Alegeri în periferie (II)

Un articol de AURELIAN GIUGAL

Scriam în numarul trecut despre prozaicul programului de guvernare întocmit de ARD, o alianta ce îsi propune sa reporneasca inima României, ca si cum aici ar exista o tara aflata într-un infarct perpetuu. Ca sa nu fim partizani, continuam cu USL, prima forta politica a tarii si alianta electorala ce va câstiga la scor viitoarele alegeri parlamentare. Acest lucru se întâmpla în logica electorala postdecembrista, care porneste de la premisa ca nici o alianta sau partid nu au reusit pâna acum minima performanta de a câstiga doua alegeri consecutive. Exceptând alegerile din mai 1990, în 1992 FDSN a câstigat, în 1996 a venit vremea celor 15 000 de „specialisti” ai CDR, în 2000 s-au reîntors vechii – PDSR -, în 2004 românii au pariat pe dreptate si adevar – Alianta DA -, si în 2008 alegatorii au lipsit masiv de la vot, rezultatul fiind un melanj politic ce a predispus la fel si fel de formule guvernamentale chinuitoare pentru români, iar acum stim perfect ce se va întâmpla (landslide USL).
Pentru început, sa privim putin la mesajele electorale (USL) ce au invadat orasul. Aflam ca sunt români ce s-au unit împotriva coruptiei si vor sa se faca dreptate pâna la capat (ei nu sunt niste români oarecare, ordinari, sunt niste români exceptionali, prin urmare demni de crezare, ei sunt aciuati prin USL – partidul dreptatii). De pe un panou electoral de dimensiuni apreciabile, zâmbeste sardonic Croitoru Catalin, un personaj ce-si spune cadru didactic. Cadru didactic? Nu am auzit de profesorul Croitoru. Am auzit în schimb de sindicalistul Croitoru, un ins ce nu a facut nimic pentru învatamântul preuniversitar pe care, chipurile, îl reprezenta. A facut multe pentru domnia sa, aranjându-si apele si devenind deputat în parlamentul României. E drept, se practica în România ruta foarte scurta a devenirii întru românism, Sindicat – Parlament; mai stim exemple si mai si, clasici ai genului, „sindicalistii” Victor Ciorbea si Miron Mitrea. Asta unu la mâna. Mai an, Croitoru Catalin a facut parte din PDL si din formula parlamentaro-guvernamentala ce a sustinut programul draconic de austeritate impus brutal de un presedinte parca apucat si de un organism international neoliberal si opac la suferintele generate de austeritate (FMI). Chiar l-am ascultat la un moment dat pe fostul sindicalist Croitoru Catalin cum vorbea împleticit despre virtutile austeritatii economice si despre pericolul derapajului si caderii în abisurile economiei, daca nu ascultam ce spun specialistii (Basescu, Boc, cum care specialisti?), la categoria specialisti incluzându-se probabil si domnia sa. Asta doi la mâna.
Ce ne arata afisele electorale de acum? Pai, nici mai mult, nici mai putin decât lupta domnului Croitoru cu sistemul corupt si inaugurarea dreptatii si justitiei sociale, inclusiv cu aportul dumnealui. Aici este desigur o premiera: sa lupti împotriva ta însuti, împotriva a ceea ce pâna mai daunezi perorai, sau poate ca suntem noi mai out of date, mai romantici si nu am învatat înca mici detalii semnificative, ca nu-i prea grav sa spui azi un lucru si mâine sa fii senin, sa zâmbesti si apoi sa treci mai departe, flecarind verzi si uscate ca si când nimic nu s-ar fi întâmplat. Iata ce ciorba dizgratioasa ne serveste USL, un meniu ce include si dezagreabilul fel numit Catalin Croitoru. Asta trei la mâna. Nu multumesc, nu servesc mâncaruri râncede, prefer postul negru. Asta patru la mâna.
Mergem mai departe pe strazi bucurestene si iata ce ni se arata în cale: fostul ministru al Apararii, actualul candidat Gabriel Oprea, viguros sustinut de Ontanu, un primar ce a strabatut toate erele politicii românesti (pare desprins din imaginile clasice cu deputatii Marii Adunari Nationale). Gabriel Oprea, dupa interludiul tradarii (UNPR ca partid parazit ce nu poate supravietui politic decât cu ajutorul altui partid a fost tradat, urmeaza USL, si lista va continua pâna la alte regrupari si inginerii politice), ne propune impozitarea marilor averi pentru a avea bugetul bani pentru pensionari si asistatii sociali. Ieri demon pentru pensionari si salariati bugetari, azi muma pentru aceleasi categorii sociale. Iarasi spun pas, iarasi orice mesaj asa-zis justitiar al USL este lovit de nulitate, atâta vreme cât pe listele electorale gasim personaje de tipul celor amintite. Iarasi spun nu, si orice mesaj electoral al USL îl percep distorsionat atâta vremea cât de pe stâlpi, agatati pe cladiri si pe panourile electorale îmi fac cu ochiul Gabriel Oprea si Catalin Croitoru.
