Sari la conținut

Cristian Mungiu in juriul care acorda Palme d’Or

Autor: IOAN LAZAR
Apărut în nr. 420

Febra grandiosului spectacol cinematografic de pe Coasta de Azur începe de obicei în contextul anuntarii selectiei, eveniment plasat la mijlocul lunii aprilie, desi preocuparea oamenilor de cinema se declanseaza cu mult mai devreme. Cum prea bine se stie, este destul de mare numarul celor care spera la un loc pe listele selectiei. Nu-i am în vedere doar pe marii cineasti, fie ei asa-zisi „abonati“, date fiind premiile deja obtinute, ci chiar si pe cei pe ale caror diplome de absolvire înca nu s-a uscat bine cerneala, dar care viseaza sa se afle sub cerul Mediteranei în zilele festivalului. Practic, întreaga suflare cinematografica a planetei se conecteaza în a doua jumatate a lunii mai la tensiunea fara egal a celui mai de seama conclav al artei a saptea.
Românii sunt de fiecare data bineveniti aici. Chiar si în ani precum 2013, când productiile de la noi nu se regasesc din abundenta în programele diverselor sectiuni, asa cum fuseseram obisnuiti. Sunt lucruri firesti, sa nu ne alarmam. Li s-a întâmplat si altor cinematografii, cu mult mai mari ca potential financiar si industrial si chiar Frantei, care nu s-a simtit prea bine, dar nici umilita ca uneori selectia a fost zgârcita chiar cu creatiile tarii gazda. Nu este cazul editiei de acum, când sase titluri reprezinta Franta în competitia pentru Palme d’Or, fara a mai pune la socoteala si productiile din Hexagon incluse în alte programe.
Românii nu lipsesc nici acum
Un cineast dintre cei mai daruiti, cu un timbru special, pe care si-l contureaza de la film la film, un veritabil specialist al subiectelor „de familie“, ca si al conditiei de a fi sau nu „fericit“ – l-am numit pe Radu Jude –, se numara printre cei noua autori prezenti cu scurtmetraje la Quinzaine des Réalisateurs. Filmul lui, „O umbra de nor“, îsi ia titlul dintr-o replica: „Ticaloasa mea viata ca un somn a trecut, ca o umbra de nor“. Regasim pe afis actori cu care regizorul a mai lucrat: Serban Pavlu, Mihaela Sârbu, Gabriel Spahiu, dar si nume noi, si chiar un regizor de teatru, Alexandra Dabija, interpretul rolului principal, un preot chemat la capatâiul unui muribund.
Din cel mai nou pluton de cineasti vine Tudor Cristian Jurgiu, al carui scurt metraj de scoala, „În acvariu“ (20 de minute), productie UNATC, intra în grupajul de optsprezece titluri (paisprezece de fictiune, patru de animatie), selectionate dintr-un total de 1550, reprezentând 277 scoli de cinema. Sectiunea în care participa acest film – Cinéfondation –, este destinata celor aflati la început de drum. România a mai fost reprezentata aici si în alti ani cu filme de Corneliu Porumboiu si Catalin Mitulescu, între altii, obtinând si premii. Sunt si tari pentru întâia oara prezente, cum este Chile.
Scurt-metrajele si filmele de scoala intra la jurizare sub supravegherea unui juriu prezidat de cineasta australiana Jane Campion, detinatoare a unei Palme d’Or pentru „Pianul“.
Multe titluri românesti propune si Short Film Corner, care gazduieste productiile unui numar impresionant de tineri din toata lumea. Aici cineastii nostri participa de la an la an cu rezultate tot mai convingatoare.
Impresionanta prezenta franceza în selectia oficiala
Nu voi trece în revista titlurile franceze de la sectiunile paralele. Ma voi rezuma doar sa constat ca sase din cele nouasprezece productii ce se bat pentru Palme d’Or vin din Franta. Ele poarta semnatura unor autori consacrati, dar si a câtorva aflati la început de drum. Îl reîntâlnim pe Roman Polanski, cu „La Venus à la fourrure“, adaptarea unui roman erotic, poveste cu iz masochist, la a carei interpretare a convocat-o pe sotia sa, actrita Emmanuelle Seignier, ca si pe Mathieu Amalric. Iubitorii de bârfe degusta deja parfumul de scandal generat de prezenta filmului în festival. Polanski nu se dezminte nici la 79 de ani, fiind un clasic, de-acum, detinator si al unei Palme d’Or, pentru „Pianistul“ (2002). Un alt cineast renumit, în ciuda tineretii sale, François Ozon, ne propune „Jeune et jolie“, o noua paranteza feminista în stilul inconfundabil al autorului. Francezii aduc de asemenea alte doua nume de regizori de clasa: Arnauld Deplechin si Abbellatif Kechiche. Pentru prima data la Cannes va veni Arnaud de Pallier. Valeria Bruni-Tedeschi, sora Carlei Bruni, este singura femeie-regizor de la aceasta editie. Filmul cu care participa în sectiunea oficiala are un titlu romantic – „Un chateau en Italia“.
