Sari la conținut

Bunica Despa din Avdela. Cel mai „vechi“ om filmat vreodată

Autor: Cătălin D. Constantin
Apărut în nr. 462

1895. Fraţii Lumière inventeză cinematograful, primul film al omenirii are doar 46 de secunde. Unii istorici împing naşterea filmului cu câţiva ani mai înainte, 1890 e anul în care Edison inventase deja kinetoscopul. Oricare ar fi data de naştere a filmului, o întrebare interesantă e care ar fi cea mai veche dată de naştere a unui om filmat.
Enciclopediile au citat, continuă să citeze, numele papei Leon al XIII-lea. E filmat în 1898, la vârsta de 88 de ani, de William Kennedy Dickson, angajat al lui Edison. Era cumva şi firesc, tehnica nou inventată e scumpă şi primii filmaţi nu sunt oamenii de rând, ci regii, papii, somităţile momentului. Aparatul de filmat e binecuvântat de papă, primul papă din istorie a cărui imagine e păstrată în mişcare.
În 1912, când e filmată cu o cameră Kinora (varianta comercializată a celei inventate de fraţii Lumière), Rebeca Klarke atrăsese atenţia în Marea Britanie prin longevitate. Se născuse în 1804, şase ani înaintea papei, şi avea să moară în 1914. Imaginile o înfăţişează în timp ce se joacă, liniştită, cu pisica ei. Rebeca Klarke and kitten e numele filmului. Majoritatea specialiştilor ignoră însă acest film.
Oricum, nu ştiu pe cineva sã fi pomenit la acest capitol de bunica Despa din Avdela, filmată în 1907 de fraţii Milton şi Ianaki Manakia. Ea e, sunt sigur, cel mai „vechi“ om surprins de o cameră de filmat.
Socotiţi pionierii cinematografiei balcanice, fraţii Manakia, despre a căror istorie fabuloasă se ştie prea puţin în România, sunt aromâni şi se nasc în Pind, la Avdela – sat izolat, la peste 1200 de metri, unde am poposit de curând. Azi în Grecia, dar pe vremea aceea încă în Imperiul Otoman. Îşi vor deschide un atelier fotografic la Bitolia/Monastir şi, într-o epocă în care conflictele naţionale erau în toi, ei realizează portrete extraordinare,  chipuri de aromâni, bulgari, greci, turci, slavi macedoneni… În 1906 călătoresc la Bucureşti, primesc titlul de fotografi ai Curţii Regale Române şi aici văd pentru prima oară o proiecţie de film, aşa că tot în 1906 Ianaki merge la Londra şi cumpără camera de filmat Bioscope cu numărul 300 din lume. Într-o vreme în care se filmau cu precădere noile cuceriri ale tehnicii, zgârienori şi transoceanice, cei doi fraţi urcă în satul lor de munte şi, în 1907, realizează un documentar etnografic. Primul din Balcani şi unul dintre primele din lume. Subiectul? Torsul lânii. Grupuri de femei în costume tradiţionale. Printre acestea, în centru, secunde bune în prim plan, maia Despa, bunica fraţilor, care avea 114 ani, după mărturia lui Milton. Oricât de înaintată ar părea vârsta, ea nu e chiar neobişnuită la aromânii din Pind. În România, cel mai în vârstă locuitor a fost, până de curând, Tănase Tănase, un aromân stabilit în Dobrogea, ajuns exact la 114 ani, vârstă la care dădea interviuri cât se poate de coerente.
Cu alte cuvinte, bunica Despa s-a născut în 1793, 221 de ani în urmă, adică în veacul al XVIII-lea. Incredibil de veche dată pentru un om pe care azi putem să îl vedem în mişcare, într-un film!