Cât despre programul de guvernare, aceleasi platitudini razbat, numai ca aici detaliile ne induc imaginea unui baroc electoral, mai înfrumusetat în comparatie cu liniile aspre ale unui cubism al realitatilor si posibilitatilor aliantei, pentru viitorul apropiat. Dar poate ca arta politica româneasca nu se revendica de la realism si gestionarea judicioasa a resurselor, ci, dimpotriva, flecareala si înfrumusetarea realitatii e marea capacitate a politicienilor autohtoni. Si în programul România puternica totul se scrie schematic, cu liniuta si de la capat, oricum, cine mai are chef sa citeasca fel si fel de închipuiri care de care mai fanteziste? Avem niste scheme, cum se va produce totul nu ni se spune. Vom afla (cât de curând?) ca realitatea e mult mai aspra, ca greaua mostenire e greu de surmontat si ca asta e, regulile neoliberalismului economic sunt dure, nu pot fi eludate asa, cu una cu doua.
Sa citam din programul „Agricultura – prioritate nationala”. Iata, cu liniuta, ce au gândit agricultorii USL:
l sustinem înfiintarea de centre de colectare, sortare, calibrare si depozitare  în cadrul zonelor specializate în producerea anumitor legume si fructe.
l sustinem înfiintarea de micro-fabrici locale de procesare care sa deserveasca producatorii de legume si fructe din zona respectiva.
l promovam cardul de acces în pietele locale.
l sustinem atragerea fondurilor necesare functionarii sectorului agricol si încurajam investitiile prin pregatirea, elaborarea, aprobarea si implementarea pndr 2014 – 2020.
Cum se vor produce toate acestea, cu ce bani, ce deadline-uri sunt pentru fiecare masura propusa, ei bine, la acest capitol nu se sufla nici un cuvânt. Ne ramâne vorbaria. Nu era mai simplu sa se scrie acolo ca, spre exemplu, se va crea un fond de sute de milioane de euro si se vor înfiinta, pâna în 2014, sa zicem, în Câmpia Româna sapte micro-fabrici locale de procesare a legumelor? Nu de alta, dar în acest fel am fi putut si noi sa observam si sa apreciem cât la suta se va realiza din variatele promisiuni electorale. Asa ramâne logoreea si contabilizarea unor simple rostiri fara sens. Si asa se întâmpla la toate capitolele care compun acest program la fel de însailat: acceleram absorbtia banilor UE, stimulam sectorul privat si investitiile, punem taxe mici – buget mai mare, justitie independenta, egala pentru toti si asa mai departe. Spre exemplu, la capitolul educatie scrie negru pe alb ca alianta USL va sustine o scoala la standarde europene, dotata cu mijloace didactice moderne si microbuze scolare în fiecare comuna. O scoala moderna la standarde europene? Cum, prin ce mijloace, cu ce resurse umane si capital financiar? Nu se scrie nimic despre gap-ul incredibil dintre finantarea mediului universitar si a învatamântului preuniversitar (inclusiv la nivelul dureros al salarizarii) si, mai mult, dintre zonele rurale si scolile din orase, despre lipsa cronica a cadrelor didactice calificate (mai ales în scolile rurale).
Cum vom deveni moderni în materie scolara? Cu scoli medievale în lumea rurala si cu microbuze? Fara profesori calificati? Cu salarii de 700 de lei pentru debutanti? Cu numiri politice în functiile de conducere? Despre asta vor sa afle profesorii, nu despre închipuirile cu scolile moderne europene. Dar când trebuie sa fim concreti, brusc devenim opaci si previzibili. Cititi toate capitolele aflate pe tabloul programului USL si veti descoperi o culegere de îndemnuri electorale de tipul vom face, vom drege, vom lega si dezlega… La capitolul marilor viziuni sunteti neputinciosi si predictibili, domnilor. Marile realizari nu deriva din sloganuri, sunt doar consecinta logica a gândirii riguroase (economice, sociale), rigurozitate care nu transpira din programul USL de guvernare. În plus, mai sunt si pietre de moara care atârna greu de piciorul partidului. Omenesc, prea omenesc (ca sa-l parafrazam pe Nietzsche).

Comentariile sunt inchise.