Despre ipocrizia socială. Pe Facebook

Un articol de CĂTĂLIN STURZA

Un articol de pe site-ul Dangerousminds.net, care comentează un filmuleţ devenit viral pe Facebook, se intitulează: „Cum arată, în realitate, vieţile prietenilor tăi de pe Facebook“.
Personajul filmului, Scott Thomson, este un bărbat tipic – alb, de vârstă mijlocie, cu un job de birou – care se lasă atras în mirajul „vieţilor roz“ pe care prietenii săi le înfăţişează pe Facebook. Pentru a nu fi mai prejos faţă de acei lăudăroşi care postează poze cu mâncăruri apetisante şi excursii în insule tropicale, Scott îşi construieşte o identitate artificială pe Facebook, încercând să prezinte într-o lumină pozitivă toate lucrurile rele care i se întâmplă. După ce îşi pierde prietena şi slujba şi ajunge să frecventeze o prostituată, recunoaşte, în sfârşit, pe Facebook că viaţa lui e „mizerabilă“. În acelaşi moment, prietenii din reţeaua de socializare îl marginalizează, scoţându-l din fluxul lor de ştiri: nimeni nu vrea să aibă de-a face cu o persoană negativistă, care, pe deasupra, mai are şi tupeul de a exprima, sincer, ceea ce simte!
Facebook-ul poate să fie deprimant deoarece vieţile tuturor prietenilor tăi par a fi mai bune decât a ta. Însă stau oare lucrurile, într-adevăr, astfel?, se întreabă site-ul Dangerousminds.net. Prietenii noştri virtuali chiar mănâncă la un restaurant de cinci stele în fiecare seară? Iar copiii lor chiar sunt cei mai perfecţi, frumoşi şi cuminţi copii? Cât despre relaţii, chiar sunt atât de bune, încât toată lumea trebuie să vadă, în fiecare zi, poze cu perechea-de-vis sărutându-se? – se întreabă, în continuare, site-ul.
Ceea ce scoate în evidenţă filmuleţul e ipocrizia socială – care nu e ceva nou, dar care a fost, cu siguranţă, accentuată de filosofia eminamente pozitivă a reţelei de socializare: în viaţă nu există mediocritate, ci numai strălucire; nu există eşec, ci numai succes! Această ipocrizie înseamnă, în ultimă instanţă, să te ghidezi doar după semnele exterioare ale succesului: cât de scump e restaurantul unde mănânci, cât de frumoasă e iubita sau cât de frumos e iubitul cu care te afişezi la braţ. Iar aceste semne sunt contraproductive pentru că, în ultimă instanţă, a începe să îţi reclădeşti viaţa porneşte de la a recunoaşte, cu onestitate, că ai o problemă. Iar această recunoaştere implică un sacrificiu dureros pentru unii: să-ţi pierzi popularitatea pe care ai dobândit-o, cu greu, pe Facebook.
Dincolo de aceste întrebări, interesant este că acest filmuleţ a devenit viral şi a primit mii de like-uri pe Facebook,  ceea ce nu va împiedica reţeaua de socializare să funcţioneze aşa cum funcţionează şi să rămână exact ceea ce e.

Un comentariu

  1. NU MA INTERESEAZA POPULARITATEA,NU O CER NIMANUI,FOLOSESC FACEBOOK-UL PENTRU A CUNOASTE FIINTE SI OPINII,PENTRU A IMPARTI AFINITATI,SI DACA AM NOROCUL,SA CASTIG PRIETENI ADEVARATI,SUNT NOROCOASA!IMI DAU CU PAREREA,CA ORICARE OM CEREBRAL,CARE GANDESTE,SI CARE ARE PROPRIA PARERE.POPULARITATEA,MA LASA RECE.MULTUMESC.

Comentariile sunt închise.