Cum aratam, sunt si alte nume franceze în festival. Printre acestea, si palmdorizatul Guillaume Canet, inclus de asta data în programul Hors compétition.
Americanii vin si ei cu nume grele: Fratii Coen si Steven Soderbergh (avându-l pe afis pe Michael Douglas). Nu trebuie sa uitam ca deschiderea se va face cu „The Great Gatsby“, adaptarea celebrului roman apartinând lui Francis Scott Fitzgerald, în regia lui Baz Luhrmann, cu Leonardo Di Caprio, cap de afis. Se pronosticheaza deja în privinta sanselor la Palme d’Or ale filmului cu vampiri „Only lovers left alive“ datorat lui Jim Jarmusch, avându-i în distributie pe Tilda Swinton, Tom Hiddleston si John Hurt. Jarmusch este si el un obisnuit al festivalului. În 1984 obtinea Camera d’Or pentru „Stranger than paradise“, ca mai târziu sa i se atribuie Marele Premiu al Juriului pentru comedia dulce-amara „Broken flowers“.
Omagieri: filme, actori, cinematografii
Putem începe chiar de la afisul editiei, sarutul unui cuplu mitic în viata si pe ecran: Paul Newman si Joanne Woodward. Venisera pentru prima oara cu un film la Cannes („The Long Hot Summer“, regia Martin Ritt) în chiar anul casatoriei lor, 1958. Actorul disparea în 2008, iar consoarta sa este asteptata acum cu prilejul impresionantei lor evocari.
O alta actrita-fetis a unui celebru cineast va fi o prezenta multasteptata. Este vorba de Kim Novak (optzeci de ani), care va participa la proiectia copiei restaurate a capodoperei lui Alfred Hitchcock, „Vertigo“. Aici, Kim Novak, considerata o continuare a faimoasei Marrilyn Monroe, juca alaturi de James Stewart.
Un program omagial va fi consacrat multiplei personalitati (actor, regizor, cântaret, producator) Jerry Lewis care, la 87 de ani, va însoti filmul „Max Rose“, povestea unui bâtrân care învata sa supravietuiasca mortii sotiei sale.
Editia 2013 puncteaza Centenarul Cinematografiei Indiene printr-un sir de manifestari. Nu este lipsit de interes sa observam ca organizatorii au invitat-o în juriul oficial pe Vidya Balan, un star al Bollywood-ului.
Puncte de atractie la sectiunile adiacente
Un Certain Regard, de pilda, se deschide cu un film al Sofiei Coppola, „The Biling Ring“, povestea unei adolescente. Regizoarea ne este cunoscuta pentru propunerile sale „atipice“, ceea ce consoneaza de minune cu directia sectiunii, interesata de viziuni mai putin erodate. Ne amintim ca în 1999, la Quinzaine des Réalisateurs, filmul ei, „Virgin Suicides“, a stârnit ample comentarii. Aici, în 2013, vin si alte cineaste de o factura asemanatoare: Claire Denis („Les salauds“), dar si Valeria Galino („Miel“). Poate ca e bine sa tinem seama ca presedintele juriului este în acest an danezul Thomas Vinterberg, autor al atât de controversatului „Festen“, cu care obtinea un Premiu al juriului. Nu e sa fie Lars von Trier, dar iata ca festivalul îl onoreaza pe colaboratorul acestuia la directia „Dogmei 95“.
De luat de asemenea seama cum un critic si profesor precum Charles Tesson, delegatul general de la Saptamâna Criticii, îi face o invitatie unui fost critic, Yann Gonzales, care semneaza „Rencontres d’après minuit“, cu Kate Morun si Béatrice Dalle.
Si Quinzaine des Réalisateurs ofera câteva surprize. Filmele cultiva aventura, dar si spiritul realitatii, prin genul politist si documentar. Revin la Cannes cineasti cu state în festival si sunt evocati autori clasici prin doua filme ale memoriei cinefile. Unul este consacrat lui Marcel Ophuls (86 de ani), iar altul lui Alejandro Jodorovsky (84 de ani). Îl regasim aici pe Ari Folman, celebrul autor al „Valsului cu Bachir“, animatia sa din acest an, „The Congress“, profitând de vocile lui Robin Wright si Harvey Keitel.
Farmec, vraja, magie
Iata tot atâtea sinonime pentru glamour-ul nedezmintit al unui festival care cultiva deopotriva valoarea ca si faima, înnobilându-le cu un pigment de fascinatie a mondenitatii.
Nu putem fi indiferenti la figurile care vor urca treptele cu covorul celebru: Leonardo Di Caprio, Marion Cotillard, Robert Redford, Matt Damon, Michael Douglas, Berenice Bejo, Benicio del Toro. „Metresse de cérémonie“ este în acest an delicata Audrey Tatou.
Si juriul este plin de celebritati. Presedintele acestuia, Steven Spielberg, se bazeaza pe doua grupuri egale numeric: patru femei si patru barbati. E sigur ca atentia va fi în primul rând captata de neozeelandeza Nicole Kidman. Si barbatii vin cu sarmul lor actoricesc (francezul Daniel Auteuil si austriacul Christopher Waltz), precum si cu celebritatea regizorala de premiati ai festivalului: românul Cristian Mungiu si taivanezul Ang Lee.