Into The Woods: poveste despre curaj şi un alt fel de a încheia basmele

Un articol de Roxana-Mihaela Gheorghe

Noul an a adus în cinematografele româneşti filmul Into the Woods/ În inima pădurii. Filmul, regizat de Rob Marshall, este un muzical care conduce publicul într-o lume de poveste, cu vrăjitoare, prinţi şi prinţese, uriaşi şi blesteme. Momentele dramatice şi cele tensionate se unesc plăcut cu unele amuzante, create de replicile personajelor, de gesturile sau de acţiunile lor.
Cu o distribuţie aleasă din care fac parte Meryl Streep, Johnny Depp, Emily Blunt, Anna Kendrick, Christine Baranski şi mulţi alţii, pelicula atrage imediat atenţia cinefililor şi se înscrie în lista filmelor noi ce trebuie vizionate. Producţia are ca surse de inspiraţie patru basme: Scufiţa Roşie, Cenuşăreasa, Jack şi vrejul de fasole şi Rapunzel. Protagoniştii basmelor sunt aduşi împreună, destinele lor legându-se de cel al unui cuplu fără copii.
Brutarul (James Corden) şi soţia lui (Emily Blunt) au fost privaţi de bucuria de a fi părinţi de blestemul Vrăjitoarei (Meryl Streep). Pentru a anula blestemul, cei doi soţi trebuie să obţină trei obiecte şi un animal pentru Vrăjitoare, fiecare fiind luat de la protagoniştii basmelor anterior enumerate. Povestea Brutarului şi a soţiei lui se îmbină cu cea a lui Jack (Daniel Huttlestone), a Scufiţei Roşii (Lilla Crawford), a lui Rapunzel (MacKenzie Mauzy) şi a Cenuşăresei (Anna Kendrick). Astfel, Brutarul şi soţia lui iau vaca albă ca laptele de la Jack, pelerina roşie ca sângele a Scufiţei Roşii, părul lui Rapunzel, galben ca porumbul şi un condur ca aurul de la Cenuşăreasa. Toate personajele ajung în pădure, locul în care dobândesc ceea ce caută sau ceea ce îşi doresc, dar de asemenea locul în care pierd oamenii dragi sau renunţă la cei despre care descoperă între timp că nu sunt cei alături de care visau sã-şi ducã viaţa.
Scufiţa Roşie merge în pădure pentru a-i duce bunicii ei mâncare, dar, după cum prea bine se ştie, este mâncată de lup (Johnny Depp), după ce bunica avusese aceeaşi soartă. Cele două sunt salvate de Brutar şi, în semn de mulţumire pentru ajutorul primit, Scufişa Roşie îi oferă salvatorului pelerina ei. Cenuşăreasa vine în pădure la mormântul mamei sale şi tot pe aici trece în fiecare noapte, când fuge de la bal. În ultima noapte a balului îi dă soţiei brutarului unul dintre condurii ei după ce îl lasă pe celălalt pe scările castelului, ca indiciu oferit prinţului care va pleca în căutarea ei. Rapunzel trăieşte izolată de lume într-un turn din pădure, fiind ţinută aici de vrăjitoarea care, dintr-o iubire adevărată, dar egoistă, încearcă să o protejeze de oameni, fără să ţină seama de dorinţa fetei de a cunoaşte lumea din afara turnului. De la Rapunzel, soţia brutarului ia părul blond cerut de Vrăjitoare. Mai târziu se va dovedi, însă, că nu acesta este ingredientul potrivit pentru poţiunea necesară Vrăjitoarei, aflată, la rândul ei, sub puterea unui blestem. Prin pădure trece şi Jack, băiatul fiind nevoit să îşi vândă vaca albă ca laptele, de care este foarte ataşat. În schimbul a cinci boabe de fasole fermecate, Jack acceptă să le dea vaca brutarului şi soţiei lui, cu gândul că la un moment dat o va lua înapoi. Îndată ce Vrăjitoarea primeşte de la cei doi soţi ceea ce a cerut, blestemele sunt ridicate, atât cel căzut asupra Vrăjitoarei, cât şi cel care îi împiedica pe Brutar şi pe nevasta lui să devină părinţi.
Toţi îşi obţin finalurile fericite, însă nu trăiesc fericiţi până la adânci bătrâneţi, aşa cum ne-au obişnuit poveştile copilăriei. Jack şi mama lui nu mai au problemele cauzate de sărăcie, Rapunzel se căsătoreşte cu prinţul ei (Billy Magnussen), Cenuşăreasa devine şi ea soţia unui prinţ (Chris Pine), spre groaza mamei ei vitrege (Christine Baranski) şi a celor două fiice ale ei, Florinda (Tammy Blanchard) şi Lucinda (Lucy Punch), iar Scufiţa Roşie, salvată, este din nou alături de bunica ei. Chiar şi Vrăjitoarea îşi redobândeşte frumuseţea şi tinereţea furate de blestem, pe când brutarul şi soţia lui sunt acum doi părinţi fericiţi. Dar fericirea lor nu este menită să ţină mult timp, căci venirea în lumea lor a femeii uriaşe mistuie finalurile fericite la care protagoniştii ajunseseră după mai multe încercări. În mijlocul haosului care se instalează rapid, personajele îşi demonstrează curajul alimentat de iubire. Astfel, mama lui Jack (Tracey Ullman) nu se lasă intimidată de femeia de dimensiuni impresionante. Îşi apără fiul înfruntând-o pe aceasta şi plătind cu propria viaţă preţul curajului fără margini. Din dragoste pentru copilul lui, brutarul îşi asumă rolul de tată la care voia să renunţe de teamă că nu va putea fi un părinte bun, de vreme ce nu are un model în acest sens pe care să-l urmeze şi, în plus, nu o mai are aproape pe soţia lui. Curajoasă este şi Cenuşăreasa, care renunţă la viaţa de prinţesă pentru că nu îi aducea ceea ce aştepta pentru a alege viitorul incert, dar plin de posibilităţi, în detrimentul unei vieţi lipsite de griji. După o furtună muzicală în timpul căreia protagoniştii filmului aruncă vina de la unul la altul pentru întâmplările nefericite care s-au petrecut, este evident că acţiunile tuturor, nu numai ale unei singure persoane, au contribuit la crearea acelei situaţii triste şi tensionate din mijlocul căreia trebuie să găsească o cale prin care să evadeze.
Jack, Brutarul, Scufiţa Roşie, Cenuşăreasa, toţi pierd persoane dragi, dar îşi amintesc unul altuia că nu sunt singuri pe lume. Se au unul pe celălalt, iar acesta este un final optimist, care le redă speranţa protagoniştilor într-un viitor mai bun. Filmul se încheie cu imaginea brutarului care începe să-i povestească fiului său întâmplările prin care el şi ceilalţi au trecut, înconjurat de celelalte personaje. Acestea trebuie să înveţe să trăiască fără a-i avea în preajmă pe oamenii dragi dispăruţi.
Filmul Into the Woods a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cea mai bună scenografie şi la Globul de Aur pentru cel mai bun film (comedie, muzical). Rolul Vrăjitoarei i-a adus lui Meryl Streep nominalizări la Oscar şi la Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, iar Emily Blunt a fost nominalizată la Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă (comedie/ muzical) pentru rolul de soţie a brutarului.

Untitled-1