au alegeri în acest an: să identifice corect extremismul și să-l anihileze prin seriozitatea unor proiecte de țară.
Fără o implicare politică serioasă, din partea tuturor românilor, adică inclusiv participarea la dezbaterile politice și la vot, care vor avea loc pe parcursul acestui an, și fără un Proiect de Țară bine fundamentat, care să depășească limitele unui partizanat politic mic, realizat „pe picior”, riscăm să ne aruncăm copiii într-un vârtej geopolitic, respectiv să-i condamnăm, în mod colectiv, să facă parte dintr-o nouă generație de sacrificiu.
România++: Utilizarea internetului în UE și în România
Autor: Nicu Ilie
Suntem obișnuiți ca România să aibă unul din ultimele locuri în mai toate statisticile Uniunii Europene. La multe capitole, îndeosebi cele care țin de capacitatea și creativitatea politice și administrative, încă este așa. Însă acolo unde acțiunea aparține direct cetățenilor, printr-un mecanism sau altul, rezultatele sunt extraordinare, iar rămânerea în urmă este recuperată rapid. Un capitol la care România a făcut progrese extraordinare într-un timp relativ scurt este utilizarea internetului.
Dă mai departe!
Un proiect dezvoltat de Fundația Culturală Augustin Buzura și Metropolitan Life
MATCHED SOCIETY
Traseul anunțurilor matrimoniale
Asociația VAR lansează Matched Society, un proiect ce analizează evoluția anunțurilor matrimoniale de la mesaje din ziare la online dating, cu implicarea unei echipe interdisciplinare formată din artiști, profesioniști din domeniile sociologie și psihologie, experți IT și operatori culturali.
România, cel mai instabil stat din Europa ultimelor decenii
Brand cultural de țară și proiect cultural strategic la nivel național, Concursul Internațional George Enescu este finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și organizat de ARTEXIM