Altă artă la perete

Un articol de CORNELIA MARIA SAVU

S-a încheiat şi a doua secvenţă din proiectul Golden Frame (iniţiator, curator şi coordonator Mihai Zgondoiu), un proiect cu largă deschidere faţă de tinerii artişi vizuali de nişă, însoţiţi în experimentele lor de tineri muzicieni pentru care inovaţia este cheia de boltă a creaţiei.

După două etape care au reunit în curtea Atelierului 030202 (Galerie de Artă Contemporană situată la parterul Noii Săli a Teatrului de Comedie din Bucureşti – Strada Sfânta Vineri, nr.11) doisprezece artişti, se poate afirma că Golden Frame a reuşit să adune la cele şase evenimente creatori vizuali şi de muzică din (mai) toate generaţiile, într-un public de profesionişti, dar şi de pasionaţi spectatori ai artelor contemporane, care nu numai că a asistat la live painting şi sound performances, dar a fost şi partener activ al actului creator devenit spectacol.
Patrimoniul proiectului susţinut de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) este unul fără precedent în ceea ce priveşte moştenirea artei contemporane vii de la noi din ultimele două decenii: lucrări realizate la perete, în rama aurită de tablou clasic – 200×300 cm, montată pe zidul Atelierului, documentare video de profil, o bogată fototecă, interviuri cu artiştii, toate dând seamă despre schimbarea mentalităţilor în receptarea noilor forme de expresie artistică (performance, improvizaţii live de imagine şi sunet), despre pluralitatea estetică şi diversitatea culturală ale momentului.
Cu un format ieşit din tipare, Golden Frame (un proiect vizual/sonor neapărat de continuat) face ca actul creator să devină public şi, prin deschiderea Atelierului în faţa celor ce participă la eveniment şi se integrează activ în atmosferă, actul creator devine (şi) spectacol.
Felina E.T. şi Mongolul
A cincea secvenţă Golden Frame (penultima) i-a avut protagonişti pe Alexandru Ciubotariu şi pe Mongol (Paul Ilea).
Cu gesturi largi şi mişcându-se în ritmurile de sound performance ala colegului său de spectacol, Alexandru Ciubotariu, având în dotare basmaua şi masca de explorator în deşert sau în spaţii în care oxigenul rarefiat produce viziuni, a folosit cu dezinvoltura profesionistului sprayurile, fixând pe pânză una dintre Pisicile Pătrate. O felină turcoaz, în trăsăturile căreia se combină, în răspăr, chipul inconfundabil al celui mai cunoscut (şi iubit) extraterestru, salvat de copii într-o senzaţională cursă de biciclete şi repus pe nava intergalactică, spre satisfacţia tuturor, în filmul lui Steven Spielberg şi trăsăturile bonome, zâmbetul cald şi sclipirea şăgalnică din pupilele unui roboţel. De mare impact vizual, de o stranietate dedulcită la poveste, cu background care include statutul de animal sacru, însoţitoare sau chiar întrupare a zeiţei egiptene Bastet, mascotă a vrăjitoarelor medievale, animal de salon şi companie, jucărie preferată în primii ani ai copilăriei, pisica devine, graţie lui Alexandru Ciubotariu, icon internaţional al artei nonconformiste şi chiar nume de artist.
Primul album de street-art  publicat în România (Editura Vellant, 2010) poartă titlul Pisica Pătrată şi aparţine lui Alexandru Ciubotariu, reputat creator de bandă desenată, iniţiator al proiectului Muzeului Benzii Desenate, având în palmares peste optzeci de expoziţii şi intervenţii în spaţii rezervate artei în ţară şi în Grecia, Franţa, Ungaria, Belgia, Maroc, Serbia, Republica Moldova, Germania, Cehia, Polonia, Italia, Portugalia, Elveţia, S.U.A, Spania, Finlanda.
Artistul a publicat în peste şaizeci de reviste din România, Belgia, Slovenia, Polonia, Croaţia, Cehia, Franţa, Grecia, Serbia, a ilustrat cărţi şi albume de benzi desenate, iar albumul personal Povestea despre eu a fost tradus şi editat în Ungaria, Germania şi Finlanda.
La Golden Frame, Alexandru Ciubotariu a beneficiat de un sound live în performance de excepţie, contribuţie a muzicii experimentale la acest spectacol al dublului act creator în Atelier deschis.
Mongol este cel mai nou proiect Kult Studio, alter ego al producătorului şi compozitorului Paul Ilea. Membru activ al trupei Sensor¸ una dintre cele mai energetice şi mai rafinate prezenţe electro-acustice, de cincisprezece ani încoace, în show-bizz-ul autohton, cu premii importante şi colaborări internaţionale de marcă.
Mongol promovează live electronics, cu tot mai mulţi pasionaţi şi în România – improvizaţie live pe instrumente electronice şi priză direct cu publicul actant al show-ului. Între cele mai reuşite asemenea parteneriate cu spectatorii a fost Graphk Show (la The Ark, Gaia Boutique), în care beat–urile de club, liniile de bas, sampling-ul şi live looping-ul au intrat în rezonanţă perfectă cu spontaneitatea vizuală a Pisicii Pătrate – Alexandru Ciubotariu, artist emblematic, la ora actuală, pentru street-art-ul autohton.
La Golden Frame, Mongol a fost, pas cu pas, însoţitorul perfect al artistului vizual, susţinând sonor-colorat şi energetic, la început, timida, apoi din ce în ce mai dezlănţuita pătrundere a publicului în Atelierul deschis.
Donaldmauşi în ramă aurită
Golden Frame 2014 s-a încheiat, într-o seară specială, cu public numeros şi obişnuit deja să interacţioneze cu artiştii, printr-un show Lea Rasovszky-live painting şi Coughy – live experiment al music.
Afinităţile artei vizuale cu muzica s-au vădit şi de această dată, într-un mix a cărui reuşită a fost favorizată de propensiunea spre inovaţie şi experiment a protagoniştilor, bine susţinută şi de spontaneitatea lor tinerească.
Născută în 1986, Lea Rasovszky e un artist vizual adversar – nu numai în declaraţii, ci şi în creaţie – al exploatării proiectelor călduţe. Problematizează clişeele de gândire şi de valorizare din societatea de azi, plasându-se într-un fertil unghi critic. Personalele ei, Mentors, Galeria Anca Poteraşu, The Savages, Atelier 35, Bucureşti (2012), MEN, Atelier 35, Bucureşti, Sorrow, Heartache, Recovery&Shit, ALERTStudio, Bucureşti (2011), Wallpaper Drawings, Galeria 29, Bucureşti (2009), precum şi participările în expoziţi de grup, Spazi Aperti (ediţia a X-a), Accademia di Romania, Roma (2013), Bienala Tinerilor Artişti (ediţia a V-a), The Overlapping Biennial, Bucureşti (2012), Preview Berlin – The Emerging Arts Fair, 11th edition, Berlin, Fresh Drawings, LC Foundation – Contemporary Art Center, Bucureşti (2011), o recomandă ca artist performativ într-ale desenului, dispusă mereu să exploreze căi nebătute, să-şi adjudece (şi) spontaneitatea actului creator, pe care îl coboară din sferele înţepenit înalte şi îl pune să dea faţă cu mentalităţi clişeizate, cu (auto)suficienţa avangardistă. Ea răsuceşte poncifele pop spre unghiul de fugă al criticii din interior, în exercitarea căreia nu va curge sânge, ci vor izbucni, artezian, volute (auto)ironice şi o subtilă propensiune spre ludic. Spre îngăduirea şi, de ce nu, preluarea critică a culturii de supermarket şi disneyland-uri adjudecată gândirii slabe globalizatoare. Icon-uri din această sferă de influenţă, Donald şi Mickey Mouse, repere ale infantilizării edenice care bântuie lumea de azi populează şi lucrările expuse în interiorul Atelierului 030202, ca pandant al secvenţei Golden Frame. O serie de Duminici antihistaminice, cu portrete de vedete maneliste, ale unor televiziuni de bucătărie, în care icon-urile amintite au un dublu rol, marchează infantilizarea, dar sunt şi îngeraşi păzitori ai subiecţilor, ca şi ai privitorilor puşi în gardă. Portretul unui Mare Albinos cu surâs straniu, ca deţinător al multor secrete, e contrapunctul binevenit al expoziţiei.
Lea Rasovszky, unul dintre cei mai versatili artişti vizuali ai noului val, şi-a aşezat donaldmauşii în ramă aurită. O incitantă Cină de Taină  alb-negru cu doar câteva pete de culoare roşie – în aura personajului principal, în pupile şi în nestematele cupei din centrul mesei.
Nimic blasfematoriu, niciun atac la sacralitate în această lucrare creată sub ochii publicului – foarte numeros.
Un banchet cu animăluţe de Disneyland, încremenite, la mijlocul conversaţiei, în gesturi ludic marţiale, efigii ale divertismentului care (ne) bântuie societatea şi care, prin serializare, pe nesimţite, chiar ne-a şi cotropit. Denunţul, în toate articulările lui, e făcut fără încrâncenare şi fără ostentaţie. Calităţi care (şi ele) îl fac să fie unul de ţinut minte.
Coughy, mizând pe spontaneitatea şi pe improvizaţii care îşi adjudecă referinţe culturale dintre cele mai diverse şi, bineînţeles, neaşteptate, a transformat, în câteva rânduri, curtea Atelierului într-un ring de dans. Respectând principiile de bază ale acestui concept live experiment music, în care şi artiştii vizuali parteneri contribuie la asocieri libere de drone şi ritmuri, de zgomot şi armonie, digital şi analog, atmosferic şi psihedelic, pop şi experiment.
Final de jurnal
Sâmbătă, 11 octombrie, după ce lucrarea semnată de Lea Rasovszky va fi scoasă din ramă, Golden Frame se va încheia. Cele două etape ale acestui proiect, organizator Galeria de Artă Contemporană Atelier 030202, au avut ca invitaţi tineri artişti vizuali interesaţi să interrelaţioneze cu muzicieni dispuşi să performeze live şi cu publicul pe care să-l introducă în actul creator. Prin susţinerea artei vii, printr-un dialog deschis cu artişti din alte generaţii, Golden Frame a devenit un eveniment despre care se vorbeşte şi se scrie. Patrimoniul proiectului ar trebui valorificat în albume, ca un jurnal audio/video – cu documentarele şi interviurile tânărului maestru de imagine Lucian Năstase, dar şi cu fotografii realizate de câţiva reputaţi artişti vizuali seniori prezenţi cu promptitudine la Golden Frame, secvenţă de secvenţă. Un jurnal în care creatorii tineri îşi dezvăluie aspiraţiile şi temerile, iau pulsul receptării artei lor, într-o societate strânsă ghem în vechi/noi mentalităţi, se amuză, se răsfaţă, sancţionează suficienţa şi conformismul. Se simt bine în acest spaţiu, într-o galerie care le permite să fie ei înşişi.
Tocmai pentru astfel de proiecte deschise, ofertante, Atelier 030202 a fost selectat să participe la Vienna Fair, la început de octombrie. Când se vor întoarce de la acest mare Târg Internaţional de Artă Contemporană, cei trei tineri artişti, Ioana Ciocan, Virgil Scripcariu şi Mihai Zgondoiu, vor oferi revistei Cultura impresiile lor.

Untitled-2

Comentariile sunt inchise.